Πολυτεχνείο: Η εξέγερση, η γενιά και η μνήμη

Πολυτεχνείο: Η εξέγερση, η γενιά και η μνήμη

Νοέμβριος 17, 2015 - 09:25
21 σχόλια

Όσο και αν φαίνεται παράξενο, δεν γνωρίζουμε τα πάντα για το τι συνέβη στο Πολυτεχνείο. Και τούτο διότι η εξέγερση των φοιτητών το '73 είναι ένα από εκείνα τα γεγονότα που έχουν χτίσει το μέλλον. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, τη Μεταπολίτευση. Και η Μεταπολίτευση χρειαζόταν ένα σύμβολο και το είχε. Ένα σύμβολο ποτισμένο με το αίμα των νέων, που εξεγέρθηκαν και εναντιώθηκαν κόντρα στον παραλογισμό των επτά χρόνων δικτατορίας.

Δεν είναι καθόλου παράξενο το ότι δεν γνωρίζουμε με ακρίβεια πόσους νεκρούς άφησε πίσω της η εισβολή στην πύλη του ιδρύματος ή πόσοι σκοτώθηκαν στους δρόμους της Αθήνας εκείνες τις νύχτες. Χαρακτηριστικά, να αναφέρουμε ότι το 2002-2003, ο ιστορικός Λεωνίδας Καλλιβρετάκης (ο οποίος συμμετείχε στα γεγονότα του Πολυτεχνείου ως φοιτητής της Φιλοσοφικής), πραγματοποίησε έρευνα, υπό την αιγίδα του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών όπου εργάζεται, και συνέταξε ένα κατάλογο, στον οποίο περιλαμβάνονται 24 επώνυμοι νεκροί, ενώ για 16 ανώνυμους νεκρούς η έρευνα συνεχίζεται για την ταυτοποίησή τους. Οι ιστορικοί ακόμα ψάχνουν, ακόμα αναζητούν, ακόμα συνθέτουν την εικόνα της εξέγερσης. Εξάλλου, οι πρωταγωνιστές των γεγονότων κάθε άλλο παρά ακριβείς ήταν ως προς τον αριθμό των νεκρών και των τραυματιών στις επίσημες καταθέσεις τους. Και από την άλλη, υπάρχουν τα ηχητικά και τηλεοπτικά ντοκουμέντα, αδιάψευστοι μάρτυρες των ημερών εκείνων, και το ισχυρό σύμβολο της εναντίωσης και του αιτήματος για «Ψωμί - Παιδεία - Ελευθερία» που κυριαρχεί από τότε.

Ένα είναι βέβαιο: Οι νέοι ξεσηκώθηκαν, εναντιώθηκαν στη χούντα των συνταγματαρχών και διεκδίκησαν το αιώνιο δικαίωμα στην ελευθερία. Και υπήρξαν θύματα. Οι φοιτητές στην Ελλάδα που ξεσηκώθηκαν τότε, υπενθύμισαν στον Έλληνα να διεκδικεί και να ελπίζει. Και καλούσαν Στρατό και Αστυνομία της ώρα που τους χτυπούσαν να ενωθούν μαζί τους, κόντρα σε ένα αυταρχικό καθεστώς.

Το Πολυτεχνείο δεν ήρθε από μόνο του. Είχαν προηγηθεί στη Γαλλία τα γεγονότα του Μάη του '68. Για την Ελλάδα, το '68 ήταν ο δεύτερος χρόνος της χούντας, αλλά στη Γαλλία εκείνον τον καιρό ξεσηκώθηκαν οι φοιτητές ζητώντας ισότητα και δικαιώματα κόντρα στον συντηρητισμό. Οπωσδήποτε, άλλες οι συνθήκες στη Γαλλία και σε καμία περίπτωση δεν συγκρίνουμε καταστάσεις. Όμως οι νέες ιδέες του Μάη των φοιτητών καλλιεργήθηκαν και ζυμώθηκαν στην Ελλάδα.

Η εξέγερση του Πολυτεχνείου, λοιπόν, ξεκίνησε στις 14 Φεβρουαρίου του 1973, όταν ξεσηκώθηκαν οι φοιτητές της Αθήνας και συγκεντρώθηκαν στο Πολυτεχνείο. Οι φοιτητές εναντιώνονταν στον Ν.1347, ο οποίος προέβλεπε την υποχρεωτική στράτευση όλων όσοι ανέπτυσσαν συνδικαλιστική δράση κατά τη διάρκεια των σπουδών τους. Τότε, η Αστυνομία μπήκε στο ίδρυμα, παραβιάζοντας το άσυλο, και συνέλαβε περίπου δέκα φοιτητές.

