«Πονοκέφαλος» τα τζάκια και οι καμινάδες για την Πυροσβεστική στην Αρκαδία

«Πονοκέφαλος» τα τζάκια και οι καμινάδες για την Πυροσβεστική στην Αρκαδία

Φεβρουάριος 17, 2017 - 10:34
1 σχόλια

Πολλές  κλήσεις για φωτιά σε καμινάδες έλαβε η πυροσβεστική από τα μέσα Νοεμβρίου έως σήμερα στην Τρίπολη και την ευρύτερη περιοχή της Αρκαδίας, ευτυχώς ωστόσο χωρίς στις περισσότερες περιπτώσεις να προκληθούν σημαντικές ζημιές.

Τα τζάκια και οι καμινάδες κινητοποιούν σχεδόν καθημερινά τις τελευταίες μέρες την Πυροσβεστική Υπηρεσία Τρίπολης, καθώς οι πολίτες ζητούν την επέμβασή της εξαιτίας μιας ανάφλεξης σε καμινάδα ή ακόμα και σε οικία.

Στην Αρκαδία οι επεμβάσεις της Πυροσβεστικής σε αντίστοιχα συμβάντα αυξήθηκαν τον τελευταίο καιρό. Οι πυροσβεστικές υπηρεσίες κλήθηκαν να επέμβουν σε 25 συμβάντα πυρκαγιών σε καμινάδες τζακιού, ξυλόσομπες και θερμαντικά μέσα από την 1η Οκτωβρίου όπου ξεκίνησε η χειμερινή περίοδος. Δυστυχώς στο Βελιμάχι Γορτυνίας η πυρκαγιά που προκλήθηκε πιθανότατα από τζάκι στοίχισε την ζωή ηλικιωμένης.

Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαμε με τον διοικητή της Περιφερειακής Πυροσβεστική Διοίκηση Πελοποννήσου κ. Λαρέζο πληροφορηθήκαμε ότι το χρονικό διάστημα από την 1-1-17 έως σήμερα υπήρξαν 12 περιστατικά επέμβασης στην Αρκαδία, αριθμός ο οποίος είναι αυξημένος.

Η πυροσβεστική υπηρεσία ενημερώνει τους ιδιοκτήτες κατοικιών όπου γίνεται χρήση τζακιών, πως απαιτείται τακτικός έλεγχος και καθαρισμός της καπνοδόχου, ενδεχομένως και περισσότερες από μια φορά τον χρόνο, αν χρησιμοποιείται καθημερινά. Επίσης, τους καλεί να ελέγχουν ότι υπάρχει και λειτουργεί κανονικά το «τάμπερ».

Ποιος είναι ο λόγος που μια καμινάδα παίρνει φωτιά;

Κατά την καύση των ξύλων ο καπνός που φεύγει προς την καπνοδόχο δεν αποτελείται μόνο από άνθρακα αλλά και από μια άλλη ουσία το κρεοζότο. Αυτή η ουσία είναι που κολλάει στον καπνοδόχο και σταδιακά αλλάζει υφή. Στην αρχή κατακάθεται σαν σκόνη, αυτό που λέμε καπνιά, με την πάροδο του χρόνου και της χρήσης κοκκοποιείται και στο τέλος κρυσταλλοποιείται και μοιάζει με μαύρο γυαλί ή κόλλα.

 Όταν φτάσει σε αυτό το σημείο είναι εξαιρετικά εύφλεκτο! Ελέγξετε λοιπόν την καμινάδα σας για να ξέρετε σε ποιο στάδιο είστε! Μήπως είστε ένα βήμα πριν να πάρει φωτιά; Αν η καμινάδα σας έχει φτάσει στην κρυσταλλοποίηση του κρεοζότου δύσκολα απομακρύνεται. Πως μπορούμε να καθαρίσουμε την καμινάδα; Φυσικά να φωνάξουμε ένα συνεργείο καθαρισμού. Βέβαια είναι κάτι που κοστίζει και αν δεν μας περισσεύουν χρήματα πρέπει να βρούμε άλλους τρόπους. Μια λύση είναι κατά καιρούς να καίμε κάτι ειδικά ξύλα καθαρισμού που κυκλοφορούν τα οποία καθαρίζουν την καμινάδα. Επίσης καλό είναι στο τέλος της σαιζόν, να σφραγίζουμε την είσοδο του τζακιού με ένα νάιλον, και από την καμινάδα να καθαρίσουμε με μια βούρτσα καθαρισμού η με την ειδική μπάλα.

