Πολιτιστικό γεγονός ευρύτερης εμβέλειας οι Γιορτές της Πέτρας 2019

Πολιτιστικό γεγονός ευρύτερης εμβέλειας οι Γιορτές της Πέτρας 2019

Αύγουστος 17, 2019 - 20:25
0 σχόλια

Με το πέρας της έκθεσης ζωγραφικής της Στρατηγούλας Γιαννικοπούλου που είχε ως θέμα το τετράπτυχο, τα χέρια, τα εργαλεία, οι άνθρωποι και τα κτίσματα-ο τόπος, ολοκληρώθηκαν το βράδυ της 15ης Αυγούστου οι «Γιορτές της Πέτρας 2019» στα Λαγκάδια Αρκαδίας που διοργανώθηκαν από τα «Άνθη της Πέτρας» με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού, της Περιφέρειας Πελοποννήσου και του Δήμου Γορτυνίας. Οι Γιορτές ξεκίνησαν στις 21 Ιουλίου σημείωσαν μεγάλη επιτυχία και οι πλούσιες εκδηλώσεις τους ανέδειξαν τις βασικές πτυχές του πολιτισμού της πέτρας. Η ποιότητα των εκδηλώσεων, ο πλούτος του περιεχομένου, η επισκεψιμότητα και η προβολή τους από τον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο της χώρας μας, αποδεικνύει ότι οι Γιορτές της Πέτρας 2019 αποτέλεσαν πολιτιστικό γεγονός ευρύτερης εμβέλειας.

Ειδικότερα, το 3ο Εργαστήρι Πέτρας, περιελάμβανε την εκπαίδευση στην παραδοσιακή τέχνη της πέτρας με την καθοδήγηση παλιών Λαγκαδινών μαστόρων και πρωτομάστορα από τον Πεντάλοφο της Μακεδονίας. Εκπαιδευόμενοι και εκπαιδευτές κατόρθωσαν να ολοκληρώσουν τα έργα πού είχαν προγραμματισθεί στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού προγράμματος (κατασκευή παραδοσιακού φούρνου, αποκατάσταση σε λιθόστρωτο και παραδοσιακή κρήνη), σε επιλεγμένα σημεία του παραδοσιακού οικισμού των Λαγκαδίων.

Ιδιαίτερη επιτυχία είχαν και οι παράλληλες εκδηλώσεις του 3ου Εργαστηρίου.

Την Κυριακή 21 Ιουλίου, στα εγκαίνια της έκθεσης ζωγραφικής της Στρατηγούλας Γιαννικοπούλου, αποφοίτου Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών, με έργα εμπνευσμένα από τη ζωή και το έργο των μαστόρων, παραβρέθηκε πλήθος κόσμου. Η εξαιρετική παρουσίαση του δημοσιογράφου κ. Βατόπουλου ενθουσίασε το κοινό.

Την Δευτέρα, 22 Ιουλίου, η παρουσίαση του βιβλίου «Ροοκρήνες της Αρκαδίας» του Καθηγητή ΑΠΘ Αργ. Πετρονώτη, έγινε από την κα Ζ. Σαλιμπά. Συμμετείχαν με ενδιαφέρουσες παρεμβάσεις η κ. Α. Γεωργιάδου, ο κ. Π. Στέφας, ο κ. Φ. Παπαχατζής και ο κ. Αργ. Πετρονώτης, ενώ στο τέλος της παρουσίασης, βραβεύτηκε από τα Άνθη της Πέτρας με τιμητικό έπαινο, ο κ. Φώτης Παπαχατζής.  Στην παρουσίαση παραβρέθηκαν ο νεοεκλεγείς Δήμαρχος Γορτυνίας κ. Ε. Κούλης, η κα Β. Φωτοπούλου, Διευθύντρια ΔΙΝΕΠΟΚ-ΥΠΠΟΑ, ο κ. Δρίνης Γ., Προϊστάμενος ΔΙΝΕΠΟΚ-ΥΠΠΟΑ και αρκετά στελέχη του υπουργείου Πολιτισμού, οι εκπαιδευόμενοι του 2ου Θερινού Σχολείου, η κα Ήρα Παπαδοπούλου, Υπεύθυνη του Υπαίθριου Μουσείου Υδροκίνησης του ΠΙΟΠ, ο κ. Κ. Λάμπρου, Πρόεδρος του Διασυνεδριακού Πολιτιστικού Κέντρου Δημητσάνας, ο Πρόεδρος της Αδελφότητος Δημητσανιτών κ. Αθ. Μαγουλιανίτης, εκπρόσωποι των τοπικών αρχών και πλήθος κόσμου.