Στις 21 Φεβρουαρίου οι φοιτητές κατέλαβαν τη Νομική Αθηνών. Τα συνθήματά τους: «Δημοκρατία», «Κάτω η Χούντα» και «Ζήτω η Ελευθερία». Η Αστυνομία και πάλι παρενέβη.

Το φοιτητικό κίνημα έβραζε. Το καθεστώς είχε τραβήξει πολύ. Και στις 14 Νοεμβρίου του 1973 το πρωί οι φοιτητές συγκεντρώθηκαν στο προαύλιο του Πολυτεχνείου και αποφάσισαν αποχή από τα μαθήματα, με αίτημα να γίνουν εκλογές για τους φοιτητικούς συλλόγους τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους και όχι στα τέλη του επόμενου χρόνου, όπως είχε ανακοινώσει το καθεστώς.

Στις συνελεύσεις που ακολούθησαν στη Νομική, οι φοιτητές εξέδωσαν ψήφισμα, με το οποίο ζητούσαν την ανάκληση των αποφάσεων της Χούντας για τη διεξαγωγή των φοιτητικών εκλογών, εκδημοκρατισμό των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, αύξηση των δαπανών για την παιδεία στο 20% του προϋπολογισμού και ανάκληση του Ν.1347 για την αναγκαστική στράτευση των φοιτητών.

Γρήγορα στη διάρκεια της ημέρας, όλο και περισσότεροι φοιτητές συγκεντρώνονταν στο Πολυτεχνείο και το απόγευμα λήφθηκε η απόφαση να γίνει κατάληψη. Το πρώτο βήμα ήταν η εκλογή Συντονιστικής Επιτροπής, στην οποία μετείχαν 22 φοιτητές και 2 εργάτες, με σκοπό να καθοδηγήσει τον αγώνα, ενώ συγκροτήθηκαν επιτροπές σε όλες τις σχολές τόσο για τις ανάγκες της κατάληψης όσο και για να την κάνουν γνωστή στην κοινωνία.

ΕΔΩ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ! ΕΔΩ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ!

Προκειμένου να ακουστούν, οι φοιτητές έστησαν στο Χημικό έναν ραδιοφωνικό σταθμό, το οποίο μεταφέρθηκε στο Τμήμα Μηχανολόγων. Εκφωνητές, η Μαρία Δαμανάκη και ο Δημήτρης Παπαχρήστου. Ο ενθουσιασμός ήταν μεγάλος: Οι φοιτητές οργάνωσαν εστιατόριο και νοσοκομείο, εγκατέστησαν πολυγράφους για να τυπώνουν τα αιτήματά τους, έγραφαν συνθήματα παντού.

Το πρώτο πράγμα που έκανε το καθεστώς, ήταν να στείλει πράκτορες και να ακροβολίσει σκοπευτές. Στις 16 Νοεμβρίου η Αστυνομία επιτέθηκε στο συγκεντρωμένο πλήθος με κλομπ, δακρυγόνα και σφαίρες ντουμ-ντουμ. Οι εναπομείναντες έστησαν οδοφράγματα, άναψαν φωτιές για να περιορίσουν την επίδραση των δακρυγόνων.

Ο Παπαδόπουλος γρήγορα διαπίστωσε ότι η Αστυνομία δεν μπορούσε να διαλύσει τον πυρήνα του Πολυτεχνείου και αποφάσισε να χρησιμοποιήσει Στρατό. Πλησίον του σταθμού Λαρίσης συγκεντρώθηκαν τρεις μοίρες ΛΟΚ και μία μοίρα αλεξιπτωτιστών από τη Θεσσαλονίκη. Τρία άρματα μάχης κατέβηκαν από του Γουδή προς το Πολυτεχνείο. Τα δύο στάθμευσαν στις οδούς Τοσίτσα και Στουρνάρα, αποκλείοντας τις πλαϊνές πύλες του ιδρύματος και το άλλο έλαβε θέση απέναντι από την κεντρική πύλη. Η Συντονιστική Επιτροπή των φοιτητών ζήτησε διαπραγματεύσεις, αλλά το αίτημά τους απορρίφθηκε.

