Πώς ψήφισαν οι Αρκάδες

Πώς ψήφισαν οι Αρκάδες

Ιανουάριος 27, 2015 - 10:04
9 σχόλια

O άνεμος ανανέωσης του ΣΥΡΙΖΑ δεν παρέσυρε την Αρκαδία – Ενδυναμωμένη η ΝΔ στον νομό – Νίκη του ΠαΣοΚ επί της ΧΑ

Ο Νομός Αρκαδίας είναι μια από τις περιοχές του χάρτη που χθες δεν χρωματίστηκε ροζ, αλλά παρέμεινε παραδοσιακά μπλε. Το παραδοσιακό προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας στον νομό όχι μόνο δεν χάθηκε αλλά ενδυναμώθηκε, σε αντίθεση με άλλες γαλάζιες περιοχές του εκλογικού χάρτη, καθώς σημειώθηκε άνοδος στα ποσοστά σε σχέση με εκείνα που είχε λάβει τόσο στις βουλευτικές εκλογές του 2012 όσο και στις ευρωεκλογές του 2014. Από την άλλη πλευρά, το ΠαΣοΚ στην Αρκαδία με τον Οδ. Κωνσταντινόπουλο κατόρθωσε να είναι τρίτο κόμμα, μπροστά από τη Χρυσή Αυγή, η οποία πέτυχε μεγάλα ποσοστά σε άλλες εκλογικές περιφέρειες, όπως στη Λακωνία.

Πιο αναλυτικά, η ΝΔ συγκέντρωσε ποσοστό 36,13%, έξι μονάδες μπροστά από τον ΣΥΡΙΖΑ (30,13%) και 8,63% παραπάνω απ’ ό,τι είχε λάβει στις ευρωεκλογές του 2014 και 1,49% πιο πάνω σε σχέση με τις βουλευτικές του 2012. Αλλά και ο ΣΥΡΙΖΑ ενδυναμώθηκε, καθώς, σε σχέση με τις βουλευτικές εκλογές του 2012 ανέβασε το ποσοστό του στον νομό κατά 7,19%. Το ΠαΣοΚ στην Τρίτη θέση με 8,20%, χάνοντας περίπου 7 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με τις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές, μπροστά από τη Χρυσή Αυγή, που κέρδισε 5,83% και στον νομό ζημιώθηκε κατά μιάμιση ποσοστιαία μονάδα. Ακολούθησε το Ποτάμι με 4,95%, το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών το οποίο έλαβε 3,08%, και πίσω οι ΑΝΕΛ με 2,64%. Το ΚΚΕ έλαβε 4,35%.

Πιο αναλυτικά, για τη Νέα Δημοκρατία, βουλευτής Αρκαδίας στη γαλάζια έδρα αναδείχθηκε ο κ. Κ. Βλάσης, υπερισχύοντας των συνυποψηφίων του, δηλαδή του πρώην υπουργού και γραμματέα της ΝΔ Ανδρέα Λυκουρέντζο, αλλά και της κυρίας Εύης Τατούλη, η οποία έθεσε πρώτη φορά υποψηφιότητα με το κόμμα. Αξίζει να σημειωθεί ότι η υποψηφιότητα της κυρίας Τατούλη ενίσχυσε τη γαλάζια παράταξη και κέρδισε πολλές ψήφους, 6.584, οι οποίες ενδυνάμωσαν στο σύνολο τα αποτελέσματα στην Αρκαδία για τη ΝΔ, καθώς και οι τρεις υποψήφιοί της πήγαν εξαιρετικά καλά.

Στον ΣΥΡΙΖΑ, στον οποίον υπήρξαν πολλές ζυμώσεις ώσπου να καταρτιστεί το ψηφοδέλτιο, η νίκη του κ. Ζαχαριά θεωρείτο από πολλούς δεδομένη, αν και η κυρία Αντωνία Γιαννούλη φάνηκε αρκετές φορές να τον «απειλεί» κατά τη χθεσινή καταμέτρηση. Ο κ. Ζαχαριάς, με πολυετή παρουσία στο κόμμα και στην αρκαδική ζωή, αναδείχθηκε πρώτος και κέρδισε την έδρα του ΣΥΡΙΖΑ στην Αρκαδία. Σε ψήφους, ο βουλευτής άφησε πίσω του με πολλές ψήφους την κυρία Γιαννούλη (5.996 έναντι 4.756 της κυρίας Γιαννούλη).

