ΠΟΕΔΗΝ: «Βράζουν» τα νοσοκομεία - Υπολειτουργεί ο κλιματισμός και στο Παναρκαδικό

ΠΟΕΔΗΝ: «Βράζουν» τα νοσοκομεία - Υπολειτουργεί ο κλιματισμός και στο Παναρκαδικό

Ιούλιος 02, 2019 - 09:57
0 σχόλια

Μεγάλες ελλείψεις στα νοσοκομεία διαπιστώνει η ΠΟΕΔΗΝ σε σχέση με τον κλιματισμό των κτιρίων, εν όψει μάλιστα καύσωνα. Όπως καταγγέλλει η ομοσπονδία, σε ορισμένες περιπτώσεις αναβάλλονται ακόμα και χειρουργεία. Στη λίστα της ΠΟΕΔΗΝ υπάρχει και το Παναρκαδικό Νοσοκομείο Τρίπολης.

Ακολουθεί η ανακοίνωση της ομοσπονδίας:

Το προεδρείο της ΠΟΕΔΗΝ καταγγέλλει πως νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας δεν έχουν χρήματα να συντηρήσουν τον κλιματισμό, να πετάξουν τα πανάρχαια σώματα δαπέδου, να αγοράσουν air condition:

“Εργαζόμενοι συγκεντρώνουν χρήματα μεταξύ τους για να αγοράσουν κλιματιστικά”, αναφέρει χαρακτηριστικά, για να σημειώσει: “Πολλοί ασθενείς και συγγενείς κάνουν δωρεές κλιματικά όταν έρχονται οι ίδιοι οι ασθενείς αντιμέτωποι με τη ζέστη”.

Από έρευνα της ΠΟΕΔΗΝ, προκύπτουν και φέτος τα ίδια προβλήματα, που σε συγκεκριμένα νοσοκομεία έχουν ως εξής:

Ρόδος: Είναι χαλασμένος ο κεντρικός κλιματισμός. Αναβάλλονται τα χειρουργεία λόγω ζέστης.

Κρατικό Νίκαιας: Ο κεντρικός κλιματισμός δεν καλύπτει όλες τις πτέρυγες του νοσοκομείου. Υπάρχουν χαλασμένα κλιματιστικά σε θαλάμους νοσηλευτικών τμημάτων, ιατρεία σε χώρους αναμονής. Αλλού δεν υπάρχουν καθόλου κλιματιστικά. Δεν διαθέτουν κλιματισμό τα τακτικά ιατρεία. Στη Β’ παθολογική λειτουργούν τα κλιματιστικά δύο θαλάμων από τους πέντε. Στη Γ’ παθολογική δεν υπάρχουν κλιματιστικά σε κανένα θάλαμο. Στην ουρολογική κλινική δεν δουλεύουν κλιματιστικά σε δύο θαλάμους. Στην παιδοχειρουργική δεν λειτουργούν σε δύο θαλάμους και στα χειρουργεία είναι χαλασμένο ένα κλιματιστικό.

ΚΑΤ: Μεγάλο είναι το πρόβλημα με τη ζέστη σε ολόκληρο το νοσοκομείο. Ο κεντρικός κλιματισμός είναι ελλιπής και δεν καλύπτει τις ανάγκες. Οι πτέρυγες του νοσοκομείου που δεν είναι συνδεδεμένες αντιμετωπίζουν έντονο πρόβλημα με τη ζέστη. Πολλά κλιματιστικά σε θαλάμους ασθενών δεν λειτουργούν, είναι παλαιά σώματα χωρίς συντήρηση.

“Γ. Γεννηματάς” Αθήνας: Η ζέστη είναι έντονη στους χώρους αναμονής των ασθενών έξω από το Ακτινολογικό εργαστήριο και τον αξονικό τομογράφο. Προσπαθούν με ανεμιστήρες να λύσουν το πρόβλημα. Το ίδιο πρόβλημα υπήρχε και πέρυσι, χωρίς να έχει επιλυθεί.  

Ασκληπιείο Βούλας: Είναι χαλασμένος ο κεντρικός κλιματισμός από πέρυσι τον Σεπτέμβριο. Οι προϊστάμενοι των υπηρεσιών έχουν στείλει δεκάδες έγγραφα προς τη διοίκηση από τον χειμώνα, προειδοποιώντας για το πρόβλημα. Τακτικά ιατρεία, “επείγοντα” και κλινικές έχουν έντονο πρόβλημα με τη ζέστη. Έκλεισαν τα τμήματα οι εργαζόμενοι λόγω της έντονης ζέστης και βγήκαν έξω να διαμαρτυρηθούν. Βρέθηκε μια προσωρινή λύση σε λίγους χώρους, με εγκατάσταση μεταχειρισμένων κλιματιστικών, αλλά το πρόβλημα είναι έντονο και συνεχίζει να υφίσταται.