Ο ΟΔΗΓΟΣ ΤΟΥ ΤΑΝΚ ΘΥΜΑΤΑΙ

Τα ξημερώματα της 17ης Νοεμβρίου το τανκ απέναντι από την κεντρική πύλη έλαβε εντολή να εισβάλει. Ο Α. Σκευοφύλαξ, ο άνθρωπος που οδήγησε το άρμα, σε συνέντευξή του στο «Βήμα» στις 9/11/2003, θυμάται:

«Μας είπαν να πάμε κοντά στο Πολυτεχνείο, αλλά όχι μπροστά στην πόρτα. Αυτό κάναμε. Σταματήσαμε λίγα μέτρα πιο πέρα». Στη θέα των τανκς εκατοντάδες φοιτητές πλησιάζουν στην πύλη, ανεβαίνουν στα κάγκελα, φωνάζουν συνθήματα συναδέλφωσης.

Με διάφορους απειλητικούς ελιγμούς και μαρσαρίσματα που ακούγονται σαν κανονιές, οι οδηγοί των τανκς προσπαθούν να κάμψουν το ηθικό των φοιτητών. Ο εκφωνητής του Πολυτεχνείου απευθύνει νέα έκκληση να αποφευχθεί η αιματοχυσία. «Οι φαντάροι δεν ανήκουν στη χούντα. H χούντα στηρίζεται στο μέταλλο, στηρίζεται στα τανκς, στο σίδερο. H καρδιά των φαντάρων έχει τον ίδιο παλμό με τη δικιά μας. Αγαπάτε τους φαντάρους. Ελληνικά στρατευμένα νιάτα, ο λαός δεν σας κρατάει κακία. Ξέρει ότι είστε μαζί μας».

H ώρα έχει πάει 2 το πρωί. «Φτάνοντας μπροστά στην πόρτα, έστριψα το άρμα προς το Πολυτεχνείο, με γυρισμένο το πυροβόλο προς τα πίσω. Θυμάμαι ότι σηκώθηκα από τη θέση μου και εγώ και το άλλο πλήρωμα. Δεκάδες φοιτητές κρέμονταν από τα κάγκελα, ενώ εκατοντάδες βρίσκονταν στον προαύλιο χώρο. Εδειχναν πανικόβλητοι». Ο κ. Σκευοφύλαξ φέρνει στη μνήμη του τα φοβισμένα πρόσωπα των συνομηλίκων του που ήταν μέσα στο Πολυτεχνείο. Χαμηλώνει το βλέμμα του. «Και εγώ, να σκεφτείς ότι τους έβλεπα σαν μαμούνια που ήθελα να τα φάω»!

Με ολοένα μεγαλύτερη ένταση και αγωνία οι φοιτητές φωνάζουν προς τους στρατιώτες «είμαστε αδέλφια, αφήστε τα άρματα», ενώ ο εκφωνητής του Πολυτεχνείου καλεί το πλήθος να δείξει αυτοσυγκράτηση. «Απομονώστε τους προβοκάτορες. Δεν έχουμε να μοιράσουμε τίποτα με το στρατό. Δεν θέλουμε να χυθεί ελληνικό αίμα». Ο Δημήτρης Παπαχρήστος ψάλλει τον εθνικό ύμνο. Το ίδιο κάνουν και οι χιλιάδες νέοι που βρίσκονται στο Πολυτεχνείο.

Ένα τέταρτο πριν από τις 3 το πρωί οι στρατιωτικοί δίνουν προθεσμία λίγων λεπτών στους φοιτητές για να αποχωρήσουν από το Πολυτεχνείο, να παραδοθούν. Κάποιοι από τους φοιτητές που θέλουν να αποχωρήσουν δοκιμάζουν να απασφαλίσουν την κεντρική πύλη. Δεν τα καταφέρνουν. Πίσω από την πύλη είναι σταθμευμένο ένα αυτοκίνητο Μερτσέντες που μπλοκάρει το άνοιγμά της. Ο επικεφαλής των τεθωρακισμένων αρμάτων εκνευρίζεται. Οργισμένος φωνάζει: «Τσογλάνια, ρεζιλεύετε το στράτευμα!» και δίνει σήμα για την επέλαση του άρματος.

