Πόσο θα κοστίσει το πετρέλαιο θέρμανσης;

Πόσο θα κοστίσει το πετρέλαιο θέρμανσης;

Οκτώβριος 04, 2015 - 09:31
0 σχόλια

Στις 15 Οκτωβρίου ξεκινά η διανομή του πετρελαίου θέρμανσης, ωστόσο το τοπίο είναι ακόμα θολό σε σχέση με τον τρόπο που θα καλυφθεί η δέσμευση που περιλαμβάνεται στο μνημόνιο για μείωση κατά 50% του κονδυλίου του επιδόματος θέρμανσης, προκειμένου το κράτος να εξοικονομήσει 100 εκατ. ευρώ.

Έτσι, όπως αναφέρει η iefimerida.gr, ενδεχομένως να διατηρηθεί ο Ενιαίος Φόρος Κατανάλωσης στο πετρέλαιο στα 0,23 ευρώ ανά λίτρο, που σημαίνει ότι η τιμή του θα διαμορφωθεί στα 0,86 ευρώ ανά λίτρο. Έτσι, αυτή η τιμή επιτρέπει στο υπουργείο Οικονομικών μπορεί να περιορίσει στους μισούς τους δικαιούχους του πετρελαίου θέρμανσης.

Από την άλλη, ενδεχομένως ο ΕΦΚ να μειωθεί στα 0,10 ευρώ/ λίτρο, κάτι που σημαίνει ότι η λιανική τιμή θα διαμορφωθεί στα περίπου 0,70 ευρώ/ λίτρο. Επιπλέον, θα καταργηθεί το επίδομα θέρμανσης. Έτσι, μπορεί η μείωση του ΕΦΚ να προκαλεί απώλειες 200 εκατ. ευρώ, αλλά η κατάργηση του επιδόματος θέρμανσης εξοικονομεί για τον Προϋπολογισμό ανάλογο κονδύλι (210 εκατ. ευρώ). Οι δανειστές εκτιμούν, πάντως, ότι η μεγάλη διαφορά μεταξύ των ΕΦΚ στο θέρμανσης και στο κίνησης (διατίθεται με φόρο 0,33 ευρώ/ λίτρο) δημιουργούν περιβάλλον λαθρεμπορίας καυσίμων, παρά το ότι έχουν τεθεί σε λειτουργία τα συστήματα εισροών-εκροών και δρομολογούνται κι άλλα μέτρα ηλεκτρονικής παρακολούθησης των καυσίμων.

Ένα τρίτο σενάριο προβλέπει την επαναφορά του ΕΦΚ στα επίπεδα του 2011, δηλαδή στα 0,06 ευρώ/ λίτρο, με αποτέλεσμα η λιανική τιμή του πετρελαίου θέρμανσης με τα σημερινά δεδομένα να διαμορφωθεί περίπου σε 0,65 ευρώ/ λίτρο. «Αν και η αυστηρή δημοσιονομική προσέγγιση δείχνει ότι ο Προϋπολογισμός θα έχει απώλειες περίπου 100 εκατ. ευρώ από μια τέτοια μείωση, υπηρεσιακοί παράγοντες αλλά και στελέχη της αγοράς καυσίμων επισημαίνουν ότι δεν έχει συνεκτιμηθεί το όφελος από την αύξηση της κατανάλωσης. Υπάρχει, μάλιστα, εκτίμηση για αύξηση των πωλήσεων κατά τουλάχιστον 30%, κάτι που θα “σπρώξει” τα έσοδα από το ΦΠΑ, υπερκαλύπτοντας έτσι τις απώλειες από τη μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης. Τα στοιχεία του ΓΛΚ συνηγορούν, άλλωστε, υπέρ αυτής της άποψης, καθώς την περίοδο της εξίσωσης των ΕΦΚ, η “βουτιά” της κατανάλωσης “έφαγε” ΦΠΑ άνω των 400 εκατ. ευρώ», αναφέρει η εφημερίδα.


Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.