Πληθώρα έργων για την Αρκαδία στον σχεδιασμό της Περιφέρειας Πελοποννήσου (vid)

Πληθώρα έργων για την Αρκαδία στον σχεδιασμό της Περιφέρειας Πελοποννήσου (vid)

Οκτώβριος 06, 2015 - 11:00
0 σχόλια

Στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου τη Δευτέρα 5 Οκτωβρίου αναπτύχτηκαν οι απόψεις σχετικά με το θέμα της αξιολόγησης, αναθεώρησης και εξειδίκευσης του περιφερειακού πλαισίου χωροταξικού σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης Περιφέρειας Πελοποννήσου.

Η θεματική αντιπεριφερειάχης κυρία Νικολάκου και ο αντιπεριφερειάχης κ.Μαντάς ήταν οι εισηγητές του θέματος. Η κυρία Νικολάκου ξεκίνησε πρώτη τη συζήτηση αναλύοντας τι περιλαμβάνει ο σχεδιασμός και το πλαίσιο μέσα στο οποίο θα μπορούσε να κινηθεί για να αποδώσει στο μέγιστο και με τα μεγαλύτερα οφέλη για την Περιφέρεια Πελοποννήσου. Όπως ανέφερε, η συζήτηση βρίσκεται στο στάδιο των προδιαγραφών που απαιτούνται, λίγο προτού το έργο οριστικοποιηθεί ως παραδοτέο,και θα πρέπει να το υπογράψει ως νέου το κράτους και το αρμόδιο υπουργείο.

Είναι αδιανόητο οπεριφερειακός χωρικός σχεδιασμός να μην αποτελεί αρμοδιότητα της Καλλικρατικής Περιφέρειας Πελοποννήσου

Το πρώτο και το μεγαλύτερο έργο έχει να κάνει με τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων και όχι μόνο, καθώς στόχος είναι να διαχειριζόμαστε με νόμιμο τρόπο και με μικρό κόστος τα απορρίμματα. Ως δεύτερο έργο ανέφερε το οδικό δίκτυο,λέγοντας ότι η Περιφέρεια θα πρέπει να έχει έναν δρόμο ο οποίος θα ξεκινά από την Αθήνα –Κόρινθο -  Τρίπολη –Καλαμάτα, μαζί με τον περιμετρικό.

Ο ανατολικός άξονας θα ξεκινήσει από την Κορινθία - Αργολίδα – Λακωνία- Αερόπολη –Καλαμάτα και ο δυτικός άξονας θα συνδέει την Κόρινθο, την Πάτρα, το Καλό Νερό και την Τσακώνα. Η κυρία Νικολάκου  μίλησε και για τη  περαιτέρω οξοποίηση του Μαινάλου και των μονοπατιών του.Επίσης, αναφέρθηκε στις αναρριχητικές πίστες και στα ορειβατικά κέντρα.

Για τον τουρισμό είπε ότι είναι το μεγάλο όπλο της Περιφέρειας και ότι συνδέεται απόλυτα με τα αγροτικά προϊόντα και με τηγαστρονομία. «Είναι αδιανόητο να μην μπορούμε να προχωρήσουμε με πιστοποίηση προϊόντωνκάνοντας μεγάλα βήματα, όπωςπροτάσσει και το ΣΕΣ», υπογράμμισε.

Ο κ. Μαντάς, από την πλευρά του, μίλησε στη συνέχεια για τον τουρισμό και για τα ανοίγματα τα οποία πρέπεινακάνει η ΠεριφέρειαΠελοποννήσου, επισημαίνοντάς τον ως την κινητήρια δύναμη η οποία θα ενεργοποιηθεί με την τουριστική περίοδο, δημιουργώνταςθέσεις εργασίας. Πρέπει να αξιοποιηθούν, επίσης, όπως είπε, το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου και το ΤΕΙ. Επίσης, τόνισε ότι πρέπει αν αναπτυχθούν οι βιομηχανικές περιοχές όπουβρίσκονται όλες οι μονάδες, πρέπεινα γίνει αναθεώρηση σε ολόκληρη την  Περιφέρεια για να δοθεί πιο δυναμικήπρόσβαση στις επιχειρήσεις.