«Τότε ήρθε ο οδηγός εδάφους του άρματος και μου λέει: "Θα μπούμε μέσα, θα ρίξουμε την πύλη. Ετοιμάσου!"» λέει ο κ. Σκευοφύλαξ. «Πήρα θέση και ξεκίνησα. Δεν έβλεπα πολλά πράγματα, δεν είχα καλό οπτικό πεδίο, γιατί κοιτούσα πλέον από τη θυρίδα του άρματος. Δέκα εκατοστά πριν από την πόρτα, σταμάτησα. Σταμάτησα σκόπιμα. Αυτό φαίνεται στο βίντεο της εποχής. Στο φρενάρισμα, οι φοιτητές τρομαγμένοι έφυγαν προς τα πίσω. Αν έμπαινα με ταχύτητα, θα σκότωνα δεκάδες άτομα που εκείνη τη στιγμή ήταν κρεμασμένα στα κάγκελα».

Τι κατάλαβες τώρα που μπήκες μέσα;

του φώναξε ένας φοιτητής. Η αντίδραση του φοιτητή τού προκάλεσε οργή και παραδέχεται:

Αυτός ο φοιτητής δεν ξέρει πόσο τυχερός στάθηκε εκείνη τη στιγμή... Αν έλεγε μια κουβέντα ακόμη, θα τον σκότωνα!

Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ

Η επίσημη ανακοίνωση της Αστυνομίας αναφέρει ότι την 17η Νοεμβρίου συνελήφθησαν 840 άτομα. Όμως, μετά τη Μεταπολίτευση, οι ανακρινόμενοι αξιωματικοί της Αστυνομίας ανέφεραν ότι οι συλληφθέντες ξεπέρασαν τα 2.400 άτομα.

Οι νεκροί επισήμως ανήλθαν σε 34 άτομα. 

Στην ανάκριση το φθινόπωρο του 1975 εναντίον των πρωταιτίων της καταστολής εντοπίστηκαν 21 περιπτώσεις θανάτων, αναφέρεται σε άρθρο του sansimera.gr.

Δύο ημέρες μετά την καταστολή της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, o υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ της κυβέρνησης Μαρκεζίνη, Σπυρίδων Ζουρνατζής ανακοίνωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι οι νεκροί ήταν 11 και οι τραυματίες 138. Οι φήμες, όμως, έκαναν λόγο για 100, 200, ακόμη και 500 νεκρούς, ομαδικούς τάφους στο νεκροταφείο Ζωγράφου και αλλού, ενώ αναφέρονταν και σε συγκεκριμένα περιστατικά, όπως τον θάνατο τουλάχιστον τριών ατόμων που συνεθλίβησαν από το άρμα μάχης που εισέβαλε στο Πολυτεχνείο, την εκτέλεση των εκφωνητών του ραδιοσταθμού και των τραυματιών που νοσηλεύονταν στο πρόχειρο ιατρείο.

Μετά τη Μεταπολίτευση και υπό την πίεση της κοινής γνώμης, ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Αθηνών ανέθεσε στον εισαγγελέα πρωτοδικών Δημήτριο Τσεβά τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης «προς διακρίβωσιν τυχόν τελέσεως, αξιοποίνων πράξεων εξ αφορμής των περί το Πολυτεχνείον γνωστών αιματηρών εκδηλώσεων του Νοεμβρίου 1973» (5 Σεπτεμβρίου 1974).

Ενώπιόν του παρέλασαν πολλοί μάρτυρες, οι οποίοι έδωσαν τη δική τους εκδοχή για τα γεγονότα. Για το ζήτημα των νεκρών, ο δημοσιογράφος Γρηγόριος Παπαδάτος τού παρέδωσε στις 17 Νοεμβρίου 1974 ένα κατάλογο με 59 ονόματα, που ισχυριζόταν ότι αντιστοιχούσαν στον κατάλογο των ημερών εκείνων.

Ένας άλλος μάρτυρας, ο Παντελής Τσαγκουρνής, που υπηρετούσε στο Πεντάγωνο κατά τα γεγονότα του Πολυτεχνείου, κατέθεσε ότι άκουσε τον Ντερτιλή να λέει «ο μέχρι τότε αριθμός των νεκρών ήταν 423». Αργότερα και κατά τη διάρκεια της δίκης του Πολυτεχνείου ανασκεύασε την κατάθεσή του, λέγοντας ότι ο αριθμός 423 αναφερόταν σωρευτικά σε νεκρούς και τραυματίες.