ΜΕΤΡΑ ΚΑΙ ΟΔΗΓΙΕΣ για πρόληψη πυρκαγιών από καμινάδες – τζάκια – ξυλόσομπες

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία ενημερώνει τους κατοίκους σχετικά με τα μέτρα πρόληψης που πρέπει να λαμβάνονται για την  ελαχιστοποίηση των  πυρκαγιών σε κατοικίες, που μπορούν να προκληθούν από την χρήση των ανωτέρω θερμαντικών συσκευών και ειδικότερα στις σωλήνες απαγωγής καπνού (καμινάδες), όπου κατά την διάρκεια της καύσης, υπολείμματα καύσιμης ύλης παρασύρονται από τα καυσαέρια και καθώς απομακρύνονται από την θερμή εστία προς το λιγότερο θερμό περιβάλλον, υγροποιούνται και επικάθονται στα τοιχώματα της καμινάδας περιμένοντας εκεί να τους δοθεί μια ακόμα ευκαιρία ανάφλεξης.

Συγκεκριμένα θα πρέπει να τηρούνται τα ακόλουθα :

  • Μην ανάβετε φωτιά με τη χρήση βενζίνης, πετρελαίου ή οινοπνεύματος καθώς, λόγω της μεγάλης αναφλεξιμότητας των αερίων που εκλύουν, δημιουργούν απότομα μεγάλη έκταση φλόγας, με σοβαρό ενδεχόμενο τραυματισμού.
  • Απομακρύνετε αντικείμενα που είναι τοποθετημένα κοντά στα τζάκια και τις ξυλόσομπες, όπως χαλιά και είδη ρουχισμού (απλώστρες με ρούχα), καθώς είναι πιθανό να αναφλεγούν από την υπερθέρμανσή τους.
  • Τοποθετείτε πάντα προστατευτικό πλέγμα-τζάμι μπροστά από την εστία του τζακιού, καθώς προφυλάσσει από τις εκτινασσόμενες καύτρες και σιγουρευτείτε ότι η πόρτα της ξυλόσομπας ή του τζακιού είναι κλεισμένη σωστά.
  • Σιγουρευτείτε ότι η στάχτη κατά την αφαίρεσή της δεν έχει στο εσωτερικό της αναμμένες καύτρες και ψεκάστε την με νερό μετά την συλλογή της και ποτέ μην τη ρίχνετε μέσα σε πλαστικούς κάδους ή σε κάδους αποκομιδής απορριμμάτων του Δήμου.
  • Μην αφήνετε τα τζάκια και τις σόμπες να καίνε όταν εσείς δεν βρίσκεστε στο σπίτι.
  • Σιγουρευτείτε ότι οι σωλήνες απαγωγής καπνού δεν εφάπτονται σε άλλα εύφλεκτα αντικείμενα και κυρίως με ξύλινα υποστυλώματα κεραμοσκεπών εφόσον διέρχονται μέσα από αυτές ή σε τυχόν αποθηκευμένα εύφλεκτα αντικείμενα που μπορεί να υπάρχουν μέσα στις κεραμοσκεπές.    
  • Καθαρίστε συχνά τις καμινάδες και τις σωλήνες απαγωγής καπνού. Έχει αποδειχτεί ότι είναι από τις πιο συχνές και ύπουλες αιτίες πυρκαγιών, καθώς συχνά δε γίνεται άμεσα αντιληπτή, με καταστροφικά αποτελέσματα. Τα συσσωρευμένα λίπη και κυρίως η αιθάλη που είναι κολλημένα στα τοιχώματα των καμινάδων αναφλέγονται και εκτοξεύουν καύτρες στο εσωτερικό του σπιτιού αλλά και στις σκεπή αυτού ακόμα και σε διπλανές οικίες, με δυσάρεστα τις πιο πολλές φορές αποτελέσματα.
  • Ποτέ δεν καίμε χαρτόνια, χάρτινες συσκευασίες, πλαστικά και δεν ρίχνουμε τα «σκουπίδια» στη φωτιά.
  • Το ψήσιμο φαγητού και ειδικότερα ωμού κρέατος αυξάνει την πιθανότητα ταχύτερης ανάπτυξης της φωτιάς εντός της καμινάδας, αφού το λίπος που επικολλάται στα τοιχώματα αυτής λειτουργεί ως επιταχυντής.

Φωτογραφία αρχείου

Ειδήσεις: 

Υπάρχει 1 Σχόλιο

Ως προς το κρεόζοτο: Αν η καμινάδα σας καπνίζει τότε είναι σχεδόν σίγουρο ότι υπάρχει κρεόζοτο στα αέρια. Για να μην καπνίζει δεν καίμε χλωρά ξύλα, αλλά και τα ξερά που θα κάψουμε δεν θα πρέπει να κλείνουμε τον αέρα τόσο ώστε να καπνίζει -απλά και μόνο για να διαρκέσουν περισσότερο τα ξύλα-. Γενικά όσο πιο καυτή είναι η καύση του ξύλου μέσα στο χώρο καύσης σόμπας/τζακιού τόσο λιγότερο κρεόζοτο έχεις στα αέρια.

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.