Πετράκος: Αντικοινωνικός και αντιαναπτυξιακός ο προϋπολογισμός της περιφέρειας Πελοποννήσου

Πετράκος: Αντικοινωνικός και αντιαναπτυξιακός ο προϋπολογισμός της περιφέρειας Πελοποννήσου

Δεκέμβριος 16, 2019 - 14:40
0 σχόλια

Η συζήτηση για τον προϋπολογισμό της Περιφέρειας μας έπρεπε να ήταν μια από τις πιο κορυφαίες συζητήσεις στο Περιφερειακό Συμβούλιο.

Όμως η συζήτηση είναι προσχηματική  αφού το Περιφερειακό Συμβούλιο δεν  μπορεί  να αλλάξει στον προϋπολογισμό ούτε ένα ευρώ . Μόνο το Παρατηρητήριο  μπορεί τον αλλάξει. Ούτε τυπικά  η συνεδρίαση δεν μπορούσε να γίνει αν δεν είχε έρθει η έγκριση του Παρατηρητηρίου.   Αν κάποιος αμφισβητεί αυτά που λέμε σας προκαλώ  να αυξήσουμε τις δαπάνες για τη δακοκτονία 25% όπως προτείνει η υπηρεσία. Εμείς  θα θέσουμε σε ψηφοφορία στο τέλος αυτή τη πρόταση .

Το Περιφερειακό Συμβούλιο έχει δεμένα τα χέρια του διότι ο Προϋπολογισμός της Περιφέρειας οφείλει να είναι ευθυγραμμισμένος  με τον Κρατικό  προϋπολογισμό, ο οποίος είναι βαθιά ταξικός και κοινωνικά άδικος,  αφού μειώνει τις δαπάνες για παιδεία ,υγεία κοινωνική ασφάλιση και κοινωνική πρόνοια  και υλοποιεί τις μεταμνημονιακές δεσμεύσεις της προηγούμενης κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ. Έχει πρωταρχικό στόχο την διαμόρφωση ματωμένου πρωτογενούς υπερπλεονάσματος στο 3,53% ή 7,02 δισ. ευρώ. Έχει συνταχθεί, όπως και οι προηγούμενοι, με κριτήριο την δημοσιονομική πειθαρχία, την κατεύθυνση και τα συμφέροντα των δανειστών. Συνεχίζει και εντείνει το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας και θα εντείνει από την αρχή του 2020, το ξεπούλημα της ιδιωτικής περιουσίας με χιλιάδες πλειστηριασμούς. Το δε Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων παραμένει στα επίπεδα του 2019 στα 6,75 δισ. ευρώ μειώνεται όμως το εθνικό σκέλος κατά 25% από 1 δισ.. πάει στα 750 εκ. Συνεπώς παρά τα όσα λέει η κυβέρνηση είναι και αντιαναπτυξιακός ο κρατικός προϋπολογισμός του 2020.

Μέσα σε αυτά τα πλαίσια ο προϋπολογισμός της Περιφέρειας Πελοποννήσου είναι και αυτός ένας επί της ουσίας μνημονιακός προϋπολογισμός αντικοινωνικός και αντιαναπτυξιακός. Ένας προϋπολογισμός λιτότητας φτώχειας και μιζέριας.

Αυτό επιβεβαιώνεται από τα βασικά του μεγέθη:

Τα έσοδα από τους ΚΑΠ είναι μόνο 55.751.040 ευρώ ενώ με βάση το Ν. 3852/2010 έπρεπε να ήταν 123 εκ. ευρώ. Άρα συνεχίζεται η κλοπή 68 εκ. ευρώ και το 2020. Αυτό σημαίνει ότι η κυβέρνηση θα παρακρατήσει παρά και ενάντια στο νόμο από τη Περιφέρεια Πελοποννήσου πάνω από 270 εκατ. ευρώ στην παρούσα τετραετία. Φυσικά η παράνομη παρακράτηση γίνεται για όλες τις Περιφέρειες όπου αντί να αποδοθούν 1 δισεκατομμύριο 358 εκατομμύρια ευρώ ενεγράφησαν μόλις σε 657 εκ. ευρώ. Συνεπώς όπως και τα προηγούμενα χρόνια οι μνημονιακές κυβερνήσεις στερούν από τις Περιφέρειες περίπου 700 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο άρα  στην τετραετία 2,8 δισ. ευρώ.