Ο αντιπεριφερειάρχης Αρκαδίας κ. Γιαννακούρας τοποθετήθηκε για την Περιφερειακή Ενότητα της Αρκαδίας μιλώντας για τον πρωτογενή τομέα συγκριμένα:

ΠΡΩΤΟΓΕΝΗΣ ΤΟΜΕΑΣ

Στον τομέα της Γεωργίας πρέπει να προστεθεί η δημιουργία θερμοκηπίων στη Μεγαλόπολη, μέσω τηλεθέρμανσης και η δημιουργία αρδευτικών δικτύων για την αναβάθμιση των καλλιεργειών και του εμπλουτισμού του υδροφόρου ορίζοντα (Βούρβουρα, Κώμη, Δάρα,δημοτική ενότητα Φαλάνθου κ.ά.).
Στον τομέα της Κτηνοτροφίας κρίνεται απαραίτητο να συμπεριληφθεί ο εξηλεκτρισμός ποιμνιοστασίων και στην υλοποίηση Κτηνοτροφικών Πάρκων να συμπεριληφθούν οπωσδήποτε στη μελέτη οι περιοχές της Καρύταινας, της Κανδήλας και της Κοντοβάζαινας.
Στις υδατοκαλλιέργειες πρέπει να προστεθεί η δημιουργία εκτροφείων πέστροφας σε Λάδωνα – Λούσιο-Τουθόα.
Η Περιφερειακή Ενότητα Αρκαδίας στον πρωτογενή τομέα υστερεί συγκριτικά με τις υπόλοιπες Περιφερειακές Ενότητες της Περιφέρειας Πελοποννήσου, καθώς εμφανίζει τα χαμηλότερα ποσοστά στις γεωργικές-κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις. Για το λόγο αυτό θα πρέπει να διερευνηθεί η δυνατότητα επαναλειτουργίας της αγροτικής σχολής της Βυτίνας.

Μεταποίηση / Χονδρεμπόριο

Στη μελέτη αναφέρεται «Επέκταση ΒΙΠΕ Τρίπολης ή και χωροθέτηση νέου υποδοχέα παραγωγικών δραστηριοτήτων». Εδώ θα πρέπει να προστεθεί και η «Δημιουργία Βιοτεχνικού Πάρκου Μεγαλόπολης».

Εξόρυξη

Να προστεθεί και η αξιοποίηση λατομείων σχιστολιθικών πλακών.

Ενέργεια

Η μελέτη προτείνει «Δραστικός περιορισμός Φ/Β σε γεωργική γη και σε δασικές εκτάσεις». Η Περιφερειακή Ενότητα Αρκαδίας προτείνει το ακόλουθο: «Δραστικός περιορισμός Φ/Β σε γεωργική γη υψηλής παραγωγικότητας και σε δασικές εκτάσεις» και να προστεθεί και το «Επέκταση Φ/Β σε γη μη υψηλής παραγωγικότητας»

Τουρισμός

Να προστεθεί η δημιουργία αναρριχητικού πάρκου στο Λεωνίδιο
Να προστεθεί και η «Προώθηση του αγροτουρισμού».
Να συμπεριληφθεί και ο Τυρός, εκτός από το Άστρος και το Λεωνίδιο, στη «Διερεύνηση υλοποίησης τουριστικών καταφυγίων»
Στον Θρησκευτικό τουρισμό να συμπεριληφθούν η Αγία Θεοδώρα, το μοναστήρι των Καλτεζιών και τα μοναστήρια του Λουσίου.
Να προστεθεί η «Δημιουργία-σήμανση και προβολή μονοπατιών Μαινάλου 600χλμ» για το οποίο υπάρχει και σχετική έτοιμη μελέτη. Τονίζουμε, όμως, ότι αυτό δε σημαίνει ότι θα εμποδιστεί η δραστηριότητα άλλων οργανωμένων και αναγνωρισμένων συλλόγων. (πχ μελισσοκόμοι, κυνηγοί)
Να προστεθεί, επίσης, η «Δημιουργία και προβολή τουριστικής διαδρομής, με θέμα τον Κολοκοτρώνη και την Επανάσταση του 1821 στο Μαίναλο.
Στη μελέτη αναφέρεται «Προώθηση υλοποίησης αστρονομικού σταθμού στον Πάρνωνα (δικτύωση/ συμπληρωματική λειτουργία με το αστεροσκοπείο Χελμού, στην ΠΕ Αχαΐας-τηλεσκόπιο «Αρίσταρχος». Εμείς προτείνουμε και τη Δημιουργία Κέντρου Αστροφυσικής στο Κεραστάρι, καθώς από το Κεραστάρι κατάγεται ο αστροφυσικός Τάσος Τζιούμης και εκεί διοργανώνονται κάθε 5 χρόνια Παγκόσμια Συνέδρια Αστροφυσικής.
Να προστεθεί και η «Δημιουργία Σκοπευτηρίου»στο δημοτικό διαμέρισμα Τεγέας, του Δήμου Τρίπολης, καθώς πιστεύουμε ότι θα αυξήσει τον αθλητικό τουρισμό.
Να προστεθεί και η «Δημιουργία Παλαιοντολογικού Μουσείου στο Ίσιωμα Μεγαλόπολης», «Δημιουργία Τεχνολογικού Μουσείου στη Μεγαλόπολη», «Αξιοποίηση υπαρχούσης και βελτίωση υποδομών πίστας motocross στη Μεγαλόπολη», «Δημιουργία πίστας αγώνων ταχύτητας στη Μεγαλόπολη» και «Ενοποίηση αρχαιολογικών χώρων Λυκαίου Όρους και Μεγαλόπολης».
Να προστεθεί ο «Αποχαρακτηρισμός μέρους καταφυγίου Τσεμπερού και δημιουργία χώρου εκπαίδευσης Σκύλων».
Αξιοποίηση Λίμνης Λάδωνα (τοξοβολία, καγιάκ, κωπηλασία, ιππασία, ποδηλασία, διαγωνισμός ψαρέματος).
Να προστεθεί «Αξιοποίηση και προβολή φαραγγίων Γκούρας Ηραίας, Σπάθαρι Γορτυνίας,Λαγκάδας τέως Δήμου Βαλτετσίου και Ελισσώνα».

