Πολιτικές σκοπιμότητες και οικονομικά συμφέροντα συντηρούν τη διένεξη στην Αραβική χερσόνησο

Πολιτικές σκοπιμότητες και οικονομικά συμφέροντα συντηρούν τη διένεξη στην Αραβική χερσόνησο

Αύγουστος 17, 2017 - 22:26
1 σχόλια

Το ψυχροπολεμικό κλίμα που επικρατεί στην Αραβική χερσόνησο απ’ τις αρχές του καλοκαιριού προκαλεί το αίσθημα δικαίου της διεθνούς κοινότητας, η οποία παρακολουθεί τέσσερα Αραβικά κράτη να πιέζουν ασφυκτικά ένα άλλο, επίσης Αραβικό κράτος, το Εμιράτο του Κατάρ, προκειμένου αυτό να ενδώσει στις αξιώσεις τους για αλλαγή πλεύσης στην εξωτερική πολιτική του.

Το πρόσχημα που προβάλλεται ως αίτιο της ασκούμενης πίεσης, δηλαδή η υποτιθέμενη (αλλά χωρίς επαρκείς ενδείξεις) υποστήριξη του Κατάρ στις τρομοκρατικές ενέργειες των φανατικών Ισλαμιστών ανά τον κόσμο, αποτελεί δείγμα θρασύτατης υποκρισίας εκ μέρους των πολέμιων του Εμιράτου, οι οποίοι ουδέποτε στο παρελθόν τόλμησαν να εκδώσουν εντάλματα σύλληψης για δικούς τους υπηκόους που είχαν αποδεδειγμένη ανάμειξη σε τέτοιου είδους ενέργειες. Ποιος λησμονεί άραγε την ανοχή της Σαουδικής Αραβίας στις δολοφονικές επιθέσεις που υποκινούσε κατά καιρούς ο διαβόητος Ουζαμά Μπιν Λάντεν;    

Το πραγματικό αίτιο της συνεχιζόμενης διένεξης στην Αραβική χερσόνησο είναι η υφιστάμενη συμφωνία μεταξύ Κατάρ και Ιράν (Περσίας) όσον αφορά τη συνεκμετάλλευση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου στον Περσικό Κόλπο. Η συμφωνία αυτή συνέβαλε ως τώρα στην παγίωση ενός ειρηνικού κλίματος στην ευρύτερη περιοχή καθώς και στην οικονομική ευημερία ορισμένων κρατών που γειτνιάζουν με το Κατάρ, καθότι το Ιράν ουδέποτε επιχείρησε μετά τη σύναψη της συμφωνίας να προκαλέσει τεχνητές κρίσεις στις διεθνείς αγορές (όπως λ.χ. η διεθνής πετρελαϊκή κρίση του 1979), ενώ η διάθεση του φυσικού αερίου στις Ευρωπαϊκές χώρες γίνεται μέσω αγωγών που διέρχονται απ’ τη Σαουδική Αραβία και το Μπαχρέιν (με αντίστοιχα οικονομικά οφέλη για τα κράτη αυτά). Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα που επίσης συμμετέχουν στην προσπάθεια εξαναγκασμού του Κατάρ να μεταβάλει την εξωτερική πολιτική του, έχουν και αυτά αποκομίσει τεράστια οφέλη απ’ τη συμφωνία του τελευταίου με το Ιράν για τη συνεκμετάλλευση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου, διότι η προαναφερθείσα παγίωση του ειρηνικού κλίματος στη συγκεκριμένη περιοχή έχει συμβάλει στη ραγδαία ανάπτυξη του τουρισμού στο Ντουμπάι και το Αμπού Ντάμπι τις τελευταίες δεκαετίες. Η Αίγυπτος, τέλος, συνυπεύθυνη και αυτή για τη συνεχιζόμενη διένεξη στην Αραβική χερσόνησο, επιχειρεί να παρουσιάσει μια εικόνα ευπειθούς και υπάκουου συνεταίρου, προσβλέποντας ίσως σε μια ευνοϊκή μεταχείριση στο μέλλον απ’ τους υποκινητές της διένεξης (οι οποίοι εκπροσωπούν προφανώς  οικονομικά  συμφέροντα  πέραν  της  Αραβικής  χερσονήσου).   Ενδεχόμενη  συνέχιση  της  

διένεξης αυτής τους προσεχείς μήνες θα έχει σαν συνέπεια μια νέα παγκόσμια ενεργειακή κρίση, χωρίς ν’ αποκλείεται η πιθανότητα μιας ένοπλης σύρραξης.

Όσον αφορά την Ελλάδα, το τελευταίο ενδεχόμενο θεωρείται ό,τι χειρότερο για τους τρεις χιλιάδες και πλέον Έλληνες υπηκόους που εργάζονται στο Κατάρ (συμπεριλαμβανομένων  τεσσάρων ατόμων απ’ την Τρίπολη), οι οποίοι θα υποχρεωθούν πιθανόν να εγκαταλείψουν τις θέσεις εργασίας τους στο Εμιράτο μαζί με τα περιουσιακά τους στοιχεία αλλά, ακόμη και μια διεθνής ενεργειακή κρίση που δεν εξελιχθεί σε ένοπλη σύρραξη θα έχει δυσμενείς επιπτώσεις για το σύνολο του Ελληνικού πληθυσμού (εντός και εκτός των συνόρων της χώρας μας), αφού θα επιβαρυνθεί περαιτέρω η ήδη εξασθενημένη ελληνική οικονομία και οι λεγόμενες «ευπαθείς» κοινωνικές ομάδες ενδέχεται να εκτεθούν σε ιδιαίτερα σοβαρούς κινδύνους (μη εξαιρουμένης ίσως της αδυναμίας επιβίωσης αυτής καθ’ αυτής).  

Κ. Παπαδόπουλος  

Ειδήσεις: 
Tags: 

Υπάρχει 1 Σχόλιο

Ότι επιβάλει η Νέα Εποχή θα γίνει κ.κ. αρθρογράφε, δυστυχώς! Δεν τους φθάνουν τα χρήματα που βγάζουν στην Νέα Εποχή θέλουν και άλλα-και άλλα- και άλλα. Να φάνε και να σκάσουν (αν είναι δυνατόν) μπας και ησυχάσουμε, όλοι!

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.