Πετράκος: Εμείς κωλοτούμπες δεν κάνουμε

Πετράκος: Εμείς κωλοτούμπες δεν κάνουμε

Σεπτέμβριος 27, 2019 - 08:00
0 σχόλια

Ο επικεφαλής της «ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ» Θανάσης Πετράκος κατά την ομιλία του στο Περιφερειακό Συμβούλιο για το θέμα των αναγκαστικών απαλλοτριώσεων τόνισε τα εξής:

ΟΙ  ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΕΣ ΑΛΛΑΖΟΥΝ ΑΛΛΑ Η ΑΓΑΠΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΕΣ ΑΠΑΛΛΟΤΡΙΩΣΕΙΣ  ΜΕΝΕΙ.

Κύριε Πρόεδρε, κύριε Περιφερειάρχη, εκτίθεστε με τα θέματα των αναγκαστικών απαλλοτριώσεων που φέρνετε σήμερα στο ΠΕΣΥΠ. Η «Αγωνιστική Συνεργασία Πελοποννήσου» θα έβαζε ως  τίτλο των θεμάτων 4 και 5 της σημερινής  Συνεδρίασης του Π.Σ. «οι περιφερειάρχες αλλάζουν αλλά η αγάπη για τις αναγκαστικές απαλλοτριώσεις μένει» ή «πριν ο αλέκτωρ λαλήσει τρεις».Επιβεβαιώθηκε αυτό που λέγαμε προεκλογικά, ότι δηλαδή δεν υπάρχουν διαφορές επί της ουσίας των πολιτικών μεταξύ του κ. Νίκα και του κ. Τατούλη παρά μόνο στα θέματα του τρόπου διαχείρισης.

Είμαστε κύριε Τατούλη ως «ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ» περήφανοι για τον αγώνα στο προηγούμενο Πε.Συ. των εκπροσώπων μας Σαράντου Αλεξανδρή και του Σταύρου Χρυσαδάκου, οι οποίοι δεν επέτρεψαν να γίνει η Πελοπόννησος μπανανία και αγωνίστηκαν για την τήρηση της νομιμότητας από τις παρατυπίες που εσείς έχετε κάνει. Αυτό το δρόμο θα ακολουθήσουμε σήμερα και στο μέλλον.

Η «Αγωνιστική Συνεργασία Πελοποννήσου» είχε πει προεκλογικά ότι: «δεν πρόκειται να νομιμοποιήσει πολιτικά την  απαράδεκτη και πρωτοφανή απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ να προχωρήσουν ωςΕΠΕΙΓΟΥΣΕΣ οι αναγκαστικές απαλλοτριώσεις υπέρ της ΤΕΡΝΑ ΑΕ ώστε να υλοποιηθεί το αντιπεριβαλλοντικό και αντιοικονομικό έργο με ΣΔΙΤ της διαχείρισης των απορριμμάτων στην Περιφέρεια Πελοποννήσου. Η απόφαση αυτή του Υπουργικού Συμβουλίου αποτελεί συμπαιγνία Τσίπρα – Τατούλη – ΤΕΡΝΑ.»

Αυτό λέμε και σήμερα,ως γνωστόν εμείς κωλοτούμπες δεν κάνουμε,με μια προσθήκη  ότι προφανώς  όπως ήταν αναμενόμενο την ίδια πολιτική ακολουθεί και η κυβέρνηση Μητσοτάκη ο οποίος πιστός στις νεοφιλελεύθερες ιδεοληψίες του και στις μνημονιακές δεσμεύσεις τόνισε ότι πρέπει  να προχωρήσουν γρήγορα τα ΣΔΙΤ της διαχείρισης των απορριμμάτων. Θέτουμε ένα ερώτημα κύριε Νίκα και κύριε Τατούλη: αν υπάρχουν τίτλοι γιατί φέρνετε στο Πε.Συ. να εγκρίνει αναγκαστικές απαλλοτριώσεις;

Η «Αγωνιστική Συνεργασία Πελοποννήσου» επιμένει ότι πρέπει να ενταθεί ο αγώνας για να ακυρωθεί έστω και τώρα η διαδικασία του ΣΔΙΤκαι να χρηματοδοτηθούν οι Δήμοι ώστε να προχωρήσουν στο   εναλλακτικό μοντέλο αποκεντρωμένης διαχείρισης με δημόσιο χαρακτήρα και με έμφαση στις πολιτικές πρόληψης, επαναχρησιμοποίησης και επαναδιαλογής των υλικών.

