Πολίτης στο πληκτρολόγιο

Πολίτης στο πληκτρολόγιο

Μάιος 29, 2017 - 12:31
10 σχόλια

«Τι σκέφτεστε;», ρωτάει το Facebook. «Σκέφτομαι καλά να πάθει ο Παπαδήμος». Και θεωρείς ότι ανεβάζοντας αυτό το status ξεμπέρδεψες. Με το σάπιο πολιτικό σύστημα, με τους κλέφτες πολιτικούς, με τους πουλημένους που σε κορόιδεψαν. Θεωρείς, επίσης, ακόμα χειρότερα, ότι απέδωσες δικαιοσύνη.

Πολίτης στο πληκτρολόγιο στήνει στα διαδικτυακά 6 μέτρα όποιον θεωρεί ότι του κατέστρεψε τη ζωή και τη χώρα. Ο πολίτης στο πληκτρολόγιο μπορεί να είναι ο απλός, που λέμε, μπορεί να είναι υπουργός, μπορεί να είναι δημοσιογράφος. Κάθε «κλικ» των πλήκτρων του ενδεχομένως να είναι τόσο αμείλικτο όσο και μια σφαίρα.

Ο παγιδευμένος φάκελος που εξερράγη στην αγκαλιά του Λουκά Παπαδήμου δημιούργησε ένα τεράστιο ωστικό κύμα το οποίο ταράζει την ελληνική κοινωνία ημέρες μετά το συμβάν. Έχει προκαλέσει έναν διαδικτυακό εμφύλιο ανάμεσα σε χρήστες του Facebook και του Twitter οι οποίοι υπερασπίζονται τη μία ή την άλλη «άποψη».

Λες και το να εύχεσαι να χαθεί μια ανθρώπινη ζωή από τρομοκρατικό χτύπημα είναι άποψη. Η οποιαδήποτε ζωή. Ωστόσο, είναι πολλοί, δυστυχώς, εκείνοι που συμμερίζονται αυτή την άποψη και ανάμεσά τους εκλεγμένα μέλη του Ελληνικού Κοινοβουλίου και υπουργοί, πράγμα απαράδεκτο, διότι έχει διπλάσια ευθύνη και βαρύτητα ο λόγος ενός υπουργού, για παράδειγμα, ο οποίος, μη καταδικάζοντας το γεγονός, χαϊδεύει τα αφτάκια των τρομοκρατών.

Άλλοι πάλι, έγκριτοι το πάλαι ποτέ δημοσιογράφοι -διότι δημοσιογράφος ο οποίος συνειδητά παραπλανά τους αναγνώστες του στο Facebook με ψευδή ανάρτηση έγκριτος δεν θεωρείται πια- και με θεσμικό ρόλο στην ΕΣΗΕΑ, γράφουν ό,τι τους κατεβεί στην γκλάβα. Ο Γιώργος Φιλιππάκης, ο οποίος σήμερα με ανάρτησή του στην προσωπική του ιστοσελίδα επιχειρεί να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, ισχυρίζεται ότι για την ψευδή είδηση «Μόλις με συνέλαβαν» που αναπαρήγαν τα μεγαλύτερα ειδησεογραφικά sites, ευθύνονται… χάκερ οι οποίοι παγίδευσαν τον λογαριασμό του –και τους οποίους κατατρόπωσε ο ίδιος λίγες ώρες μετά, να υποθέσουμε, και έτσι μπορεί να χρησιμοποιεί τον λογαριασμό του και πάλι…

Ποιον νομίζει ότι κοροϊδεύει;.. Και τι νομίζει ότι κάνει ο Πολάκης όταν υπερασπίζεται τον Φιλιππάκη, γράφοντας: «Γεια σου ανεξάρτητη δικαιοσύνη με τα αντανακλαστικά σου, κινητοποιείσαι επειδή ο Στουρνάρας έκανε μήνυση σε κάποιον που έγραψε πως δε θα στεναχωρηθεί αν έσκαγε μια βόμβα στα πόδια του όπως του Παπαδήμου (έγραψε, ΔΕΝ έβαλε)».
Ο Πολάκης, ο οποίος υπερασπίζεται εδώ την ελευθερία του λόγου. Ο Πολάκης. Ο οποίος πριν από μερικούς μήνες απειλούσε δημοσιογράφο, λέγοντας: «Έπρεπε να τον θάψω τρία μέτρα κάτω από τη γη…».

Το ωστικό κύμα του παγιδευμένου με εκρηκτικά φακέλου ξεγύμνωσε ως το κόκαλο μια σχιζοφρενική πραγματικότητα για την πολιτική, τα ΜΜΕ, τους πολίτες.

Τόσοι πολλοί από εμάς, πια, θέλουμε τον θάνατο ενός ανθρώπου; Ή και περισσότερων;

Μνημονιακοί είναι μόνο ο Στουρνάρας, ο Παπαδήμος, ο Σαμαράς και ο Βενιζέλος; Ο Τσίπρας, ο Καμμένος και η παρέα τους δεν υπέγραψαν μνημόνια; Ρωτάω διότι ο Πολάκης υπερασπιζόμενος τον Φιλιππάκη που λέει ότι δεν θα τον χάλαγε μια βόμβα στα πόδια του Στουρνάρα, είναι σαν να λέει ότι δεν θα τον χάλαγε και μια βόμβα στα δικά του τα πόδια.