Ένας τρίτος μάρτυρας, ο πρώην πράκτορας της ΚΥΠ Δημήτριος Πίμπας, αναφέρθηκε σε «450 νεκρούς και ομαδικούς τάφους». Η αναφορά του για ομαδικούς τάφους έδωσε την αφορμή στον τότε δήμαρχο Ζωγράφου, Δημήτρη Μπέη να προτείνει την ανασκαφή της βορειοανατολικής πλευράς του νεκροταφείου, προκειμένου να ανακαλυφθούν οι νεκροί του Πολυτεχνείου. Δεν υπάρχουν πληροφορίες αν έγινε όντως ανασκαφή. Ο μάρτυρας αυτός, πάντως, βρέθηκε αργότερα κατηγορούμενος για εμπλοκή του στα γεγονότα του Πολυτεχνείου.

Στο πόρισμα της προκαταρκτικής εξέτασης, που κατέθεσε στις 14 Οκτωβρίου 1974 στον προϊστάμενό του, ο εισαγγελέας Τσεβάς εκτιμούσε ότι ο αριθμός των νεκρών μπορεί να φθάνει τους 34 (18 επώνυμους και 16 ανώνυμους) και οι τραυματίες τους 1.103. Κατά τη διάρκεια της δίκης για τα γεγονότα του Πολυτεχνείου (16 Οκτωβρίου - 31 Δεκεμβρίου 1975) τεκμηριώθηκαν 24 θάνατοι.

Χρόνια αργότερα (2002-2003), ο ιστορικός Λεωνίδας Καλλιβρετάκης (που συμμετείχε στα γεγονότα του Πολυτεχνείου ως φοιτητής της Φιλοσοφικής), πραγματοποίησε τη δική του έρευνα, υπό την αιγίδα του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών όπου εργάζεται, και συνέταξε ένα κατάλογο, στον οποίο περιλαμβάνονται 24 επώνυμοι νεκροί, ενώ για 16 ανώνυμους νεκρούς η έρευνα συνεχίζεται για την ταυτοποίησή τους.

«ΕΝΑ, ΔΥΟ, ΤΡΙΑ, ΠΟΛΛΑ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΑ»

Θυμάμαι το παραπάνω σύνθημα να ακούγεται στις πορείες για το Πολυτεχνείο όταν ήμουν φοιτήτρια. Για σαράντα δύο χρόνια, το Πολυτεχνείο δεν είναι μόνο το σύμβολο του αγώνα, της διεκδίκησης και της εξέγερσης. Είναι και ένα πολύπαθο σύμβολο. Διότι, με τα χρόνια, και καθώς η γενιά του Πολυτεχνείου αναλάμβανε την εξουσία στην Ελλάδα, οι φοιτητές έμειναν να αγωνίζονται πορευόμενοι, να κολλάνε σε εκείνη την εξέγερση και να καταλήγουν να κλέβουν τις κάλπες σε εκλογές, να ξεπουλάνε μέσω των φοιτητικών παρατάξεων ψήφους σε πρυτάνεις, να χτίζουν στην Πρυτανεία τους πρυτάνεις, να παίζουν ανταρτοπόλεμο άνευ ουσίας με την Αστυνομία και να αφήνουν, τελικά, στην άκρη ανεκμετάλλευτο τον καρπό της εξέγερσης του 1973. Διότι εξέγερση με κάθε ευκαιρία δεν είναι εξέγερση. Και κατάληψη με κάθε ευκαιρία δεν είναι δίκαιη διεκδίκηση, αλλά ιδεοληψία. Ένα παράδειγμα: ενώ ξεκάθαρα πρέπει να επαναπροσδιορίσουμε το ζήτημα του ασύλου -μια βόλτα στα ελληνικά πανεπιστήμια πείθει τον οποιονδήποτε ότι έχουν καταντήσει ξέφραγα αμπέλια όπου καλλιεργείται κάθε «ιδεολογία», ασφαλώς, αλλά όχι η επιστήμη- η κοινωνία μας έχει μείνει στο σύμβολο και δεν βλέπει την εξέλιξη.

Τιμή στους αγωνιστές και στον αγώνα τους. Αλλά είναι καιρός να επαναπροσδιορίσουμε τον δικό μας αγώνα, έξω από το βαρύ πέπλο των ημερών του '73.

Γαλανιάδη Εύα

ΥΓ.: Την ώρα που γράφω τις γραμμές, στον χώρο του Πολυτεχνείου σημειώθηκαν αψιμαχίες μεταξύ της ΚΝΕ και του ΣΥΡΙΖΑ, επειδή, λέει καταφθάνει ο Πρωθυπουργός και ζήτησαν από τα στελέχη της ΚΝΕ να απομακρυνθούν για να καταθέσει στεφάνι. Να ζητήσουν ταυτότητα από τους νεκρούς των οποίων τη μνήμη υποτίθεται ότι τιμούν, αν θα ήταν σήμερα Αριστεροί με το ΚΚΕ ή αριστεροί με τον ΣΥΡΙΖΑ... Ή αν εξεγέρθηκαν επειδή ήταν Αριστεροί περισσότερο ή ιδεολόγοι. Ιδεολόγοι, θα πω.