-Εξαιρετική επιτυχία σημείωσε η ημερίδα που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 28 Ιουλίου και ήταν αφιερωμένη στη μνήμη του Άγγελου Δεληβορριά, ο οποίος υπήρξε ένθερμος υποστηρικτής και επίτιμο μέλος των Ανθέων. Ο Καθηγητής Αρχιτεκτονικής ΕΜΠ και Πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου των Ανθέων, κ. Β. Γκανιάτσας ήταν ο συντονιστής της ημερίδας. Με πολύ σημαντικές εισηγήσεις συμμετείχαν ο Δρ κ. Γιώργης Μαγγίνης, Επιστ. Διευθυντής Μουσείου Μπενάκη, ο κ. Σταύρος Βλίζος, Επίκ. Καθηγητής Μουσειολογίας, Ιόνιο Πανεπιστήμιο , η κα Νένα Γαλανίδου,  Καθηγήτρια Προϊστορικής Αρχαιολογίας Πανεπιστημίου Κρήτης, ο κ. Γιώργος Σμύρης, Επίκ. Καθηγητής Ιστορίας Αρχιτεκτονικής, Παν/μιο Ιωαννίνων και η Δρ κα Ανδρομάχη Οικονόμου, Διευθύντρια Ερευνών, Κέντρο Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας. Ο Βουλευτής Αρκαδίας κ. Παπαηλίου, εκπρόσωποι των τοπικών αρχών, εκπαιδευτές και εκπαιδευόμενοι του 3ου Εργαστηρίου καθώς και πλήθος κόσμου, παρακολούθησε την ημερίδα με ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Στη συνέχεια ο πρόεδρος των «Ανθέων της Πέτρας»  κ. Τσιαούσης ανακοίνωσε την απόφαση του διοικητικού συμβουλίου να τιμήσει τον θεατρικό συγγραφέα Γιάννη Πάτση, για την σημαντική προσφορά του στην υλοποίηση των σκοπών των Ανθέων καθώς και στον πολιτισμό της πατρίδας μας, με την απονομή τιμητικής πλακέτας την οποία επέδωσε στον τιμώμενο ο κ. Μαγγίνης, ύστερα από σχετική πρόσκληση του προέδρου των Ανθέων.

Ιδιαίτερη επιτυχία είχαν επίσης και οι παράλληλες εκδηλώσεις με το 2ο Θερινό Σχολείο για την Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά, που διοργανώθηκε από τη ΔΙΝΕΠΟΚ του ΥΠΠΟΑ, την αντίστοιχη χρονική περίοδο στη Δημητσάνα. Συγκεκριμένα:

- την Τετάρτη, 24 Ιουλίου, προβλήθηκε στο Μουσείο Υδροκίνησης, στη Δημητσάνα, η ταινία «Τα δάκρυα του βουνού» με θέμα τη ζωή μιας κομπανίας μαστόρων της πέτρας σε σκηνοθεσία Στέλιου Χαραλαμπόπουλου , αφιερωμένη στους Λαγκαδινούς μάστορες της Πέτρας και στο 3ο Εργαστήριο της Τέχνης της Πέτρας. Η προβολή πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του 2ου Θερινού Σχολείου «Ο αγροτικός χώρος ως πολιτιστική κληρονομιά», που διοργανώθηκε από τη Διεύθυνση Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού στη Δημητσάνα κατά το διάστημα 21-28 Ιουλίου, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Πελοποννήσου, τον δήμο Γορτυνίας, το ΠΙΟΠ, το Συνεδριακό Πολιτιστικό Κέντρο Δημητσάνας, την Κοιν. Σ. Επ. Μαίναλον και άλλους τοπικούς φορείς και πολίτες της Δημητσάνας.

-την Παρασκευή, 26 Ιουλίου στο Διασυνεδριακό Πολιτιστικό Κέντρο Δημητσάνας, πραγματοποιήθηκε το Στρογγυλό τραπέζι «Διαφυλάσσοντας την Πολιτιστική Κληρονομιά με τις Κοινότητες». Οι εισηγήσεις των κ. Γιάννη Τσιαούση, Προέδρου των Ανθέων, κα Αγγελικής Γιαννακίδου, Διευθύντριας Εθνονολογικού Μουσείου Θράκης και κ. Σταυρούλας Φωτοπούλου, Διευθ. ΔΙΝΕΠΟΚ-ΥΠΠΟΑ , ήταν εξαιρετικά ενδιαφέρουσες. Στο παραδοσιακό γλέντι που ακολούθησε, με την υπέροχη διοργάνωση, στα πλαίσια της τελετής λήξης του 2ου θερινού σχολείου, στον Αϊ Γιώργη της Πλάτσας στη Δημητσάνα, συμμετείχε πλήθος κόσμου παράλληλα με τους εκπαιδευτές και εκπαιδευόμενους.

Τα Άνθη της Πέτρας ευχαριστούν θερμά όλους όσους συνέβαλαν στο τελικό αποτέλεσμα κι εκτιμούν ότι οι Γιορτές της Πέτρας απλώνουν τις ρίζες τους και δημιουργούν τις προυποθέσεις για την ανάδειξή τους σε διακριτικό πολιτιστικό θεσμό της πατρίδας μας.

anthitispetras.gr


Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.