Πώς συνδέθηκε ο Άγγλος Ναύαρχος Κόχραν με την Ζάτουνα;

Πώς συνδέθηκε ο Άγγλος Ναύαρχος Κόχραν με την Ζάτουνα;

Νοέμβριος 11, 2018 - 16:05
0 σχόλια

Ένα πρόσφατο άρθρο σε Αθηναϊκή εφημερίδα, για τον γνωστό Ναύαρχο Κόχραν, έδωσε αφορμή για συνειρμούς και σκέψεις, πάνω στα Ζατουνίτικα Κληροδοτήματα. Και ίσως ο αναγνώστης τούτων των γραμμών να αναρωτηθεί τι σχέση έχουν όλα αυτά και, πως ο Κόχραν συνδέεται με την Ζάτουνα; Γι αυτό επιβάλλεται να ειπωθούν δυο λόγια για τον Κόχραν και καλόν θα είναι να αναζητηθεί και να μελετηθεί ο βίος του αναλυτικά.

 

Ο Κόχραν ήταν γεννημένος στην Μ. Βρετανία το 1775 (πέθανε το 1860). Υπήρξε τολμηρός και επιτυχημένος καπετάνιος στους Ναπολεόντιους πολέμους. Όλη του η ζωή ήταν πολυτάραχη! Απολύθηκε από το Βασιλικό Ναυτικό, μετά από καταδίκη του για απάτη στο Χρηματιστήριο. Είχε εκλεγεί βουλευτής και ασχολείτο με εφευρέσεις! Οργάνωσε και οδήγησε τις επαναστάσεις του πολεμικού ναυτικού της Χιλής και της Βραζιλίας. Από την Εθνοσυνέλευση της Τροιζήνας, διορίστηκε αρχιναύαρχος του ελληνικού στόλου, στη θέση του Ανδρέα Μιαούλη! Είχε δε ανάμιξη στο ελληνικά δάνεια, αλλά και στην κατασκευή ελληνικών πλοίων και στην μετατροπή κάποιων άλλων.

Δαπανήθηκαν χιλιάδες λίρες, για αποδώσουν τα σχέδια του Κόχραν, με αποτέλεσμα το ελληνικό δημόσιο να ζημιωθεί, χωρίς να υλοποιηθούν ποτέ τα σχέδια του. Η ιστορία, του καταλογίζει στην δεκάμηνη παραμονή του, πέραν από τον μισθό του που ήταν 37.000 λίρες, ότι άφησε πίσω του από λανθασμένους χειρισμούς 3.000 νεκρούς, τραυματίες, αιχμαλώτους, στάχτη και αίμα, και δεκάδες μισοτελή ναυτικά έργα, που ποτέ δεν ολοκληρώθηκαν. Ο τύπος τον χαρακτήρισε «πομπώδη τσαρλατάνο». Η πολυτάραχη ζωή του, έδωσε έμπνευση σε πολλούς συγγραφείς να ασχοληθούν μαζί του, γράφοντας διάφορα μυθιστορήματα, για τον «Κύριο Θάλασσα»! Φυσικά πολλά και τα δημοσιεύματα για τις μέρες του και τα έργα στην Ελλάδα, από τις ελληνικές εφημερίδες. Αυτός ήταν εν πολύ συντομία ο «κύριος καταστροφή», για την Πατρίδα μας.

 

laganopoulosΚαι τώρα στη Ζάτουνα: Ο Ζατουνίτης Γεώργιος Λαγανόπουλος, ήταν εργολάβος και μάλιστα εκτελούσε κάποια έργα δύσκολα. Επαγγελματικά δραστηριοποιήθηκε περισσότερο στην περιοχή της Γαστούνης, όπου έβαλε την σφραγίδα του, ιδιαίτερα στην κατασκευή γεφυριών. Με τις εκεί γνωριμίες του, και το όνομα που είχε αποκτήσει, πάντρεψε την αδελφή του με τον φαρμακοποιό Πεπελάση.

 

 

Με την πειθώ του, κατόρθωνε να πείσει τους προέδρους για την κατασκευή κάποιου δρόμου και ακόμη και κάποιας γέφυρας, έχοντας μαζί τους στενές οικονομικές ¨συνεργασίες¨. Άπειρα ήταν τα σχέδια που καθημερινά επινοούσε, ώστε να κατασκευαστούν κάποια έργα μελλοντικά. Μάλιστα το ίδιο έργο το περιέφερε από χωριό σε χωριό. Οι συμπατριώτες του Ζατουνίτες τον παρομοίασαν, σαν τον Ναύαρχο Κόχραν, που και αυτός όλο σχέδια έριχνε επί χάρτου! Και που είχαν ως αποτέλεσμα να μην πραγματοποιούνται ποτέ, λόγω ελλείψεως χρημάτων. Οι ντόπιοι έκαναν το Κόχραν, Κόκραν για να το πουν στο τέλος Κοκράνο!  