Ειδήσεις: 

21 Σχόλια

Κάποιοι που εμφανίζονται στα φιλμ αρχείου με γένια&μαλλιά,με υψωμένες τις γροθιές, αυτοί που κυβέρνησαν εν συνεχεία την Ελλάδα και την κυβερνούν ακόμα.Μερικά τρανταχτά παραδείγματα: Δαμανάκη, Λαλιώτης, Ανδρουλάκης, Παπουτσής, Τζουμάκας, Λαζαρίδης (σήμερα εξ’ απορρήτων σύμβουλος του Α. Σαμαρά) κ.λπ., ενώ πάμπολλοι εισχώρησαν στα ΜΜΕ και σήμερα είναι πρωτοκλασάτα στελέχη της καθυποτάξεως των Ελλήνων.Τα αποτελέσματά τους, τα είδαμε όλοι.Παρέλαβαν το 1974 μηδενικό εξωτερικό χρέος & αφου έφαγαν ότι μπορούσε να φαγωθεί, μας παρέδωσαν σιδηροδέσμιους στο ΔΝΤ.

Ο τότε αδέκαστος εισαγγελέας του Αρείου Πάγου κ Τσεβάς (επί δημοκρατίας) που διενήργησε εμπεριστατωμένη έρευνα είχε διαρρεύσει από το πόρισμά του, ότι εντός Πολυτεχνείου ουδείς νεκρός υπήρξε, αλλά 12 νεκροί από αδέσποτες εκτός αυτού σε όλη την Αθήνα. Μάλιστα όταν εκλήθησαν από το ΤΕΕ (Πρόεδρό του κ.Κουλουμπή και υπουργό ΔΕ κ.Μαγκάκη,αμφότεροι Πασόκοι) οι οικογένειες που είχαν νεκρό στο Πολυτεχνείο να υποβάλουν δικαιολογητικά για σύνταξη, τιμής ένεκεν, ουδείς προσήλθε. Το ύποπτο όμως είναι ότι ο κ Τσεβάς απέθανε αιφνιδίως και το πόρισμά του ανακοινώθηκε ότι χάθηκε.

Διάβασε εδώ φασιστάκο Anonymous (χωρίς επαλήθευση) στις Τρί, 17/11/2015 - 10:14. να ξεστραβωθείς http://www.sdna.gr/politiko-deltio/ellada/article/136316/oi-nekroi-toy-polytexneioy

απο τους 1500 πες μας εναν! γιατι αλλιώς είσαι ένας ακόμη βλάκας λασπολόγος

Η παραμύθα συνεχίζεται (για όλο και λιγότερους καθε χρόνο) . Πάντως σημερα περνάει ο πλειστηριασμός της 1ης κατοικίας. Δωσε πολυτεχνείο στο πόπολο - περνα τα μετρα Τσίπρα. Α ρε πόσο μάγκες ειναι αυτοι οι "αριστεροί"...............

Χρυσαύγουλα στη φωλιά σας. Παραδώσατε μια Ελλάδα με μιση Κύπρο στους τούρκους, με χιλιάδες Έλληνες κακοποιημένους και εξορισμένους στα ξερονήσια και οι περισσότεροι απο εσάς βρήκατε καταφύγιο στη ΝΔ που μαζί με το ΠΑΣΟΚ οδήγησαν τη χώρα στη πτώχευση. Αν κάποιοι που μετείχαν στο πολυτεχνείο αποδείχτηκαν λαμόγια το αιτημα παραμένει ζωντανό. ΨΩΜΙ ΠΑΙΔΕΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ. Ο ΛΑΟΣ ΘΑ ΝΙΚΗΣΕΙ. Οι της μεταπολίτευσης χρωστάνε στην Ελλάδα λεφτά ( που μπορεί και να ξαναβρεθούν) εσείς χρωστάτε στην Ελλάδα, πατρίδα και ζωές (που δεν μπορούν να ξαναβρεθούν).

