Πόση ζημιά έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ στους Podemos;

Πόση ζημιά έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ στους Podemos;

Ιούνιος 27, 2016 - 17:39
1 σχόλια

Οι Unidos Podemos (Ενωμένοι Μπορούμε) δεν μπόρεσαν τελικώς να κερδίσουν τη δεύτερη θέση στις ισπανικές εκλογές της Κυριακής 26 Ιουνίου. Ο Μαριάνο Ραχόι έλαβε συνολικά 137 εκ των 350 εδρών στη Βουλή, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία μετά την καταμέτρηση του 100% των ψήφων, αλλά υστερεί στην απόλυτη πλειοψηφία εδρών στο κοινοβούλιο.

Πρόκειται ωστόσο για καλύτερη επίδοση σε σχέση με τις κάλπες του Δεκεμβρίου, όταν η Κεντροδεξιά είχε περιοριστεί σε 123 βουλευτές. Η παράταξη του Μαριάνο Ραχόι απέχει από τις 176 έδρες που απαιτούνται για την αυτοδυναμία.

Το Σοσιαλιστικό Κόμμα εκλέγει 85 βουλευτές και αναδεικνύεται δεύτερη δύναμη, ενώ ο συνασπισμός Unidos Podemos λαμβάνει 71 έδρες.

Βεβαίως, οι Podemos είχαν τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές. Αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ, με επικεφαλής τον Γιάννη Μπουρνού, μέλος της Πολιτικής Γραμματείας και υπεύθυνο για την Ευρωπαϊκή Πολιτική, τις Διεθνείς Σχέσεις, την Εξωτερική Πολιτική και τον Ελληνισμό της Διασποράς του κόμματος, μετέβη στη Μαδρίτη.

Η αντιπροσωπεία μετέφερε από κοντά «την ολόψυχη στήριξη του κόμματος στην προσπάθεια της συμμαχίας Ποδέμος - Ενωμένης Αριστεράς  (Unidos Podemos)», για την αλλαγή, όπως σημείωνε ο ΣΥΡΙΖΑ στην ανακοίνωσή του, των συσχετισμών στην Ισπανία και ολόκληρη την Ευρώπη, «ενάντια στη νεοφιλελεύθερη λιτότητα, για ένα μέλλον με κοινωνική δικαιοσύνη, ελευθερία, δημοκρατία και  ανάπτυξη υπέρ των εργαζομένων».

Όταν είχε κερδίσει ο Τσίπρας τις εκλογές του Ιανουαρίου, ο Πάμπλο Ιγκλέσιας, ο επικεφαλής των Podemos, είχε επισκεφθεί την Αθήνα για να τον συγχαρεί, ενώ είχαν εμφανιστεί με τα χέρια ενωμένα στην κεντρική προεκλογική ομιλία του σημερινού μας Πρωθυπουργού.

Ωστόσο, ήδη από τον Ιανουάριο του 2015, οι Podemos είχαν νιώσει ότι η πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ, η συγκυβέρνησή του με ένα ακροδεξιό κόμμα, τα δεινά τα οποία υπέστη η Ελλάδα με τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, οι διαπραγματεύσεις που δεν είχαν τέλος, το θρίλερ της αξιολόγησης και του Grexit δεν θα αποτελούσαν, στο τέλος, καλή μαρτυρία για την πρώτη αριστερή ελληνική κυβέρνηση. Οι πολίτες της Ισπανίας άφησαν το όνειρο του «Ενωμένοι Μπορούμε» κατά μέρος και επέστρεψαν στην -ας πούμε σίγουρη- συνταγή του Ραχόι.

Οι Ισπανοί, επίσης, είχαν ενοχληθεί από την απουσία γυναίκας υπουργού σε μεγάλο υπουργείο, αλλά και από τις προσεγγίσεις του Τσίπρα με τη Ρωσία.

Αυτά τον Ιανουάριο του 2015. Μετά, ενοχλήθηκαν από πολύ πιο σοβαρά ζητήματα, όπως από τις κλειστές τράπεζες, το ενδεχόμενο εξόδου της χώρας μας από την ΕΕ και προφανώς από την εφαρμογή των μνημονίων μετά το φιάσκο του δημοψηφίσματος.

Έναν χρόνο ύστερα από όλα αυτά, οι Ισπανοί φαίνεται ότι προτιμούν τη Δεξιά και τους Σοσιαλιστές, ρίχνοντας τους Podemos στην τρίτη θέση. Έναν χρόνο μετά, η Αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ που θα άλλαζε την Ευρώπη και θα αποτελούσε τη θρυαλλίδα της πυρκαγιάς που θα κατέκαιγε την αδικία, μετατράπηκε στην Ελλάδα -αναγκαστικά, λέει η κυβέρνηση- σε εκτελέστρια της νεοφιλελεύθερης λιτότητας. 

Στο μήνυμά του προς τους Podemos ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρεται στη μάχη κατά της νεοφιλελεύθερης λιτότητας.

Όπως και να έχει, δεν είναι δυνατόν να κατηγορήσει κάποιος τον ΣΥΡΙΖΑ για την ήττα των Podemos, αν και, από την άλλη, οι ήττες και οι νίκες πρέπει να μοιράζονται ανάμεσα σε συμμάχους. Όπως επίσης ο ελληνικός Τύπος δεν είναι δυνατόν να εξυμνεί με διθυράμβους τον Ραχόι ο οποίος δεν έχει πείσει τους Ισπανούς, αλλιώς θα έβγαζε αυτοδύναμη κυβέρνηση.

Οι Ισπανοί έχουν σοβαρά ζητήματα να λύσουν, και οπωσδήποτε το ελληνικό παράδειγμα δεν αποτελεί πρότυπο προς μίμηση, όμως ο κόσμος μας και η ΕΕ αλλάζουν συνεχώς. Η έξοδος της Αγγλίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση τρόμαξε τους Ισπανούς, οι οποίοι, ας μην ξεχνάμε, έχουν άλλα οικονομικά μεγέθη από την Ελλάδα. Το Brexit θα μπορούσε εν μέρει να εξηγήσει το φιάσκο των ισπανικών δημοσκοπήσεων, που έδειχναν δεύτερο κόμμα τους Podemos με 90-95 έδρες.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται σε ένα κρίσιμο στάδιο. Η Αγγλία, επίσης, καθώς έχει να αντιμετωπίσει την απόφαση του δημοψηφίσματος, τις πάνω από 3,5 εκατ. υπογραφές που έχουν συγκεντρωθεί για την επανάληψη του δημοψηφίσματος, τις αποσχιστικές κινήσεις της Σκωτίας. Και στην Ισπανία, στην τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, ο σχηματισμός σταθερής κυβέρνησης μοιάζει αβέβαιος. Ο εκπρόσωπος των Σοσιαλιστών Αντόνιο Χερνάντο απέρριψε την πρόταση Ραχόι για συγκυβέρνηση.


Υπάρχει 1 Σχόλιο

Η ισπανική έχει το όνομα αλλά η ελληνική (ανάλυση) τη χάρη. Επίπεδο Σωκράτη (ψευδοφιλόσοφου), ουδεμία αναφορά σε Ciudadanos, οι φιλελεύθεροι σας πονάνε πολύ

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.