Συγκοινωνιακές Υποδομές

Η μελέτη προβλέπει την αναβάθμιση των οδικών συνδέσεων: Τρίπολη –Πύργου και Τρίπολη – Πάτρα.  Στο Τρίπολη – Πύργος να προστεθεί η παράκαμψη Λαγκαδίων και στο Τρίπολη – Πάτρα να προστεθεί και η βελτίωση του 111.
Στην αναβάθμιση των οδικών συνδέσεων να προστεθεί και η παράκαμψη Τεγέας και ο τίτλος να γίνει ως εξής: Τρίπολη-παράκαμψη Τεγέας- Άγ. Δέκα – Λουλούδι- Κάτω Δολιανά- Άστρος.
Πιο κάτω αναφέρεται η Κατασκευή της Περιφερειακής Οδού Τρίπολης. Να αλλαχθεί ο τίτλος και να γίνει «Ολοκλήρωση Περιφερειακής Οδού Τρίπολης».
Όσον αφορά στις λιμενικές υποδομές προτείνουμε να προστεθεί: «Διερεύνηση εφικτότητας ακτοπλοϊκών συνδέσεων».
Στις λιμενικές υποδομές, επίσης, να προστεθεί και ο Τυρός στη «Διερεύνηση υλοποίησης τουριστικών καταφυγίων σε Άστρος και Λεωνίδιο».
Η ΠΕ Αρκαδίας προτείνει να προστεθεί στη μελέτη και η «Αξιοποίηση υφιστάμενου σιδηροδρομικού δικτύου και σταθμών Κορίνθου- Τρίπολης- Καλαμάτας, για τουριστικές διαδρομές» .
Σε ό,τι αφορά στο αεροδρόμιο της Τρίπολης, να προστεθεί ότι το πολιτικό αεροδρόμιο θα είναι για πτήσεις lowcost και cargo και να αφαιρεθεί η λέξη «Διερεύνηση» από τη μελέτη.

Τεχνικές Υποδομές

Στη μελέτη πρέπει να προστεθεί το « Αντικατάσταση υπαρχουσών δικτύων ύδρευσης από αμίαντο, μήκους 50χλμ., ΔΕ Λεβιδίου, Μαντινείας και Κορυθίου.
Στη μελέτη αναφέρεται «Ολοκλήρωση αρδευτικών και αντιπλημμυρικών έργων της Αναπτυξιακής Εταιρείας Πάρνωνας ΑΕ». Ο τίτλος πρέπει να αλλαχθεί και να γίνει «Ολοκλήρωση αρδευτικών και αντιπλημμυρικών έργων της ΠΕ Αρκαδίας».
Πιο κάτω αναφέρεται «Ένταξη στο σχεδιασμό φράγματος στη Μεγαλόπολη για τις υδατικές ανάγκες του ΑΗΣ Μεγαλόπολης της ΔΕΗ και των υδρευτικών αναγκών του Δήμου Μεγαλόπολης». Ο τίτλος θα πρέπει να αλλαχθεί και να γίνει «Ολοκλήρωση προμελέτης και οριστικοποίηση μελέτης φράγματος Ελλισώνα Μεγαλόπολης, για τις υδατικές ανάγκες του ΑΗΣ Μεγαλόπολης της ΔΕΗ και των υδρευτικών αλλά και αρδευτικών αναγκών του Δήμου Μεγαλόπολης».
Η μελέτη προβλέπει στον τομέα του φυσικού αερίου, την τροφοδοσία της ευρύτερης οικιστικής περιοχής Τρίπολης. Προτείνουμε να προστεθεί και η Μεγαλόπολη.

