Πεζοπορία στο Parnon Trail για καλό σκοπό

Πεζοπορία στο Parnon Trail για καλό σκοπό

Μάιος 17, 2019 - 16:39
0 σχόλια

Ένα νέο πεζοπορικό μονοπάτι δημιουργείται που θα διασχίζει τα μεγαλύτερο μέρος του Πάρνωνα, στην περιοχή της Βόρειας και της Νότιας Κυνουρίας. Το μονοπάτι δημιουργείται με την υποστήριξη της Περιφέρειας Πελοποννήσου και της Αναπτυξιακής Πελοπόννησος Α.Ε.

 Η Κοιν.Σ.Επ. 5ΕΝΤΕσε συνεργασία με τηνHikingforHope, διοργανώνουν την πρώτη πεζοπορία στα πρώτα του χιλιόμετρα.

Το ParnonTrail συνδέεται με το MenalonTrail μέσω του Ε4. Η σύνδεση γίνεται στην περιοχή Κούβλι, λίγο πριν τα Άνω Δολιανά.

Η πεζοπορία θα ξεκινήσει από το ξωκλήσι της Παναγίας της Κουβλιώτισσας, που βρίσκεται σε μια κατάφυτη ρεματιά με πλατάνια και ταυτίζεται, σύμφωνα με μελετητές, με αρχαίο ιερό αφιερωμένο στον Πάνα, όπως αναφέρει ο Παυσανίας στα Αρκαδικά των Περιηγήσεών του.

Θα ξεκινήσουμε πεζοπορώντας σε βατό χωματόδρομο, κάτω από πλατάνια, καστανιές και κερασιές. Αφού διασχίσουμε την κοίτη ενός ρυακιού θα αρχίσουμε να ανεβαίνουμε, περνώντας δίπλα σε κτήματα με καστανιές και αμπέλια. Κάπου εκεί θα αντικρίσουμε και για πρώτη φορά τα Άνω Δολιανά.

Στη συνέχεια, αφού διασχίσουμε μικρή θαμνώδη έκταση θα μπούμε σε παλιό καρόδρομο, πνιγμένο στη βλάστηση, στα χρώματα και τις ευωδιές της άνοιξης. Ο καρόδρομος θα μας οδηγήσει σε μια ρεματιά με ψηλά πλατάνια και τρεχούμενα νερά από πηγές.

Θα συνεχίσουμε να ανεβαίνουμε σε μονοπάτι, ώσπου να φτάσουμε πάνω από την περιοχή Μαρμαριάς, όπου λειτουργούν λατομεία από τον 6ο αι. π.Χ. Βόρεια θα μπορέσουμε να θαυμάσουμε από ψηλά το οροπέδιο της Τρίπολης σε όλη του την μεγαλοπρέπεια. Ανατολικά τα σπίτια των Άνω Δολιανών στολίζουν τις κατάφυτες ρεματιές των παρυφών του Πάρνωνα και στο βάθος, ο κυρίως όγκος του βουνού που έδωσε το όνομα στο νέο μονοπάτι.

Θα συνεχίσουμε κατεβαίνοντας στη ρεματιά του Σταχτιά, ενός ρέματος που πήρε το όνομά του από το γκρι χρώμα που παίρνει το νερό του, λόγω του αργίλου που υπάρχει στην περιοχή. Εκεί, κάτω από ένα βράχο αναβλύζει μια πηγή που θα μας δροσίσει για το επόμενο κομμάτι της διαδρομής που θα μας οδηγήσει στο χωριό.

Διαδρομή 6,5χλμ, διάρκεια 4-4,5ωρ., Συνοδοί εκδρομής Παναγιωτόπουλος Γιάννης (Αρχηγός Αναβάσεων ΕΟΟΑ), Νικολάου Ηλίας (ορειβάτης-φωτογράφος), Γουζουάσης Δημήτρης (ορειβάτης-φυσικοθεραπευτής).

Σε όλη τη διαδρομή ο Γιώργος Καραγιάννης μέλος της Κοιν.Σ.Επ, 5ΕΝΤΕ που, κατάγεται από το χωριό και τα τελευταία χρόνια ζει εκεί μόνιμα με την οικογένειά του, θα μας ξεναγήσει στις ομορφιές και τα μικρά μυστικά της περιοχής, με την ματιά και την αγάπη του ντόπιου για την ιδιαίτερη πατρίδα του.

Όλοι οι συνοδοί συμμετέχουν αφιλοκερδώς.

Στο τέλος της διαδρομής θα υπάρχουν κεράσματα, προσφορά από την Κοιν.Σ.Επ. 5ΕΝΤΕ και το Ονειρολόγιο

Τιμή συμμετοχής 7€ . (Τα έσοδα θα δοθούν υπέρ του ξενώνα ασυνόδευτων ανηλίκων στο Μεταξουργείο. Δεκτές επιπρόσθετες ενισχύσεις για τα παιδιά μας (δεκτά και ρούχα, είδη σπιτιού, γραφική ύλη κλπ. Μέρος των προσφορών θα δοθεί και στην ΚΙΒΩΤΟ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ).

Ώρα έναρξης: 10:00 π.μ. Κυριακή 19 Μαΐου

Σημείο συνάντησης στο ξωκλήσι της Παναγίας στο Κούβλι. πληροφορίες στο τηλ. 6972582918, Γιώργος Καραγιάννης.

Η εκδήλωση τελεί υπό την Αιγίδα της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

 

Σας περιμένουμε να γνωριστούμε, να περπατήσουμε, να περάσουμε όμορφα και να προσφέρουμε. ΜΑΖΙ ΓΙΝΟΜΑΣΤΕ ΠΙΟ ΔΥΝΑΤΟΙ!

 

 

Με εκτίμηση

Για την Κοιν.Σ.Επ. 5ΕΝΤΕ

Ο πρόεδρος της Δ.Ε.

Γιώργος Καραγιάννης

Τηλ: 6972582918

Email: info@5ente.com

5ente.com


Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.