@13.02 Mη δίνεις link για sdna γιατί μπορεί να πέσουν πάνω σε οδηγίες για κόψιμο αυτιών

Γεια σου ΔΕΞΙΕ Μονομάχε! απο την πολιτική του Καραμανλή μέχρι και των Σαμαρά Βενιζέλου ακόμη περιμένουμε μια ΣΥΓΓΝΩΜΗ για τα εγκλήματα τους προς τον Ελληνικό λαό. Το δικό σας "παραμύθι" περί εθνικής και πατριωτικής αναγέννησης ακόμα το λέτε?

ΚΑΝΕΙΣ ΛΑΘΟΣ ΦΙΛΕ ΟΤΙ ΧΡΩΣΤΑΝΕ ΜΟΝΟ ΛΕΦΤΑ ΟΙ ΤΗΣ ΜΕΤΑΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ . ΧΡΩΣΤΑΝΕ Κ ΑΥΤΟΙ ΠΑΤΡΙΔΑ. ΒΛ.ΙΜΙΑ Κ ΣΗΜΑΙΕΣ ΠΟΥ ΠΗΡΕ Ο ΑΕΡΑΣ. Κ ΧΡΩΣΤΑΝΕ Κ ΑΥΤΟΙ ΖΩΕΣ. ΤΟΣΕΣ ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΕΣ ΕΓΙΝΑΝ ΕΞΑΙΤΙΑΣ ΤΩΝ ΜΝΗΜΟΝΙΩΝ ΤΟΥΣ Κ ΤΟΣΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΜΑΣ- ΒΛ. ΠΑΙΔΑΚΙΑ ΣΤΑ ΤΕΜΠΗ- ΕΞΑΙΤΙΑΣ ΤΗΣ ΑΝΙΚΑΝΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥΣ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΤΑ ΕΡΓΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ Η ΤΗΣ ΙΚΑΝΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥΣ ΝΑ ΤΡΩΝΕ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΕΡΓΑ.ΑΣΤΟ ΛΟΙΠΟΝ.ΣΥΜΨΗΦΙΣΜΟΙ ΔΕΝ ΓΙΝΟΝΤΑΙ .Η ΚΟΥΒΕΝΤΑ ΑΥΤΗ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΤΕΛΕΙΩΜΟ. ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΠΕΘΑΙΝΕΙ ΣΕ ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΑ Κ ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΠΕΘΑΙΝΕΙ ΣΕ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, ΤΟ ΙΔΙΟ ΠΕΘΑΜΕΝΟΣ ΕΙΝΑΙ.ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΠΩ ΟΤΙ ΣΤΗΝ ΔΙΚΤ. ΤΟ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙΣ ΚΙΟΛΑΣ.

Η προδοσία δεν έχει ιδεολογία, αυτό είναι το μονο σίγουρο και η ιδεολογία πρέπει να μπαίνει πιο κάτω από το έθνος και την πατρίδα, χωρίς αυτά καμια ιδεολογία δεν έχει νόημα! Ας τιμηθεί το Πολυτεχνείο όπως πρέπει και όχι με ασέλγειες! Αυτοί που ήταν μέσα στο Πολυτεχνείο κρατούσαν ελληνικές σημαίες και τις ανέμιζαν, σήμερα αυτοί που είναι μέσα τις καίνε!

ΚΑΝΕΙΣ ΛΑΘΟΣ ΦΙΛΕ ΟΤΙ ΧΡΩΣΤΑΝΕ ΜΟΝΟ ΛΕΦΤΑ ΟΙ ΤΗΣ ΜΕΤΑΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ.ΧΡΩΣΤΑΝΕ ΚΑΙ ΠΑΤΡΙΔΑ ΒΛ.ΙΜΙΑ Κ ΣΗΜΑΙΕΣ ΠΟΥ ΤΙΣ ΠΗΡΕ Ο ΑΕΡΑΣ.ΧΡΩΣΤΑΝΕ ΚΑΙ ΖΩΕΣ. ΤΟΣΕΣ ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΕΣ ΕΦΕΡΑΝ ΤΑ ΜΝΗΜΟΝΙΑ ΤΟΥΣ.ΑΣΕ ΤΟΥΣ ΘΑΝΑΤΟΥΣ ΛΟΓΩ ΑΝΙΚΑΝΟΤΗΤΑΣ Η ΛΟΓΩ ΜΑΣΑΣ -ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΚΑΝΑΝ ΤΑ ΕΡΓΑ ΠΟΥ ΕΠΡΕΠΕ-ΒΛ. ΘΑΝΑΤΟΣ ΠΑΙΔΙΩΝ ΣΤΑ ΤΕΜΠΗ. ΣΥΜΨΗΦΙΣΜΟΙ ΔΕΝ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΑΛΛΑ Κ ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΠΕΘΑΙΝΕΙ ΣΕ ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΑ Κ ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΠΕΘΑΙΝΕΙ ΣΕ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ-ΑΠΟ ΠΡΑΞΕΙΣ Η ΠΑΡΑΛΕΙΨΕΙΣ-ΤΟ ΙΔΙΟ ΠΕΘΑΜΕΝΟΙ ΕΙΝΑΙ. ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΣΟΥ ΠΩ ΟΤΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙΣ ΚΙΟΛΑΣ. ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΟΜΩΣ..ΑΣΤΑ ΛΟΙΠΟΝ ΜΕΓΑΛΗ ΚΟΥΒΕΝΤΑ. ΑΔΙΚΟΙ ΘΑΝΑΤΟΙ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΑ...