Σημειώνεται ότι οι προτάσεις λαμβάνουν την πλήρη αποδοχή όλων των Περιφερειακών Συμβούλων της ΠΕ Αρκαδίας, καθώς και των Υπηρεσιών της ΠΕ Αρκαδίας.

Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας κ. Πατσαρίνος μίλησε για ατοπήματα τα οποία έχει κάνει η περιφερειακή αρχή, όσον αφοράστον χωροταξικό σχεδιασμό της Περιφέρειας και επεσήμανε ότι δεν έχει γίνει εκτεταμένος διάλογος στις Περιφερειακές Ενότητες. Υπάρχουν ζητήματα με τις μελέτες τα οποία αντιμετωπίζουν πρόβλημα με την επικαιροποίηση των στοιχείων, ζήτημα το οποίο το αναγνωρίζουν και οι υπηρεσίες. Είναι σημαντικό, τόνισε, ό,τι πουν να είναι όσο γίνεται ιεραρχημένο με μέσα από έναν διάλογο που δεν έχει γίνει.

Ο κ. Αλευράς στην εισήγησή του είπε ότι η μελέτη αυτή δεν είναι επίκαιρη γιατί υπήρξαν πολλές εξελίξεις ως προς το οικονομικό επίπεδο της Ελλάδας. Για τον σχεδιασμό, είπε ότι απευθύνεται σε δύο Νομούς, αυτούς της Μεσσηνίας και της Αρκαδίας, αφήνοντας πίσω τους άλλους.

Ο κ. Δολιτσινιάδης είπε ότι την παράταξή του την βρίσκει σύμφωνη ο χωροταξικός σχεδιασμός, ωστόσο θα ήθελε να κάνει κάποιες προσθήκες, όπου αυτός κρίνει αναγκαίο. Φάνηκε αρκετά συγκινημένος γιατί, όπως ανέφερε, δίνεται ιδιαίτερη βαρύτητα στις Μυκηναϊκές αρχαιότητες.

Ο κ. Γόντικας μίλησε για το χωροταξικό σχέδιολέγοντας ότι είναι εναρμονισμένο με τις πηγές του κεφαλαίου που είναι και επιταγές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των κομμάτων του Ευρωμονόδρομου.

Ο κ. Κάτσαρης μιλώντας για το χωροταξικό, ανέφερε μεταξύ άλλωντα υπέρογκα ποσά που καταβάλλουν οι πολίτες στον αυτοκινητόδρομο για να πάνε μέχρι την Αθήνα, χρήματα τα οποία ξεπερνούν τα καύσιμα που χρειάζεται το όχημα για να κινηθεί.

Αυτό δεν είναι αειφόρος ανάπτυξη, είναι αειφόρος για τον κ. Μπόμπολα όχι για τους πολίτες.

Αυτή η κυβέρνηση και τώρα ακολουθεί τη συνταγή των προηγουμένων, τόνισε.

Η κυρία Λυμπεροπούλου είπε ότι δεν πρέπει να μιλούμε για έργα, γιατί τώρα το θέμα είναι η χωροταξία και για το πού θα γίνουν αυτά. Ο χωροταξικός σχεδιασμός μαζί με την ύπαρξη δασολογίου και κτηματολογίου αποτελούν μια βάση μιας μακροπρόθεσμης ανάπτυξης, αλλιώς αν δεν προσέξουμε αυτά, θα έχουμε τα ίδια προβλήματα.

Στο τέλος των τοποθετήσεων των επικεφαλής των παρατάξεων της μείζονος μειοψηφίας, ο περιφερειάρχης Πέτρος Τατούλης τοποθετήθηκε επί του θέματος, αναφέροντας ότι η αναθεώρηση του χωροταξικού σχεδιασμού είναι αρμοδιότητα την οποία πρέπει να έχει Περιφέρεια.

Δυστυχώς οι κυβερνήσεις κράτησαν την αναθεώρηση για το δικό τους μέρος. Το χωροταξικό με λίγα λόγια σημαίνει κατευθύνσεις στρατηγικής.

Οι θέσεις και οι απόψεις μας θα ήταν αντίθετες με τον εθνικό σχεδιασμό, όχι βέβαια, αλλά ο χωροταξικός σχεδιασμός των Περιφερειών έρχεται να απλοποιήσει, να επικαιροποιήσει των αναπτυξιακό στρατηγικό σχεδιασμό.

Έφη Καστραντά

Video: 

ArcadiaPortal.gr Εξειδίκευση του Περιφερειακού Χωροταξικού Σχεδιασμού της Περιφέρειας


Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.