“Έλενα Βενιζέλου”: Παρότι έγινε συντήρηση των κλιματιστικών, δεν μπορεί να επιλυθεί το πρόβλημα της ψύξης – θέρμανσης στο νοσοκομείο. Υπάρχουν κλιματιστικά δαπέδου, σκουριασμένα, συχνά χαλασμένα χωρίς απόδοση, απαρχαιωμένα. Δεν υπάρχουν χρήματα για την αντικατάστασή τους.

“Μεταξά”: Ο κεντρικός κλιματισμός δεν λειτουργεί σε πολλά τμήματα. Το αιματολογικό εργαστήριο “βράζει” και προσπαθούν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα με ανεμιστήρες. Οι ασθενείς στην αιματολογική κλινική αντιμετωπίζουν μεγάλο πρόβλημα με τη ζέστη. Πρόβλημα υπάρχει και στις κλινικές. Χαλασμένα και ελλιπή κλιματιστικά. Ίδια είναι η κατάσταση στα πλυντήρια.

“Δρομοκαΐτειο”: Οι εξωνοσοκομειακές δομές που φιλοξενούν ψυχικά πάσχοντες (ξενώνες) δεν διαθέτουν κλιματισμό. Δεν υπάρχουν χρήματα στα νοσοκομεία για την αγορά τους.

Αλεξανδρούπολης: Είναι ασυντήρητος ο κεντρικός κλιματισμός. Από τις τέσσερις ψυκτικές μονάδες, λειτουργεί η μία. Έντονη είναι η ζέστη στις κλινικές. Αφόρητη είναι η κατάσταση στα πλυντήρια, τους χώρους αναμονής των ασθενών έξω από τα εργαστήρια, τον αξονικό, στους διαδρόμους, τη διοικητική υπηρεσία. Αναγκάστηκε το Σωματείο Εργαζομένων να δωρίσει στο νοσοκομείο μερικές ατομικές ψυκτικές μονάδες.

Πανεπιστημιακό Ρίου: Ο κλιματισμός γίνεται με κλιματιστικά σώματα. Είναι ασυντήρητα και ελλιπή. Πολλοί θάλαμοι δεν διαθέτουν κλιματιστικά, ενώ το ίδιο πρόβλημα παρατηρείται και σε άλλους χώρους του νοσοκομείου, όπως χειρουργική και παθολογική κλινική.

Αίγιο: Η ζέστη είναι έντονη σε όλο το νοσοκομείο. Τα κλιματιστικά, όπου υπάρχουν, υπολειτουργούν λόγω παλαιότητας και έλλειψη συντήρησης. 

Κως: Όλοι οι κοινόχρηστοι χώροι είναι χωρίς κλιματισμό. Αντιμετωπίζουν έντονο πρόβλημα οι ασθενείς που περιμένουν έξω από τα “επείγοντα”. Έντονη είναι η ζέστη στους διαδρόμους και τα σαλόνια επισκεπτηρίων των κλινικών.

Παναρκαδικό Τρίπολης: Ελλιπέστατος ο κεντρικός κλιματισμός. Υπάρχουν πανάρχαια κλιματιστικά δαπέδου που τρέχουν νερά, υπολειτουργούν και χαλάνε συνεχώς. Έντονη είναι η ζέστη σε όλο το νοσοκομείο.

Πανεπιστημιακό Ιωαννίνων: Κλιματισμός υπάρχει σε λίγα τμήματα του νοσοκομείου, μόνο με αυτόνομες μονάδες, ενώ κεντρικός κλιματισμός λειτουργεί μόνο στις διοικητικές υπηρεσίες, στα εξωτερικά και στα τακτικά ιατρεία. Δεν υπάρχει στις κλινικές. Η ψύξη γίνεται με ανεμιστήρες.

“Χατζηκώστα” Ιωαννίνων: Δεν υπάρχει καθόλου κλιματισμός. Έντονη είναι η ζέστη και οι ασθενείς φέρνουν ανεμιστήρες από το σπίτι τους.

Πρέβεζα: Δεν υπάρχει καθόλου κλιματιστική κάλυψη σε όλες τις κλινικές. Φέρνουν οι ασθενείς ανεμιστήρες.

Φλώρινα: Δεν έχει γίνει καμία  συντήρηση στα ήδη υπάρχοντα κλιματιστικά του νοσοκομείου επί μία πενταετία περίπου, ενώ ταυτόχρονα θεωρείται σχεδόν απαγορευτική η αντικατάσταση ενός πεπαλαιωμένου και μη αποδοτικού κλιματιστικού με καινούριο. Αιτία η μη ύπαρξη ικανοποιητικού ποσού στους ανάλογους κωδικούς για δαπάνες συντηρήσεων και τεχνικών βελτιώσεων.

Κέντρα Υγείας Ηπείρου: Στα περισσότερα δεν υπάρχει κλιματισμός και όπου υπάρχει είναι παλιάς τεχνολογίας και χωρίς συντήρηση.


Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.