Έχεις δίκιο για τους νεκρούς της δημοκρατίας και της δικτακτορίας. Με μιά διαφορά. Στη δημοκρατία ο (σοφός) λαός ε π έ λ ε ξ ε αυτούς που τον οδήγησαν στον γκρεμό. Σίγουρα οι νεκροί δεν συμψηφίζονται. Και αυτό είναι το νέο ζητούμενο. Να κοιταχτεί ο κόσμος στο καθρέφτη του και να προχωρήσει παρακάτω, συνεχίζοντας να διεκδικεί τα αιτήματα του πολυτεχνείου.

μιλατε για την γενια του πολυτεχνειου και καλα κανετε και τα χωνετε. τι εκανε και η νδ ας πουμε μεχρι τώρα που δεν ηταν στο πολυτεχνειο; playstation ο ενας και ο αλλος μνημονια και κατρακυλα της χώρας

Αυτοί που επί χούντας χειροκροτούσαν τον Παττακό και μετά από 30 χρόνια στο αρχικό ΠΑΣΟΚ περάσανε στο σημερινό του Αλέξη, τα βάζουν με το σύστημα!!!!

εμεις που ζησαμε τα γεγονοτα και δρασαμε για 3 ημερονυχτα στο πολυτεχνειο γνωριζαμε και γνωριζουμε γιατι πραγματα παλευαμε τοτε.εμεις οι ανωνυμοι πρωταγωνιστες παλευαμε για αυτο που πιστευαμε, οχι για να εξαργυρωσουμε τον αγωνα μας με κρατικες η κομματικες καρεκλες.ας σταματησουν λοιπον, οι καθε αποχρωσης λαικιστες να αμαυρωνουν ενα τιμιο και υπερηφανο αγωνα της νεολαιας για ψωμι -παιδεια-ελευθερια και κατα του φασισμου. Ειναι βεβαιο οτι καθε γεννια θα κανει τα δικα της πολυτεχνεια γιατι στην ζωη τιποτα δεν χαριζεται αλλα κατακτιεται με αγωνα και θυσιες.Το πολυτεχνειο ΖΕΙ για ολους μας.

2 αληθειες. Η πτωση της χουντας (7/74) ειναι ασχετη με το πολυτεχνειο(11/73). Η προδοσια της κυπρου (αττιλας β) εγινε ενα μηνα μετα την πτωση της χουντας. Επι καραμανλη. Τεραστιες βεβαια των χουντικων(ηλιθιοτητα), του καραμανλη (τρομερος προδοτης) και του μακαρίου (ενσυνειδητα παλιανθρωπος και προδοτης)

Σημερα η αριστερα παρεδωσε τα σπιτια του κοσμακη στους τοκογλυφους. Αιρεται η προστασια της 1ης κατοικίας για το συνολο σχεδον του κοσμακη-δανειοληπτη. Τα γιουχα - οι καφεδες -και οι ροχαλες που επεσαν στα μπλοκ του συριζα σημερα ειναι ανευ προηγουμενου. Μην χασετε τα βιντεακια που θα αναρτηθουν απο αυριο. ΑΠΙΣΤΕΥΤΗ ΞΕΦΤΙΛΑ αυτο που ειδα

η δημοκρατία ξεπούλησε την κύπρο και ο μακάριος. να ανοίξει ο φάκελος δημοκράτες. και τα 2 πορίσματα μιλάνε για 0 νεκρούς εντός του πολυτεχνείου. διαβάστε την συνέντευξη του υπίλαρχου γουνελά.

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.