Ποιες μικρές επιχειρήσεις ευνοούνται στα απομακρυσμένα αρκαδικά χωριά

Ποιες μικρές επιχειρήσεις ευνοούνται στα απομακρυσμένα αρκαδικά χωριά

Σεπτέμβριος 29, 2016 - 10:56
0 σχόλια

Στα χωριά της Αρκαδίας, ιδίως στα ορεινά και απομακρυσμένα, είναι σύνηθες το φαινόμενο ένας κατ' επάγγελμα αγρότης να διατηρεί, για παράδειγμα, το καφενεδάκι του χωριού ή ένα μικρό μπακάλικο. Οι μικρές αυτές επιχειρήσεις είναι απαραίτητες στην τοπική κοινωνία και στηρίζουν την τοπική οικονομία, ενώ παρέχουν τις υπηρεσίες τους όλον τον χρόνο, διευκολύνοντας, έτσι, την προμήθεια αγαθών των κατοίκων που παραμένουν στα ορεινά κυρίως χωριά όλον τον χρόνο.

Το ίδιο συμβαίνει και με τα τουριστικά καταλύματα, τα οποία μπορεί να έχουν στην ιδιοκτησία τους αγρότες.

Κατά τη συζήτηση για τα προαπαιτούμενα στη Βουλή, ο βουλευτής Αρκαδίας του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Παπαηλιού πρότεινε ότι πρέπει να επανεξεταστεί η διαφορετική αντιμετώπιση των μη αγροτών-ιδιοκτητών τουριστικών καταλυμάτων, ώστε τουλάχιστον να εισαχθούν κριτήρια που να τους διαφοροποιούν, ανάλογα με τις περιοχές. Άλλο περιοχές ορεινές, μειονεκτικές και απομονωμένες και άλλο οι γνωστοί τουριστικοί προορισμοί, επεσήμανε.

Ακόμη, υποστήριξε ότι διατηρούνται οι λογικές, «ευνοϊκές» ρυθμίσεις των αγροτών για όσους αυτοαπασχολούμενους-ελεύθερους επαγγελματίες δραστηριοποιούνται σε οικισμούς κάτω των 2.000 κατοίκων.

Κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για τα προαπαιτούμενα, ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής (29.9.2016), ο βουλευτής Γ. Η. Παπαηλιού ανέφερε:   

«Η κυβέρνηση διαπραγματεύτηκε και πέτυχε οι αυτοαπασχολούμενοι-ελεύθεροι επαγγελματίες οικισμών κάτω των 2.000 κατοίκων, να παραμείνουν προστατευμένοι, βάσει του διαφορετικού, ευνοϊκότερου καθεστώτος των αγροτών. Με αυτό τον τρόπο ''ευνοούνται'' οι ιδιοκτήτες καφενείων, φούρνων, μπακάλικων κ.ά. σε χωριά, π.χ. της ορεινής Αρκαδίας, που εκ των πραγμάτων έχουν χαμηλό εισόδημα και έτσι θα εξακολουθήσουν να στηρίζουν την τοπική οικονομία και την κοινωνική ζωή στις μειονεκτικές και απομονωμένες περιοχές της χώρας όπου ζουν και δραστηριοποιούνται».

Και επεσήμανε ότι «από την παραπάνω ευνοϊκή ρύθμιση εξαιρούνται οι μη αγρότες-ιδιοκτήτες τουριστικών καταλυμάτων, που αντιμετωπίζονται διαφορετικά. Αυτή η διαφορετική αντιμετώπιση πρέπει να επανεξεταστεί, ώστε τουλάχιστον να εισαχθούν κριτήρια που να διαφοροποιούν τους μη αγρότες-ιδιοκτήτες τουριστικών καταλυμάτων, ανάλογα με τις περιοχές.

Άλλο περιοχές ορεινές, μειονεκτικές και απομονωμένες και άλλο οι γνωστοί τουριστικοί προορισμοί.

Ο κ Παπαηλιού έχει επανειλημμένως αναφερθεί στην ανάγκη στήριξης των ορεινών απομακρυσμένων περιοχών. Εξάλλου, ο τουρισμός αποτελεί πυλώνα ανάπτυξης για ολόκληρη την Αρκαδία και, προκειμένου να αναπτυχθεί και στις απομακρυσμένες περιοχές της, όσοι δραστηριοποιούνται σε αυτόν τον τομέα χρειάζονται στήριξη και αντιμετώπιση ανάλογη των δυνατοτήτων τους


Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.