Για αυτό το  λόγο θα καταψηφίσουμε τα θέματα 4 και 5 της σημερινής συνεδρίασης του Πε.Συ. με τα οποία η νέα Περιφερειακή Αρχή  επιδιώκει  να νομιμοποιήσει τις αμαρτωλές μεθοδεύσεις του κ. Τατούλη για αναγκαστικές απαλλοτριώσεις για τις οποίες έχουμε ως«Αγωνιστική Συνεργασία Πελοποννήσου» κάνει προσφυγές και έχουμε δικαιωθεί .

Καταψηφίζουμε όχι  μόνο για λόγους συνέπειας, όχι μόνο για λόγους αρχής,όχι  μόνο γιατί είχαμε  προβλέψει από το 2011 ότι εκτός του ότι επιλέγεται μια αντιοικονομική για τους πολίτες και αντι-περιβαλλοντική  μέθοδος δε θα λυθεί γρήγορα το πρόβλημα της διαχείρισης των  απορριμμάτων με τις επιλογές που έγιναν τότε.  Θυμίζω ότι τον Απρίλη του 2011 εκ μέρους  της «Αγωνιστικής Συνεργασίας Πελοποννήσου» είχα τονίσει ότι: «δεν είναι δυνατόν να εκχωρήσει το Περιφερειακό Συμβούλιο τη  χωροθέτηση  των χώρων της διαχείρισης των απορριμμάτων στην Εταιρεία». Είχα προειδοποιήσει ότι αυτή η απόφαση θα οδηγήσει σε σκάνδαλα. Δικαιωθήκαμε σε όλες μας τις προβλέψεις. Τώρα αντί να τιμωρηθεί η ανάδοχος για τους ανύπαρκτους τίτλους που προσκόμισε για τις εκτάσεις του έργου, νομιμοποιούνται οι απάτες και  τιμωρούνται οι εξαπατημένοι ιδιοκτήτες με εκμηδένιση των δικαιωμάτων τους. Αυτό ουσιαστικά κάνετε κύριε Νίκα με το να ξαναφέρνετε το θέμα στο Πε.Συ.

Κυρίως καταψηφίζουμε διότι:

1) Δεν νομιμοποιούμε την απαράδεκτη απόφαση να γίνουν αναγκαστικές απαλλοτριώσεις υπέρ ιδιωτικής εταιρείας (εν προκειμένω της ΤΕΡΝΑ) διότι περί αυτού πρόκειται επί της ουσίας, ανεξάρτητα πως εμφανίζεται.