 

Είχε δε τόση πειθώ, ο δικός μας Κοκράνος, που απέσπασε από το τότε Κοινοτικό Συμβούλιο Ζάτουνας, εξουσιοδότηση με την οποία θα ασχολείτο να φέρει σε πέρας το Κληροδότημα του Κωστόπουλου, που οι Ζατουνίτες δεν μπορούσαν την εποχή εκείνη να «ξεμπλέξουν». Ήταν δε αυτό τεράστιο οικόπεδο στον Δήμο Κηφισιάς, κληροδοτημένο στην Κοινότητα Ζάτουνας. Στην Αθήνα κατόρθωσε να βρει λύση και το πούλησε το οικόπεδο αυτό. Όμως αντί τα χρήματα να παραδώσει στην Κοινότητα, αγόρασε με τον συνέταιρό του, ξυλεία που χρησιμοποιούσε στις εργολαβίες του στην Ηλεία. Για δε την μετάβασή του στην Αθήνα, είχε δανειστεί χρήματα από τον εξάδελφό του Νικόλη Φίλη. Βρέθηκε σε δύσκολη θέση για αυτή του την «δραστηριότητα» και για να αλλάξει το κλίμα στο χωριό του, φύτεψε τα κυπαρίσσια στο Νεκροταφείο, στον δε εξάδελφό του, έδωσε κάποιες σωλήνες μαντεμένιες και ένα τμήμα από βαγονέτο, που χρησιμοποιούσε να μεταφέρει οικοδομικά υλικά. Χρόνια αργότερα, στον γιατρό Χαρ. Λυμπερόπουλο, ο Νικόλης Φίλης δώρισε τις σωλήνες και με αυτές μεταφέρθηκε το νερό στην βρύση της «Ράχης».

   Μέχρι τον θάνατό του, πάντα «έριχνε» σχέδια και οι Ζατουνίτες πάντα τον αποκαλούσαν Κοκράνο, και ποτέ τους δεν ξέχασαν την ζημιά που έκανε στο χωριό τους. Πολλοί λίγοι την εποχή εκείνη γνώριζαν τον βίο και την πολιτεία του πραγματικού Κόχραν!

     Στα χρόνια που ακολούθησαν, έναν συγγενή του, οι Ζατουνίτες τον αποκάλεσαν και αυτόν Κοκράνο, γιατί και αυτός «έριχνε» συνεχώς σχέδια. Υπήρχε μια τεράστια διαφορά. Ο νεότερος Ζατουνίτης Κοκράνος, αγαπούσε το χωριό του και το απέδειξε έχοντας αφήσει με διαθήκη, μετά τον θάνατο του € 350.000 στην γενέτειρά του Ζάτουνα. Δεν είναι άλλος από τον συμβολαιογράφο Λεωνίδα Κολοκοτρώνη. Ένα από τα έργα του, που υλοποιήθηκε ενώ ήταν ζωντανός, και οι συγχωριανοί του τον ευγνωμονούν, είναι η μεταφορά του νερού από το Βουρλάγκαδο στο χωριό. Για την υλοποίηση αυτής του της ιδέας, είχε ο ίδιος καταβάλει το σημαντικό ποσό του 1.000.000 δρχ. Ο αείμνηστος Λεωνίδας Κολοκοτρώνης, πάντα έκανε μνεία για την περίπτωση του Γ. Λαγανόπουλου και πάντα έλεγε ότι η Ζάτουνα, πάσχει από ενδιαφέρον διαχειριστών των Κληροδοτημάτων. Την περίπτωση του συγγενή του Κοκράνου, την ανέφερε συνεχώς για να την μάθουν οι νεότεροι και να προσέχουν.

     Πάντα υπάρχει κίνδυνος, να χαθεί για πολλούς λόγους ένα Κληροδότημα. Άλλωστε έχουμε και στην Πάτρα Κληροδοτήματα που χάθηκαν. Ακόμη δε περισσότερο με την οικονομική κρίση που διέρχεται η Πατρίδα μας, ο κίνδυνος μπορεί να συμβεί ξαφνικά… Γι αυτό θα πρέπει το συντομότερο να αξιοποιηθεί το Κληροδότημα του Λεωνίδα Κολοκοτρώνη. Ανάγκες το χωριό μας έχει πολλές. Για μια ακόμη φορά θα θυμίσουμε ότι καλόν θα είναι να υπάρξει μια επιτροπή επικουρική δίπλα, στην Διαχειριστική Επιτροπή, που σκοπός της θα είναι καθαρά συμβουλευτικός.

Από το zatounanews.gr


Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.