Πώς αμείβεται η 28η Οκτωβρίου

Πώς αμείβεται η 28η Οκτωβρίου

Οκτώβριος 20, 2019 - 12:02
0 σχόλια

Σύμφωνα με το ΒΔ 748/1966-Άρθρο 4-Ημέρες αργίας για όλους τους εργαζόμενους που συνδέονται με τον εργοδότη τους με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου, η 28η Οκτωβρίου είναι ημέρα προαιρετικής αργίας.

Αφού η 28η Οκτωβρίου δεν είναι υποχρεωτική αργία, δεν τίθεται θέμα αναπληρωματικής ανάπαυσης, σε περίπτωση απασχόλησης, εκτός αν συμπίπτει με Κυριακή. Επίσης, σε περίπτωση που η ημέρα αυτή, είχε οριστεί ως ημέρα ρεπό, δεν μεταφέρεται. 

Α) Σε περίπτωση που η επιχείρηση δεν λειτουργήσει οφείλεται μόνο στους αμειβόμενους με ημερομίσθιο μισθωτούς το συνήθως καταβαλλόμενο ημερομίσθιο. Στους αμειβόμενους με μηνιαίο μισθό δεν οφείλεται τίποτα.

Αν η μέρα αυτή έχει ορισθεί ως ημέρα ανάπαυσης σε περίπτωση αμοιβής με ημερομίσθιο, αυτό θα καταβληθεί κανονικά χωρίς να εργασθούν.

Β) Σε περίπτωση που η επιχείρηση λειτουργήσει οφείλεται σε όσους απασχοληθούν:

α) αν αμείβονται με ημερομίσθιο το καταβαλλόμενο ημερομίσθιο και προσαύξηση 75% επ’ αυτού. Η προσαύξηση, όμως, υπολογίζεται επί του νομίμου (αυτού, δηλαδή των συμβάσεων εργασίας) και όχι επί του καταβαλλόμενου.

β) αν αμείβονται με μηνιαίο μισθό θα λάβουν μόνο την προσαύξηση 75% επί του 1/25 του μισθού.

γ) Αν ο μισθωτός δεν προσέλθει στη δουλειά του, ενώ η επιχείρηση λειτούργησε κανονικά, δεν δικαιούται το ημερομίσθιο.

Αν η επιχείρηση λειτουργήσει και ο εργαζόμενος δεν προσέλθει αδικαιολόγητα στην εργασία του, δεν δικαούται το ημερομίσθιο ή το 1/25 του μισθού, που αντιστοιχεί.

Η λειτουργία της επιχείρησης ανήκει αποκλειστικά στη διακριτική ευχέρεια του εργοδότη, κι αν αυτός αποφασίσει να απασχοληθούν οι εργαζόμενοι, αυτοί είναι υποχρεωμένοι να εργαστούν. (Προσοχή στην περίπτωση που διατάξεις τοπικού χαρακτήρα καθορίζουν την ημέρα αυτή ως υποχρεωτική αργία.)

Όσον αφορά τον δημόσιο τομέα, η 28η Οκτωβρίου είναι ημέρα υποχρεωτικής αργίας και αντιμετωπίζεται αναλόγως.


Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.