Πλάτανος: Έρωτας κόκκινος, σαν το κεράσι (video)

Πλάτανος: Έρωτας κόκκινος, σαν το κεράσι (video)

Μάιος 22, 2015 - 14:01
0 σχόλια

Η εκπομπή «Μένουμε Ελλάδα» στον Πλάτανο Κυνουρίας

Η εκπομπή «Μένουμε Ελλάδα» βρέθηκε στο μικρό μαγικό χωριό του Πάρνωνα, τον Πλάτανο Κυνουρίας, σε μια μικρή περιήγηση σε τούτο το όμορφο χωριό, με ξεναγό την κυρία Χάιντη Λάτση, την πρόεδρο του Πατριωτικού Συλλόγου Πλατάνου Κυνουρίας.

«Πρώτα τον ακούς τον Πλάτανο και μετά τον βλέπεις», ήταν η διαπίστωση της δημοσιογράφου, και τούτο διότι πρώτα ακούει κανείς τα νερά του να βουίζουν μανιασμένα και μετά εμφανίζεται το χωριό μπροστά του.

Στον Πλάτανο η ήλιος βγαίνει αργά και δύει νωρίς, είναι η δεύτερη διαπίστωση, καθώς ο Πλάτανος βρίσκεται σαν μέσα σε φαράγγι. Το χωριό εξελίσσεται κλιμακωτά, με ένα κεντρικό καλντερίμι να τον διατρέχει. Τα νερά σχηματίζουν μικρούς και μεγάλους καταρράκτες για να ενωθούν με το ποτάμι.
Οι Χαρές είναι ο κεντρικός καταρράκτης του χωριού, και ονομάζονται έτσι επειδή εκεί έπλεναν τα προικιά πριν από τον γάμο, μέσα σε χαρές και τραγούδια. Στο ίδιο σημείο η παλιά νεροτριβή λειτουργεί, και έτσι, όποιος θέλει να πλύνει τα ρούχα του, έχει αυτή τη δυνατότητα.

Σε στιλ λαβύρινθου είναι χτισμένα τα σπίτια. Από το 1978 είναι κηρυγμένος παραδοσιακός πληθυσμός. 480 μέτρα υψόμετρο, 280 χλμ. από την Αθήνα. Ορειβάτες, αναρριχητές, περιπατητές αλλά και σύλλογοι Enduro επιλέγουν τον Πλάτανο για κάθε φυσιολατρική δραστηριότητα.
Οι Πλατανίτες, όπως αναφέρει το ρεπορτάζ, είναι απόγονοι των Αιγινητών, που εκδιωγμένοι από τους Αθηναίους ζήτησαν βοήθεια από τους Σπαρτιάτες και εκείνοι τους παραχώρησαν εδάφη στη θυρεατική γη.

Από τα εμβληματικά σημεία του χωριού, το μονότοξο πέτρινο γεφύρι στις όχθες του Βρασιάτη ποταμού, που χτίστηκε επί τουρκοκρατίας και ένωνε όλα τα χωριά με την παραλιακή Κυνουρία. Πόσοι αγωγιάτες δεν πέρασαν από εκεί για να μεταφέρουν τα αγαθά της Βόρειας Κυνουρίας στα παράλια για πώληση... Στις μέρες μας, γίνεται προσπάθεια αποκατάστασης των φθορών του.
Αλλά ο Πλάτανος είναι διάσημος για τα κεράσια του. «Η παραγωγή του χωριού κάποτε έφθανε στους 20 τόνους», ανέφερε η κυρία Λάτση. Και εξήγησε ότι σήμερα υπάρχουν δέκα μεγάλοι παραγωγοί και πολλοί μικρότεροι, οι οποίοι επιδίδονται σε γραμμικές στατικές καλλιέργειες. Αλλά υπάρχουν και πιο παραδοσιακοί καλλιεργητές που κρατούν από γενιά σε γενιά παλιές ποικιλίες κερασιών.

Αναφερόμενη στην 32η Γιορτή των Κερασιών, των Νερών και των Ερώτων, η κυρία Λάτση είπε ότι η γιορτή αυτή είναι ίσως η πιο επιτυχημένη του χωριού, και ότι μέσω αυτής, οι ντόπιοι προσπαθούν να προωθήσουν το εξαιρετικό αυτό τοπικό προϊόν, αλλά και να αναδείξουν τον τόπο τους.
Τέλος, η δημοσιογράφος έκανε λόγο για το Ιδιαίτερο μικροκλίμα του Πλατάνου, που επιτρέπει στην ελιά και στο έλατο να μεγαλώνουν δίπλα-δίπλα. Μίλησε για τη γαλήνη και την ηρεμία που χαρίζει αυτός ο τόσο ξεχωριστός τόπος ακόμα και στον πιο βιαστικό επισκέπτη.

«Ακόμα και όταν τον έχεις αφήσει πίσω σου, ο ήχος του νερού σε συντροφεύει σε κάθε βήμα.» Διαπίστωση πέρα για πέρα αληθινή, για αυτό το μικρό ξεχωριστό χωριό της Κυνουρίας.

Δείτε το βίντεο ΕΔΩ μετά το 2:00

Ειδήσεις: 

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.