Πώς δρούσε το κύκλωμα με τα διπλώματα οδήγησης

Πώς δρούσε το κύκλωμα με τα διπλώματα οδήγησης

Μάρτιος 16, 2019 - 10:51
0 σχόλια

Η μεθοδική έρευνα της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων της Ελληνικής Αστυνομίας, που διήρκησε πάνω από (9) μήνες, κατέληξε στην αποδόμηση εγκληματικής ομάδας – συμμορίας, τα μέλη της οποίας δραστηριοποιούνταν συστηματικά στην έκδοση αδειών ικανότητας οδήγησης, μέσω εικονικής συμμετοχής υποψηφίων στις προβλεπόμενες εξετάσεις, χωρίς να τηρείται η νόμιμη διαδικασία.

Σε μεγάλη αστυνομική επιχείρηση που πραγματοποιήθηκε χθες, Πέμπτη 14 Μαρτίου 2019 συνελήφθησαν συνολικά (9) άτομα, εκ των οποίων (7) υπάλληλοι Διεύθυνσης Μεταφορών και Επικοινωνιών της Περιφέρειας Αττικής και (2) ιδιώτες, ιδιοκτήτες σχολών οδήγησης.

 

 

Από τη διενεργηθείσα έρευνα και τη συνδυαστική αξιολόγηση και αξιοποίηση των συλλεχθέντων στοιχείων (ευρήματα, κατασχέσεις, φυσική επιτήρηση, profiling, τεχνητές μέθοδοι κ.λπ.) διακριβώθηκε πλήρως ο τρόπος δράσης της εγκληματικής ομάδας (modus operandi) η δράση της οποίας προσδιορίζεται χρονικά τουλάχιστον από τις αρχές του 2018.

Σύμφωνα με τα δεδομένα της έρευνας οι συλληφθέντες υπάλληλοι, μαζί με τα υπόλοιπα μέλη της εγκληματικής ομάδας - ιδιοκτήτες σχολών οδήγησης, ενέχονται σε σωρεία περιπτώσεων εικονικών θεωρητικών εξετάσεων υποψηφίων οδηγών για την απόκτηση άδειας ικανότητας οδήγησης.

Συγκεκριμένα τα μέλη της εγκληματικής ομάδας, έναντι χρηματικής αμοιβής, παρείχαν τη δυνατότητα σε υποψήφιους οδηγούς να μην παρίστανται κατά την διάρκεια των θεωρητικών εξετάσεων αλλά να εμφανίζονται στο ηλεκτρονικό σύστημα ως επιτυχόντες, διευκολύνοντας με τον τρόπο αυτό την απόκτηση άδειας ικανότητας οδήγησης (διπλώματος).

Η εγκληματική ομάδα λειτουργούσε κατά τρόπο απόλυτα μεθοδικό και οργανωμένο, με διακριτούς ρόλους των μελών της, οι οποίοι επιμερίζονταν στα διαφορετικά στάδια που απαιτούνταν για την επίτευξη του τελικού αποτελέσματος.

Ενδεικτικά, οι επιμέρους ρόλοι αφορούσαν στην αναζήτηση των υποψηφίων που δεν εμφανίζονταν στις εξετάσεις, στην μετέπειτα συγκέντρωση και παράδοση των σχετικών Δελτίων Εκπαίδευσης και Εξέτασης στους εμπλεκόμενους υπαλλήλους και σε τελικό στάδιο στην εμφάνιση των υποψηφίων ως επιτυχόντες στο ηλεκτρονικό σύστημα, μέσω του κεντρικού υπολογιστή (server) της Υπηρεσίας.

Μάλιστα οι υπάλληλοι – μέλη της εγκληματικής ομάδας για να διευκολύνουν τη δράση του κυκλώματος είχαν καθιερώσει συγκεκριμένες μέρες κατά τις οποίες μια αίθουσα εξέτασης υποψηφίων οδηγών ήταν «στημένη», δηλαδή προορίζονταν αποκλειστικά για τους υποψηφίους που δεν εμφανίζονταν - συμμετείχαν στη διαδικασία των εξετάσεων.

Από το συγκεντρωθέν υλικό προέκυψε ότι το χρηματικό ποσό που ελάμβανε η εγκληματική ομάδα από κάθε υποψήφιο για τις περιπτώσεις των «στημένων» αιθουσών κυμαίνονταν από 1.500 έως 2.500 ευρώ, αναλόγως της κατηγορίας της άδειας ικανότητας οδήγησης.