Οι συνέπειες για τους πολίτες της Πελοποννήσου είναι οδυνηρές.

α) Τα χρήματα για επενδύσεις και δαπάνες βελτιώσεων, συντηρήσεων και αποκαταστάσεων του οδικού δικτύου είναι στο απαράδεκτο ποσό των 6.850.000 ευρώ, όσα ήταν και το 2018. Αλήθεια ποιος μπορεί να ισχυριστεί σοβαρά ότι μπορεί να βελτιωθεί και να συντηρηθεί το οδικό δίκτυο 5 Νομών με αυτό το ανεπαρκέστατο ποσό.

β) Τα δε χρήματα για τη δακοκτονία είναι στο απαράδεκτο και ανεπαρκές ύψος των 4.285.000 ευρώ, όταν χρειάζονται τουλάχιστον 5.500.000 ευρώ για να υπάρχει στοιχειώδης προστασία των ελαιοπαραγωγών.

γ) Οι ελλείψεις σε ανθρώπινο δυναμικό και κυρίως στις κρίσιμες ειδικότητες των κτηνιάτρων, γεωπόνων και μηχανικών είναι τεράστιες.

2. Τα έσοδα από το Π.Δ.Ε. είναι μόλις 50.000.000, όπως και τα προηγούμενα χρόνια, ποσό προφανώς ανεπαρκέστατο για να γίνουν έργα που είναι απαραίτητα για τη βελτίωση της ζωής των πολιτών της Πελοποννήσου και να υπάρξει ένας συνολικός σχεδιασμός αειφόρου ανάπτυξης προς όφελος των λαϊκών στρωμάτων.

Συνέπεια της ανεπάρκειας των πόρων αλλά και της όχι σωστής ιεράρχησης είναι:

Η έλλειψη ολοκληρωμένου σχεδιασμού για προστασία της Περιφέρειας από πλημμύρες, πυρκαγιές και άλλες φυσικές καταστροφές.
Η παντελής έλλειψη μεσομακροπρόθεσμου σχεδιασμού για την στήριξη και προώθηση του πρωτογενή τομέα και της μεταποίησης των γεωργικών προϊόντων.
Η έλλειψη κονδυλίων δράσεις κοινωνικής πολιτικής. Όπως υποστήριξη των ανέργων, των αστέγων, των Ρομά, των διαβητικών, των καρκινοπαθών των εξαρτημένων, των φτωχών που αδυνατούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους στη ΔΕΗ κ.α.
 Η απουσία χρηματοδότησης για τη στήριξη του πολιτισμού, του αθλητισμού, της νεολαία και της τρίτης ηλικίας.
Η Υποστελέχωση της περιφέρειας και η αδυναμία της να σχεδιάσει και να υλοποιήσει με δικές της δυνάμεις πλάνα και στόχους.
Η προσφυγή σε υπηρεσίες εξωτερικών συνεργατών και Αναπτυξιακών Εταιρειών με σημαντικό κόστος και έξω από τις διαδικασίες του δημόσιου ελέγχου.
Η ανεπάρκεια των πόρων ανεξάρτητα από τις ευθύνες για σωστό σχεδιασμό και απορρόφηση αποτυπώνεται στο έλλειμμα που εκτιμάται ότι θα είναι στο τέλος του 2020 53.288.000 ευρώ το  οποίο καλύπτεται  από τον κουμπαρά. Τα συνολικά έσοδα είναι 110.253.000 και τα συνολικά έξοδα θα διαμορφωθούν στα 164.242.000 ευρώ

Για όλους αυτούς τους λόγους καταψηφίζουμε τον προϋπολογισμό του 2020, ο οποίος δεν βελτιώνει ούτε στο ελάχιστο τις συνθήκες ζωής και εργασίας των κατοίκων. Θα αγωνιστούμε μαζί με τις συλλογικότητες και τους πολίτες της Περιφέρειας για τη διαμόρφωση και εφαρμογή μιας άλλης πολιτικής που θα εξυπηρετεί τις πραγματικές λαϊκές ανάγκες και τα δικαιώματα της πλειοψηφίας και την πλήρη επιστροφή των παρακρατηθέντων πόρων.

