Πώς διαμορφώνεται το τοπίο για την εκλογή Προέδρου

Πώς διαμορφώνεται το τοπίο για την εκλογή Προέδρου

Δεκέμβριος 22, 2014 - 11:08
0 σχόλια

Προς διάσπαση η ΔΗΜΑΡ;

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσίευσαν χθες Κυριακή «Τα Νέα» από τη στήλη του Μικροπολιτικού, το σενάριο της διάσπασης της ΔΗΜΑΡ, προκειμένου να λειτουργήσουν οι βουλευτές αυτόνομα κατά την αυριανή κρίσιμη δεύτερη ψηφοφορία για την Προεδρία της Δημοκρατίας, κυκλοφορεί πολύ έντονα.

Σύμφωνα με τον Μικροπολιτικό, οι βουλευτές της ΔΗΜΑΡ δηλώνουν ότι ασφυκτιούν με την εμμονή του προέδρου τους Φ. Κουβέλη στην άρνησή του για συναίνεση, ακόμα και μετά την πρόταση του Πρωθυπουργού για συναίνεση ως προς την εκλογή Προέδρου και για εκλογές στο τέλος του 2015. Επίσης, φαίνεται ότι ο κ. Κουβέλης συνέταξε μόνος του την ανακοίνωση που εξέδωσε προς απάντηση του Πρωθυπουργού, δίχως προηγουμένως να έχει συνεννοηθεί μαζί τους.

Σήμερα Δευτέρα 22/12 θα συνεδριάσει από κοινού η Εκτελεστική Επιτροπή και η Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος, και θα φανεί κατά πόσο ευσταθεί το σενάριο της διάσπασης για τη ΔΗΜΑΡ.

Υπενθυμίζεται ότι οι βουλευτές της ΔΗΜΡ Νίκη Φούντα, Θωμάς Ψύρρας και Νίκος Τσούκαλης είχαν συνυπογράψει το κείμενο των «8», στη γραμμή του οποίου κινήθηκε εν πολλοίς και το διάγγελμα Σαμαρά.

Πώς διαμορφώνεται το τοπίο για την εκλογή Προέδρου

Μετά το χθεσινό διάγγελμα του Πρωθυπουργού, με το οποίο κάλεσε τους βουλευτές όλων των κομμάτων «να ακούσουν τη φωνή της συνείδησής τους, την ψυχή τους, τη φωνή του εθνικού συμφέροντος, αλλά και της κοινής λογικής, ώστε να επιτευχθεί συναίνεση για την εκλογή του Στ. Δήμα στην Προεδρία της Δημοκρατίας», και στο οποίο ο κ. Σαμαράς έκανε λόγο για τη διεύρυνση του κυβερνητικού σχήματος αλλά και για εθνικές εκλογές το 2015, άλλοι δύο βουλευτές δήλωσαν ότι θα ψηφίσουν «ναι» στις αυριανές εκλογές. Πρόκειται για τον κ. Β. Οικονόμου (ΔΗΜΑΡ) και τον κ. Γ. Κουράκο, ο οποίος μάλιστα δήλωσε ότι τώρα του επιτρέπεται να ψηφίσει τον κ. Στ. Δήμα, με τον οποίον συνδέεται με παλιά, βαθιά φιλία.

Και άλλοι βουλευτές, μετά τον προϋπολογισμό, είχαν επισημάνει την ανάγκη να διαμορφωθούν άμεσα συνθήκες εθνικής συνεννόησης και συναίνεσης, όπως οι κκ. Κασαπίδης, Γιοβανόπουλος και Μουτσινάς.

Υπενθυμίζεται ότι κατά την πρώτη ψηφοφορία, υπέρ του κ. Δήμα είχαν ψηφίσει οι κκ. Λυκούδης, Ψαριανός, Αηδόνης, Νταβρής και η κυρία Μάρκου. Ο κ. Μελάς είχε ψηφίσει «παρών», αλλά έχει δηλώσει ότι θα στηρίξει τον κ. Δήμα στις επόμενες δύο ψηφοφορίες. Οι Τσούκαλης, Ψύρρας και Φούντα, οι οποίοι είχαν συνυπογράψει το κείμενο των «8», δηλώνουν ότι δεν αποσύρουν τη στήριξή τους από τις θέσεις που υπέγραψαν, ωστόσο διαφοροποιούνται από οποιαδήποτε κίνηση αν δεν υπάρξει συνεννόηση ανάμεσα στη ΝΔ και στον ΣΥΡΙΖΑ. Ο Π. Τατσόπουλος, από το Facebook ξεκαθάρισε ότι δεν θα αλλάξει τη στάση του και δεν θα ψηφίσει τον κ. Δήμα, αν δεν αλλάξει στάση ο ΣΥΡΙΖΑ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ εμμένει στην απόφασή του να μην στηρίξει τον κ. Δήμα. Μετά το διάγγελμα του Πρωθυπουργού, στο οποίο ο κ. Σαμαράς επιτέθηκε ευθέως στον κ. Τσίπρα υπενθυμίζοντας ότι πριν από δύο μήνες ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είχε δηλώσει ότι όποιος βουλευτής τολμούσε να ψηφίσει υπέρ του κ. Δήμα θα ήταν εξαγορασμένος, ο κ. Τσίπρας δήλωσε ότι «ο Πρωθυπουργός φοβάται την κρίση του ελληνικού λαού που δεν θα μπορέσει τελικώς να αποφύγει. Επιδιώκει την άμεση εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας για να εφαρμοσθούν όλα εκείνα που έχει συμφωνήσει με την τρόικα και περιέχονται στο γνωστό e-mail Χαρδούβελη».

Η δεύτερη ονομαστική φανερή ψηφοφορία θα πραγματοποιηθεί αύριο 23/12 στις 12 το μεσημέρι.

Ειδήσεις: 

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.