 

Για κάθε «στημένη» αίθουσα θεωρητικών εξετάσεων το χρηματικό ποσό ανέρχονταν στις (14.000) ευρώ περίπου, με τον αριθμό των περιπτώσεων που έχουν διακριβωθεί να ανέρχεται τουλάχιστον σε (15).

Η μέχρι τώρα αποτίμηση της δράσης της εγκληματικής ομάδας αφορά στην παράνομη χορήγηση αδειών οδήγησης σε τουλάχιστον (212) υποψήφιους, οι οποίοι δεν εμφανίσθηκαν στις θεωρητικές εξετάσεις, καταβάλλοντας το χρηματικό ποσό των (2.000) ευρώ, κατά μέσο όρο έκαστος, αναλόγως την κατηγορία του διπλώματος, με το συνολικό εκτιμώμενο όφελος για τη συμμορία να προσδιορίζεται πάνω από (424.000) ευρώ.

Πέραν των περιπτώσεων με τις «εικονικές» αίθουσες, η εγκληματική ομάδα λάμβανε χρηματικά ποσά και από υποψήφιους που συμμετείχαν στην κανονική διαδικασία, προκειμένου να εξασφαλίσουν την επιτυχία τους στις εξετάσεις, με τα ποσά να κυμαίνονται από 550 έως 1.500 ευρώ, αναλόγως με την κατηγορία της άδειας ικανότητας οδήγησης.

Επιπλέον οι υπάλληλοι – μέλη της εγκληματικής ομάδας λάμβαναν, σε καθημερινή σχεδόν βάση, διάφορα μικροποσά (15 - 20) ευρώ, για διάφορες διευκολύνσεις σε  ιδιοκτήτες σχολών οδήγησης και άλλους επαγγελματίες, με τους οποίους λόγω της ιδιότητάς τους έρχονταν σε επαφή. Τα χρηματικά αυτά ποσά εκτιμάται ότι ανέρχονται  στα 1.000 ευρώ μηνιαίως ανά υπάλληλο.

Κατά τη διάρκεια της έρευνας κατασχέθηκαν σκληροί δίσκοι του κεντρικού υπολογιστή (server) της αίθουσας θεωρητικών εξετάσεων της συγκεκριμένης Υπηρεσίας, οι οποίοι απεστάλησαν στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών για επιδιόρθωσή και ανάκτηση των αρχείων που περιέχουν, καθώς φέρεται ότι το προηγούμενο διάστημα καταστράφηκαν με τη διοχέτευση ρεύματος υψηλής τάσης, από ορισμένους εκ των συλληφθέντων υπαλλήλων, προφανώς για να καλύψουν τα «ίχνη» τους.

Κατά τη διάρκεια της χθεσινής επιχείρησης για την αποδόμηση της εγκληματικής ομάδας και σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε οικίες, στις σχολές οδήγησης των συλληφθέντων, καθώς και σε λοιπές έρευνες, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν: (198.329) ευρώ, πλήθος εγγράφων που αφορούν θεωρητικές εξετάσεις και ατομικά δελτία εκπαίδευσης και εξέτασης υποψηφίων οδηγών (Δ.Ε.Ε), ιδιόχειρες σημειώσεις που αφορούν στη διενέργεια των εξετάσεων καθώς και διάφορα ψηφιακά πειστήρια.

Επίσης, από κλιμάκια αστυνομικών της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων με τη συνδρομή στελεχών του Σώματος Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης, διενεργήθηκε έλεγχος στα αρχεία της συγκεκριμένης Διεύθυνσης Μεταφορών και Επικοινωνιών.

Σε βάρος των εμπλεκομένων σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα για τα -κατά περίπτωση- αδικήματα της εγκληματικής οργάνωσης-σύστασης και συμμορίας, της υφαρπαγής ψευδούς βεβαίωσης, της υπεξαγωγής εγγράφων, της δωροδοκίας υπαλλήλου, της δωροληψίας υπαλλήλου κατ’ εξακολούθηση, της ψευδούς βεβαίωσης, της νόθευσης κ.λπ. αδικημάτων.

Οι συλληφθέντες με την δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους οδηγήθηκαν στον αρμόδιο Εισαγγελέα.

Ειδήσεις: 

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.