Επιπλέον καταψηφίζουμε τον προϋπολογισμό και για τους παρακάτω λόγους

Συντάσσεται με βάση την ΚΥΑ 55907/2019 η οποία περιγράφει ότι οι προϋπολογισμοί των Περιφερειών πρέπει να είναι εναρμονισμένοι με τους στόχους της συγκράτηση των δαπανών, την όσο το δυνατόν μικρότερη δέσμευση πόρων, την ενίσχυση των επενδύσεων, την βελτίωση του ισοζυγίου της Γενικής Κυβέρνησης και, το βασικότερο, την εναρμόνισή τους με το Μνημονιακό Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2019 – 2022. Μάλιστα, όπως γνωρίζετε, παραμένει η υποχρέωση κατάρτισης πλεονασματικών ή ισοσκελισμένων προϋπολογισμών, ενώ οι καθ’ υπέρβαση πιστώσεις καταλογίζονται σε βάρος των οργάνων που τις ενέκριναν, ή συνέπραξαν στην έγκρισή τους. Επομένως, η μη συμμόρφωση με την πολιτική της λιτότητας και των μνημονίων, όχι μόνο απαγορεύεται, αλλά και συνεπάγεται συλλογικές και ατομικές κυρώσεις, σε βάρος των αιρετών.

Για ποια διαμόρφωση από το Περιφερειακό Συμβούλιο του προϋπολογισμού λοιπόν μπορούμε να μιλάμε;

Διατηρείται η προϋπόθεση της έγκρισης του προϋπολογισμού από το ΓΛΚ και το «Παρατηρητήριο Οικονομικής Αυτοτέλειας» ώστε να εξασφαλίζεται ότι οι αποκλίσεις από την μνημονιακή πολιτική, ακόμα και αν κάποιος από τις διοικήσεις των Περιφερειών είχε την πολιτική βούληση να αποκλίνει, θα αναπέμπονται πίσω στα Συμβούλια.

Σε αυτό το πλαίσιο, η διαμόρφωση και η συζήτηση του προϋπολογισμού είναι εμπαιγμός.

Όπως είναι εμπαιγμός και κοροϊδία κάθε συζήτηση σχετικά με την αυτοτέλεια της αυτοδιοίκησης, όταν, οι πιο καθοριστικές αποφάσεις της, διέπονται από ένα νομοθετικό πλαίσιο που εξασφαλίζει ότι θα λαμβάνονται καθ’ υπόδειξη της κυβέρνησης και των δανειστών.

Η υποτιθέμενη συζήτηση του προϋπολογισμού είναι προσχηματική και για έναν ακόμα λόγο. Με βάση το νέο νομοθετικό πλαίσιο που εισήγαγε η κυβέρνηση της ΝΔ, με πλήρη σύμπλευση της τωρινής διοίκησης της Περιφέρειας ο προτεινόμενος προϋπολογισμός είναι ΑΔΥΝΑΤΟΝ ΝΑ ΚΑΤΑΨΗΦΙΣΤΕΙ! Είναι αδύνατον ακόμα και να προσμετρηθεί η στάση της αντιπολίτευσης σε επίπεδο ψήφου.

Όπως γνωρίζετε, δεν επιτρέπεται η καταψήφιση του προϋπολογισμού, εκτός εάν η παράταξη που θέλει να τον καταψηφίσει φέρει συνολικό, εναλλακτικό σχέδιο προϋπολογισμού, εγκεκριμένο από τις οικονομικές υπηρεσίες, το οποίο θα πληροί τις προϋποθέσεις της συμμόρφωσης με τους όρους της υπουργικής απόφασης και του παρατηρητηρίου. Σε αντίθετη περίπτωση, ο προϋπολογισμός θεωρείται εγκεκριμένος, ακόμα και αν πάρει λιγότερες θετικές ψήφους!