2) Οι χώροι που έχουν επιλεγεί και της Καλλιρρόης στη Μεσσηνία, της Σκάλας στη Λακωνία και της Παλαιόχουνης στην Αρκαδία είναι ακατάλληλοι διότι έχουν σοβαρά περιβαλλοντικά προβλήματα και κινδύνους όπως εμπεριστατωμένα έχει παρουσιαστεί στο προηγούμενο Περιφερειακό Συμβούλιο  και από τις επιτροπές αγώνα των κατοίκων και από τους φορείς και από τους συμβούλους της Αγωνιστικής Συνεργασίας Πελοποννήσου Σαράντο Αλεξανδρή και Σταύρο Χρυσαδάκο, αλλά και από τις προσφυγές που έχουν γίνει. Συνεπώς το να επιμένει και η νέα περιφερειακή αρχή στη χωροθέτηση αυτή είναι και ανεπίτρεπτο και απαράδεκτο. Οι εκπρόσωποι των κατοίκων και φορέων του Δήμου Ευρώτα οι οποίοι μίλησαν σήμερα στο Πε.Συ. απέδειξαν τους μεγάλους κινδύνους που έχει, αν εγκρίνετε σήμερα τις αναγκαστικές απαλλοτριώσεις για την περιοχή της Λακωνίας. Επωμίζεστε μεγάλες ευθύνες διότι μία αστοχία θα καταστρέψει τον υδροφόρο ορίζοντα, συνεπώς θα καταστρέψει τη ζωή στη μισή Λακωνία. Σας προειδοποιούμε μαζί με τους πολίτες και σας καλούμε να καταψηφίσετε τις αναγκαστικές απαλλοτριώσεις και συνεπώς την υλοποίηση τους ΣΔΙΤ.

3) Διότι η επιλογή από τον κ. Νίκα να ακολουθήσει το σχέδιο Τατούλη- ΤΕΡΝΑ –Σαμαρά- Τσίπρα και τώρα και Μητσοτάκη  είναι επιλογή εναντίον των πολιτών της Πελοποννήσου και εναντίον του περιβάλλοντος.

Διότι ηΣύμβαση για την “Ολοκληρωμένη Διαχείριση Απορριμμάτων της Περιφέρειας Πελοποννήσου με ΣΔΙΤ”, όχι μόνο πολλαπλασιάζει το κόστος του έργου και την οικονομική επιβάρυνση των πολιτών, θα υπάρξει τεράστια αύξηση στα τέλη καθαριότητας, 300% ή 400% επιπλέον των συνήθως καταβαλλόμενων, αλλά πολλαπλασιάζει και την επιβάρυνση του περιβάλλοντος  αφού η ύπαρξη εγγυημένης ποσότητας 150.000tn σύμμεικτων, που προσφέρεται ως εγγύηση στον ανάδοχο, αποκλίνει από την ευρωπαϊκή νομοθεσία, η οποία υποχρεώνει σε σταδιακή μείωση των αποβλήτων, αλλά αποτελεί και αντικίνητρο για τη διαλογή στην πηγή και την ανακύκλωση. Είναι γνωστό ότι οι νέοι Κανονισμοί που θεσπίσθηκαν το 2018 στην ΕΕ, “προβλέπουν ενδιάμεσους στόχους ανακύκλωσης- επαναχρησιμοποίησης 55% ως το 2025, 60% ως το 2030 και 65% ως το 2035”.

Καλούμε τους  πολίτες της Πελοποννήσου οι οποίοι θα πληρώσουν ακριβά τη «νύφη»  αλλά  και όλους τους Δήμους της Πελοποννήσου, όλους τους αυτοδιοικητικούς παράγοντες και φορείς να αντισταθούμε στη συγκεκριμένη σύμβαση  που είναι σύμβαση   ομηρίας , οικονομικής αφαίμαξης  και ανεπανόρθωτης περιβαλλοντικής ζημιάς.Να απαιτήσουμε να εφαρμοστεί  επιτέλους ο  νέος    εθνικός σχεδιασμός 2015, ο οποίος είναι σε ευθεία αντίθεση με το ΣΔΙΤ της Περιφέρειας Πελοποννήσου,να ακυρωθεί η σύμβαση ΣΔΙΤ και να υπάρξει  η άμεση χρηματοδότηση των Δήμων από την κυβέρνηση ώστε να προχωρήσουν σε ένα εναλλακτικό μοντέλο αποκεντρωμένης διαχείρισης, με δημόσιο χαρακτήρα και με έμφαση στις πολιτικές πρόληψης, επαναχρησιμοποίησης και επαναδιαλογής των υλικών.

 

24/9/2019

Θανάσης Πετράκος

Δημοσθένης Δρούγκας


Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.