(Ειρήσθω εν παρόδω, τουλάχιστον ο «δοτός» Παπαδήμος έπραξε σύμφωνα με αυτά που πρεσβεύει. Ο Πολάκης και η «πρωτο-δεύτερη φορά Αριστερά» άλλα διατυμπάνιζαν και άλλα κατάντησαν να πράττουν.)

Ζούμε μια σχιζοφρενική, θλιβερή κατάσταση η οποία εκφράζεται μέσω πληκτρολογίων. Και όταν τα πράγματα δυσκολέψουν, χωρίζουμε τον έναν μας εαυτό από τον άλλον για να την γλιτώσουμε: Δεν έγραψα ως γραμματέας της ΕΣΗΕΑ, έγραψα ως Γιώργος Φιλιππάκης, ως απλός πολίτης.

Απλός πολίτης, για εμάς τους υπόλοιπους που νομίζουμε ότι μπορούμε να κρυφτούμε πίσω από αυτό, σημαίνει σε μια δημοκρατία –και ζούμε ακόμα σε δημοκρατία- μέλος ενός οργανωμένου κράτους με δικαιώματα και υποχρεώσεις. Κατά τους αρχαίους προγόνους ημών, δε, που τους θυμόμαστε όποτε μας συμφέρει, σημαίνει πρόσωπο με ευθύνη λόγων και πράξεων. 

Έχουμε υποβαθμίσει τόσο πολύ την πολιτική μας ύπαρξη που νομίζουμε ότι επειδή εκφράζουμε μια άποψη στα κοινωνικά δίκτυα αυτή είναι ξέχωρη από την προσωπικότητά μας και δεν φέρουμε την ευθύνη της; Που νομίζουμε ότι δεν φέρουμε την υπογραφή της; Ή θεωρούμε ότι μπορούμε να γράφουμε ξεχωριστά ως Γιώργος και ξεχωριστά ως Φιλιππάκης;

Μην το κάνεις σαν τον Φιλιππάκη.

Γαλανιάδη Εύα

 

Ειδήσεις: 
Tags: 

10 Σχόλια

To μεγαλύτερο καλό του διαδυκτίου είναι ότι εξιτάρει τα τομάρια και τους αγράμματους να αυτοξεβρακώνονται

παιδια θερμη παρακληση,αφηστε πρωτα να γραψει ο παυλακης να ξεχαρμανιασει να πει οτι εγραψε και εβαλε τη γνωμη του ,και μετα γραφουμε εμεις οι λοιποι ............................................

@17:07 - Μάθε πρώτα τα σημεία στίξης της Ελληνικής γλώσσας και πως τα χρησιμοποιούμε. Μετά προσπάθησε να φτάσεις το επίπεδο συντακτικού που έχει ένα παιδάκι στην Δ' Δημοτικού. Μάλιστα για να δεις πόσο σε συμπαθώ θα σου πω και το μεγάλο μυστικό. Τρεις τελείες είναι τα αποσιωπητικά. Αφού τα καταφέρεις όλα αυτά, μετά να έχεις και την απαίτηση να σε πάρει κάποιος ενήλικας στα σοβαρά. ΜΕ επίπεδο γραφής Β' και Γ' δημοτικού είναι αστείο να θέλεις να εκφράσεις πολιτική άποψη.

@ΑPOTROPEA SXOLIA Καλύτερα να το αλλάξεις σε APOTROPEA ELLINIKA το ονοματάκι, λεβέντη...Τη γ@μ#$ε$ την ελληνική γραμματική...

@ 21.02 Οταν τελειώνουμε με την Γραμματική, την εξιτάρει που την (δύο λέξεις) ρωτάω αν ήμουν καλός μαζί της

@22:11 Αυτή η εξυπνάδα σας έχει φάει μερικούς γι' αυτό έχετε κάνει τη μ@λ@κί@ επάγγελμα. Κι απ' ό,τι βλέπω, αποφέρει καλά κέρδη...

Ο κουρνιαχτός που σήκωσε ο Φιλιππάκης, την ανάρτηση του οποίου (εκτός της τελευταίας πρότασης, γιατί όπως λέει ο Κωστάκης Ανάν "δεν γίνεται να ντύνεσαι λύκος και να αγωνίζεσαι για μια στάνη χωρίς μαντρόσκυλα") διάβασα με τεράστια ικανοποίηση, έδειξε πεντακάθαρα την υποκρισία και τη χειραγώγηση της κοινωνίας από το σύστημα, ξεφτίλισε διαμορφωτές της κοινής γνώμης, καθεστωτικούς διανοούμενους και κόμματα που δεν βρήκαν τίποτα να πουν για τον υπαλληλάκο της Κεντρικής Ευρωπαϊκής Τράπεζας και τα ξεπουλημένα τομάρια. Εκεί ήταν το νόημα, η αποκαθήλωση, τα υπόλοιπα ήταν μια έξυπνη προβοκάτσια.

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.