Το πόσιμο νερό της Ζάτουνας είναι ακατάλληλο!

Το πόσιμο νερό της Ζάτουνας είναι ακατάλληλο!

Σεπτέμβριος 13, 2017 - 22:48
0 σχόλια

Τα τελευταία χρόνια η Ζάτουνα υποφέρει από την ακαταλληλότητα του πόσιμου νερού της. Στο κενό πάντα έπεφταν τα δημοσιεύματα της τοπικής εφημερίδας «Ζάτουνα» και οι εκκλήσεις των κατοίκων της προς τον κ. Δήμαρχο και τους Δημοτικούς Συμβούλους. Με τις εκκλήσεις τους αυτές ζητούσαν χρόνια, να γίνει επαναληπτικός έλεγχος στο πόσιμο νερό και να ενημερωθούν οι κάτοικοι, αν θα συνεχίζουν να χρησιμοποιούν εμφιαλωμένο νερό ή όχι. Μπροστά σ’ αυτό το πρόβλημα και την αδιαφορία του Δήμου, και στην αρνητική του διάθεση να δώσει κάποια απάντηση σε ερωτήσεις του Συνδέσμου Ζατουνιτών, το Δ.Σ πήρε την απόφαση να ασχοληθεί ενεργά και να δοθεί απάντηση, τι νερό πίνουν οι Ζατουνίτες, φτάνοντας ακόμη αν χρειαζόταν στον Εισαγγελέα. Έτσι, ο Σύνδεσμος απέστειλε έγγραφο στην Περιφέρεια, την στιγμή κατά την οποία ο Δήμος παραμένει προκλητικά με κλειστά αυτιά, και ζητούσε να γίνει έλεγχος στο πόσιμο νερό του χωριού.

Πράγματι η Περιφέρεια ανταποκρίθηκε άμεσα και αρμόδιοι υπάλληλοι της, πραγματοποίησαν δειγματοληψία πόσιμου νερού, στις 11 Ιουλίου 2017 και πραγματοποιήθηκαν οι σχετικές μικροβιολογικές (μόνον) αναλύσεις του ΚΕΔΥ με αριθ. Πρωτ. Εργαστηρίου 545/12-7-2017. Μετά δε την περάτωση της σχετικής εξέτασης η αρμόδια Υγειονομική Υπηρεσία της Περιφέρειας, επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον κ. Δήμαρχο Γορτυνίας τον ενημέρωσε σχετικά, του απέστειλαν τα αποτελέσματα με FAX και εν συνεχεία του στάλθηκε και το σχετικό έγγραφο, το οποίο παράλληλα κοινοποιήθηκε και στο Υπουργείο Υγείας, στην Αθήνα. Η προφορική ενημέρωση στον κ. Δήμαρχο έγινε, λόγω του επείγοντος του θέματος.

Όμως ο κ. Δήμαρχος μέχρι σήμερα, όχι μόνον δεν έκανε τίποτα απ’ όσα τον ενημερώνει η αρμόδια υπηρεσία Υγιεινής, αλλά άφησε όλο το καλοκαίρι οι κάτοικοι της Ζάτουνας, μικρά παιδιά, άρρωστοι, γέροντες, να κάνουν χρήση του ακατάλληλου πόσιμου νερού. Αδιαφόρησε όπως λέει και το έγγραφο να ενημερώσει τους κατοίκους και να φροντίσει για το πόσιμο νερό τους. Η αδιαφορία αυτή συνεχίζεται μέχρι σήμερα!!! Η ενημέρωση προς τον κ. Δήμαρχο φέρει ημερομηνία 26 ΙΟΥΛΙΟΥ 2017. Από αυτό το σχετικό ενημερωτικό αυτό έγγραφο, που αποστάλθηκε στον κ. Δήμαρχο, με θέμα: «ΤΟ ΠΟΣΙΜΟ ΝΕΡΟ ΖΑΤΟΥΝΑΣ», παραθέτουμε τα κυριότερα σημεία:

{Σημ: οι υπογραμμίσεις είναι του εγγράφου, θέλοντας να τονιστούν κάποιες αναφορές}.