Ωστόσο, η μεγαλύτερη νίκη, αν μπορούμε να πούμε κάτι τέτοιο, μιας και συνολικά το κόμμα του ΠαΣοΚ αποδείχθηκε αποδυναμωμένο και βρέθηκε πίσω από τη Χρυσή Αυγή στην Επικράτεια), είναι εκείνη του κ. Οδ. Κωνσταντινόπουλου. Συνολικά, το ποσοστό 8,20% για το ΠαΣοΚ στην Αρκαδία είναι από τα πιο υψηλά, ενώ αποτέλεσε ανάχωμα στη Χρυσή Αυγή, η οποία δεν κατόρθωσε να είναι το τρίτο κόμμα στην Αρκαδία.

Ακόμη, αξίζει να σημειωθεί ότι ο Γ. Παπανδρέου και το νεόκοπο Κίνημά του κέρδισε 3,08% στον νομό, ξεπερνώντας τους ΑΝΕΛ, οι οποίοι δεν θα έμπαιναν καν στη Βουλή αν εξαρτιόταν το αποτέλεσμα από την Αρκαδία –έλαβαν μόλις 2,64%.

Συνολικά, μπορούμε να πούμε ότι στην Αρκαδία οι πολίτες προτίμησαν τα «παραδοσιακά» κόμματα, ότι κράτησαν ψηλά τα ποσοστά της Νέας Δημοκρατίας, αλλά παράλληλα δεν έδωσαν το 6% στη Χρυσή Αυγή που βλέπουμε σε άλλες εκλογικές περιφέρειες.


9 Σχόλια

Τους παππούδες μπορεί να τους κλειδώσαμε μέσα αλλά ακόμα κυκλοφορούν δωσίλογοι και μαυραγορίτες. Η μαυρίλα στην Αρκαδία δεν είναι μόνο στον ουρανό αλλά και στις ψυχές των ανθρώπων. Έχουμε τόσο αποκοπεί και απομονωθεί από τον υπόλοιπο κόσμο που οι αλλαγές στην νοοτροπία μας συμβαίνουν με καθυστέρηση τουλάχιστον δεκαετιών ή και καθόλου. Σφίγγεται η ψυχή μου να ξέρω ότι ζω ανάμεσα σε ανθρώπους που άνετα θα σήκωναν ξανά το δάκτυλο για να δείξουν όπως κάναν και οι πατεράδες τους και οι παππούδες τους.

Είναι πολλοί οι δημόσιοι υπάλληλοι στην Αρκαδία...! Βέβαια, μπορεί να έχουν 3 χρόνια να βάλουν πετρέλαιο στα σπίτια τους , να τους έχουν πετσοκόψει τους μισθούς και πολλοί απ'αυτούς να μην μπορούν να αγοράσουν ούτε σώβρακο, αλλά την υποχρέωση στην ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ δεν την ξεχνάνε...

μπορει να ειμαι λαθος αλλα αυτο που βλεπω ειναι οτι οι περισσοτεροι δημ. υπαλληλοι ψηφισαν συριζα

Επειδή όμως η Αρκαδία είναι μια ζώνη με τα υψηλότερα εισοδήματα στη χώρα, τα λεφτά έβαλαν φρένο και για μια ακόμη φορά βγήκε μπροστά ο Αντωνάκης που γυαλίζει το μάτι του.

Έπρεπε να ψηφίσουν Τσιπρανδρέου... Σαν τα κουτάβια τους υπόλοιπους που τους φταίει η κάθε κυβέρνηση και όχι το ξερό τους το κεφάλι και πιστεύουν οτι θα ξαναφάνε χωρίς να δουλεύουν....

Ναι, ρε πούστη μου, παιδιά των λουλουδιών μου φέρνουν στο μυαλό, Μάταλα και Καλιφόρνια, άκου λέει να θέλουν να τρώνε. Γι' αυτό ήρθατε στη ζωή; Δουλεύετε σκουλήκια, κοιτάξτε τους κινέζους τι ρυθμούς ανάπτυξης έχουν (ή είχαν, τώρα τελευταία τεμπέλιασαν λιγάκι και απ' το 11 έπεσε στο 10,5)

536 ψήφους πήρε παραπάνω η Ν.Δ. Anonymous (χωρίς επαλήθευση) στις Τρί, 27/01/2015 - 16:36, μου θυμίζεις πολύ τον γελοίο καραγκιόζη που αυτοαποκαλείται Observer (που χάθηκε;)

ας μην εβαζαν βλασης,λυκουρεντζος,τατουλη και ο οδυσσεας και ολοι συριζα η χρυση αυγη θα ψηφιζαμε.

Αν πας στο χωριό σου μπορείς να είσαι αυτόνομος. Με δανεικά και αγύριστα είσαι τζάμπα μάγκας.

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.