Πώς να μην ψωνίσετε υπολογιστή τα Χριστούγεννα

Πώς να μην ψωνίσετε υπολογιστή τα Χριστούγεννα

Δεκέμβριος 19, 2014 - 11:37
4 σχόλια

Είναι πλέον γνωστός ο παροιμιώδης διάλογος:

  • Φέτος, θα αγοράσω καινούργιο υπολογιστή.
  • Όχι, μην πάρεις υπολογιστή. Να αγοράσεις καλύτερα laptop!

Πως όμως μπορείτε να κρίνετε αν ένας υπολογιστής αξίζει να τον αγοράσετε ή όχι; Ειδικά, αυτή την περίοδο των εορταστικών αγορών χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή και κάποιες… γνώσεις. Αντί, λοιπόν, να αναφέρω τα γνωστά μιας καλής αγοράς –όπως για παράδειγμα, τα της εγγύησης κ.ά., θα επικεντρωθώ στον εξής πολύ σημαντικό κανόνα:

Μην αγνοήσετε τις τεχνικές προδιαγραφές

Ο κανόνας αυτός έχει πολλές προεκτάσεις, η πιο σημαντική από τις οποίες είναι να μην εμπιστεύεστε τους ανειδίκευτους πωλητές. Προπάντων, μην  αγοράσετε laptop αν δεν διαβάσετε και συγκρίνετε τα τεχνικά χαρακτηριστικά του. Πιο συγκεκριμένα,

  • Επεξεργαστής. Γνωρίζετε βέβαια ότι όσο περισσότεροι πυρήνες τόσο το καλύτερο αλλά μην πέσετε στην παγίδα της ταχύτητας που μετριέται σε GHz. Λόγω των πολλών διαφορετικών τεχνολογιών και αρχιτεκτονικών των επεξεργαστών, ο αριθμός που αναγράφεται δεν είναι συγκρίσιμος. Για παράδειγμα, ένας επεξεργαστής που «τρέχει» στα 2.16GHz δεν είναι καλύτερος από κάποιον στα 1.9GHz αν ο πρώτος είναι Pentium και ο δεύτερος είναι i3. Αν ακόμα δεν με πιστεύετε, μάθετε ότι o Pentium 4 του 2005 «έτρεχε» στα 3.8GHz!
  • Μνήμη. Εδώ, τα πράγματα είναι ευκολότερα. Όσο περισσότερη τόσο το καλύτερο. Σημειώστε, ότι για τα 32μπιτα Λειτουργικά Συστήματα τα 3-4GB κύριας μνήμης είναι υπέρ-αρκετά. Όσον αφορά στο δίσκο αποθήκευσης, προτιμήστε τύπου SSD έναντι των κλασσικών, μηχανικών HDD αν θέλετε το laptop να είναι ταχύτατο. Παρατηρήστε όμως ότι οι πρώτοι είναι αρκετά μικρότεροι σε χωρητικότητα.
  • Κάρτα Γραφικών. Και εδώ θέλει προσοχή ανάλογα βέβαια τις απαιτήσεις. Προσοχή, αν είστε gamer και θέλετε να παίζετε κάθε λογής παιχνίδια μην αγοράσετε laptop ή τουλάχιστον όχι κάτω των 1000 ευρώ.-  Προτιμήστε, η κάρτα να έχει τη δική της, αυτόνομη μνήμη. Αλλιώς, «κλέβει» από την συνολική κεντρική μνήμη (RAM). Αν είστε σε κάποιο ηλεκτρονικό κατάστημα, επιλέξτε με το ποντίκι το όνομα της κάρτας γραφικών, πατήστε δεξί κλικ και επιλέξτε «Αναζήτηση στο Google για το …». Αμέσως, θα ανοίξει μια καινούργια καρτέλα και θα δείτε τα αποτελέσματα του Google για την εν λόγω κάρτα.
  • Θύρες επικοινωνίας. Όσο περισσότερες USB τόσο καλύτερα. Αν διαθέτει και USB 3 ακόμα καλύτερα. Μια HDMI είναι απαραίτητη. Το Bluetooth είναι άνευ σημασίας το ίδιο και η VGA. Αν θέλετε γρήγορο ενσύρματο δίκτυο επιλέξτε κάρτα 1000Mbps. Ένας ενσωματωμένος αναγνώστης καρτών μνήμης είναι ευπρόσδεκτος.
  • Μπαταρία. Πολύ σημαντικό. Επιλέξτε όσο μεγαλύτερη μπορείτε (με πιο πολλά cells). Μάθετε πόση ώρα λειτουργίας προσφέρει ο κατασκευαστής. Αν ένα laptop προσφέρει τα πάντα αλλά έχει πολύ αδύναμη μπαταρία, μην το αγοράσετε!

Τέλος, μην αγοράσετε αν δεν δείτε το μηχάνημα από κοντά! Η αισθητική, τα υλικά, η εργονομία, το βάρος και το μέγεθος, όλα παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο ιδιαίτερα για κάτι που δεν θα το αλλάξετε σύντομα –πόσο μάλλον αν η αγορά σας είναι καλή! 

Καλές αγορές.

 

Δ. Πανταζόπουλος
Καθηγητής Πληροφορικής, MSc

Ειδήσεις: 

4 Σχόλια

Τα πράγματα είναι πολύ απλά: 1. Αν θες να παίζεις παιχνίδια(όχι αυτά που παίζεις από σελίδες στο internet), χρειάζεσαι οπωσδήποτε υπολογιστή desktop. Και πρέπει να επενδύσεις σε επεξεργαστή, κάρτα γραφικών και μνήμη RAM. -ανάλογα με τα είδος των παιχνιδιών που θες να παίξεις- 2. Αν θες απλά να περιηγείσαι στο Internet, να βλέπεις video στο youtube, και να διαβάζεις ή να γράφεις στο word τότε δεν έχει σημασία τι θα πάρεις. Τα σημερινά laptop/desktop είναι αρκετά δυνατά για να κάνεις όλα αυτά χωρίς πρόβλημα. Το μόνο ίσως που θα έπρεπε να προσέξεις είναι οι διαστάσεις της οθόνης.

Καλως ορισες στο arcadiaportal! Έχω εναν οδηγό αγοράς υπολογιστή φτιαγμένο απο μένα. Αν σε ενδιαφέρει να κάνουμε απο κοινού κάποιο τέτοιο θέμα ρώτα τα παιδια στο site να σου δωσουν το mail μου!

Κανένα laptop δεν συγκρίνεται με υπολογιστή. Με λιγότερα λεφτά έχεις καλύτερο μηχάνημα για όλες τις δουλειες σου. Εκτός αν σε ενδιαφέρει η φορητότητα. Σαν gamer δεν μπορώ να παιξω σε 15αρα οθόνη να μου βγαίνουν τα μάτια

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.