«…Τα δείγματα ελήφθησαν από τα εξής σημεία α): από την εξωτερική βρύση «ΚΑΦΕΝΕ ΜΙΚΗ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ» β) από την βρύση μαγειρείου της ταβέρνας «ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ» 2 τα οποία σύμφωνα με τα ανωτέρω (δ ‘εγραφο) σχετικό ΔΕΝ ΠΛΗΡΟΥΝ τις απαιτήσεις – παραμέτρους τιμές μικροβιολογικών παραμέτρων της Υ2/2600/2001 Κοινής Υπουργικής Απόφασης για τις οποίες ελέγχτηκαν.

   Ύστερα από τα παραπάνω παρακαλούμε να φροντίσετε, το νερό να δοθεί για ανθρώπινη κατανάλωση μόνο αφού πρώτα αποκατασταθεί η ποιότητά του μετά τη λήψη των διορθωτικών ενεργειών και αφού γίνουν επαναληππτικές εργαστηριακές αναλύσεις ενημερώνοντας παράλληλα τους καταναλωτές παρέχοντες τους τις απαραίτητες οδηγίες.

Επίσης να φροντίσετε άμεσα για τον επανέλεγχο του δικτύου από το οποίο υδρεύεται η περιοχή που βρίσκονται οι ανωτέρω κατοικίες και για την λήψη πρόσθετων διορθωτικών μέτρων ώστε το νερό ανθρώπινης κατανάλωσης να παρέχετε υγιεινό και καθαρό, απαλλαγμένο μικροοργανισμών και παρασίτωνκαι οποιωνδήποτε ουσιών σε αριθμούς και συγκεντρώσεις που αποτελούν ενδεχόμενο κίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία, να παρέχετε σε επαρκή ποσότητα για τις ανάγκες των δημοτών σας χωρίς διακοπές και το σύστημα ύδρευσης να είναι απαλλαγμένο από κάθε υγειονομικό κίνδυνο ελέγχοντας την λεκάνη απορροής της πηγής ή γεώτρησης υδροληψίας. Την πηγή υδροληψίας, τους εξωτερικούς αγωγούς, αντλιοστάσιο, δεξαμενές δίκτυο διανομής, εσωτερικές και εξωτερικές υδραυλικές εγκαταστάσεις και τακτική απολύμανση.

Τέλος ως υπεύθυνος ύδρευσης παρακαλούμε να προβείτε άμεσα σε δειγματολειψίες πόσιμου νερού για μικροβιολογική ανάλυση από την ανωτέρω Τ.Κ. (κοινότητα) και την αποστολή των αποτελεσμάτων στην Υπηρεσία. Είμαστε στην διάθεσή σας για οποιαδήποτε διευκρίνιση και συνεργασία.

Ο ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΓΙΑΝΝΑΚΟΥΡΑΣ

 

Ακολουθεί η Έκθεση των αποτελεσμάτων της Μικροβιολογικής Ανάλυσης, που την υπογράφει η Ιατρός Βιοπαθολόγος MSc I. Σπηλιοπούλου.

Εκείνο που παρατηρείται στην ανωτέρω ανάλυση, είναι ότι άλλους δείκτες δίνει η μια υδροληψία και άλλους η άλλη!!! Άμεσα χρειάζεται ένας σχεδιασμός – πρόγραμμα παρακολούθησης σε τακτά διαστήματα του πόσιμου νερού και πάνω απ’ όλα έλεγχος στην πηγή μαζί με χημικές αναλύσεις, κάτι για το οποίο ο Σύνδεσμος Ζατουνιτών τρέχει…

Κατά πληροφορίες μας, μόλις η τεχνική υπηρεσία του Δήμου, ενημερώθηκε για την ακαταλληλότητα του νερού Ζάτουνας, πραγματοποίησε επίσκεψη στη δεξαμενή ύδρευσης, ασχολήθηκε με την χλωρίωση του, (η μηχανή χλωρίωσης δεν λειτουργούσε?) και αυτό ήταν όλο!!!!!! Καμία περαιτέρω εξέταση ή ακόμη ενημέρωση των κατοίκων. Επιεικώς απαράδεκτος, είναι ο κ. Δήμαρχος. Συμπατριώτης μας δικηγόρος, μόλις ενημερώθηκε για τα ανωτέρω, χαρακτήρισε τον κ. Δήμαρχο ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ, για την δημόσια υγεία.

Θα επανέλθουμε σχετικά, μετά και την μεσολάβηση των Εποπτών Δημόσιας Υγείας, στους οποίους έχει καταφύγει ο Σύνδεσμος Ζατουνιτών.

Από το zatounanews.gr

Ειδήσεις: 

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.