 Δηλαδή, προϋπόθεση για την καταψήφιση του Προϋπολογισμού είναι ένας άλλος, ισοσκελισμένος ή πλεονασματικός προϋπολογισμός, στο πλαίσιο των στόχων της ΚΥΑ, εγκεκριμένος από το Παρατηρητήριο. Με άλλα λόγια, προϋπόθεση είναι η αποδοχή του μνημονιακού, νεοφιλελεύθερου πλαισίου, της λιτότητας. Σε αυτή λοιπόν την κορυφαία διαδικασία, η αντινεοφιλελεύθερη  αντιπολίτευση έχει δεμένα χέρια. Δεν υπάρχει καμία δυνατότητα παρέμβασης από τις παρατάξεις, αλλά και από τους κατοίκους της Πελοποννήσου. Πρόκειται για πρωτοφανή αντιδημοκρατική μεθόδευση, η οποία θεσμοθετήθηκε για να εξασφαλίσει ότι θα εφαρμόζεται χωρίς κραδασμούς η νεοφιλελεύθερη, μνημονιακή πολιτική.

Ζητούμε από όλες τις παρατάξεις, αν έχουν στοιχειώδη δημοκρατική αντίληψη, να καταγγείλουν το νέο θεσμικό πλαίσιο και την ψευδεπίγραφη διαδικασία έγκρισης του προϋπολογισμού.

Τέλος  καταψηφίζουμε τον προϋπολογισμό διότι  η Περιφερειακή  αρχή δεν έχει  διεκδικητικό  προσανατολισμό  αλλά διεκπεραιωτικό. Δεν θέλει  να βάλει  τα συμφέροντα και τις ανάγκες των πολιτών της Πελοποννήσου  πάνω από τις κομματικές της δεσμεύσεις και την  υπακοή στην κυβέρνηση. Φάνηκε χαρακτηριστικά αυτό όταν αρνήθηκε να συζητηθεί  η  πρόταση  μας για την παράνομη παρακράτηση των θεσμοθετημένων πόρων αλλά και στο κλείσιμο των μονάδων της ΔΕΗ στη Μεγαλόπολη στάση της ήταν αποκαλυπτική.  

Ως «ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ» θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για μια Περιφέρεια, στο πλάι του λαού της Πελοποννήσου, για την υπεράσπιση των κοινωνικών, οικονομικών και δημοκρατικών του δικαιωμάτων.

Για την προστασία των δημόσιων κοινωνικών αγαθών, του δημόσιου πλούτου ,της λαϊκής περιουσίας  και του περιβάλλοντος.

Για μια ανάπτυξη που θα αναδεικνύει τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιφέρειας, θα σέβεται το περιβάλλον, θα παράγει πραγματικές θέσεις εργασίας και θα βελτιώνει τη ζωή των πολιτών.

Για να ανατρέψουμε τον αντικοινωνικό και αντιαναπτυξιακό προϋπολογισμό, ο οποίος δεν δίνει ούτε το 50% των θεσμοθετημένων πόρων στις Περιφέρειες και να σπάσουμε τις δεσμεύσεις του μνημονιακού μεσοπρόθεσμου 2019-2023, το οποίο προβλέπει παγωμένους τους πόρους στην Αυτοδιοίκηση μέχρι το 2023. Για προϋπολογισμό που εξυπηρετεί τις ανάγκες των εργαζομένων, του λαού και της νεολαίας και όχι τις επιταγές του κεφαλαίου, των τραπεζών, των τοκογλύφων δανειστών, της Ε.Ε. και του Δ.Ν.Τ. Πόροι για κοινωνικές δαπάνες, για μισθούς και συντάξεις και τις λαϊκές ανάγκες σε παιδεία, υγεία, κοινωνική πολιτική, πρόνοια, υποδομές, πολιτισμό και αθλητισμό. Καμιά υποβάθμιση των σχολείων και των δημόσιων υπηρεσιών.

Για την κατάργηση του «Παρατηρητηρίου Οικονομικής Αυτοτέλειας» και ανατροπή των αντιλαϊκών μέτρων του «Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής».

Για να αποτρέψουμε το ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου (Δημοσίων υπηρεσιών και Οργανισμών, δημόσιας γης) ,αλλά και της ιδιωτικής περιουσίας των πολιτών με πλειστηριασμούς και  κατασχέσεις.

Για να καταργηθεί το Υπερταμείο. Για να διαγραφεί το Δημόσιο χρέος. Για να γίνει σεισάχθεια για το χρέος των λαϊκών στρωμάτων.  Για να πληρώσουν οι τράπεζες και το κεφάλαιο την κρίση και όχι ο λαός.

ΟΜΙΛΙΑ- ΕΙΣΗΓΗΣΗ

ΘΑΝΑΣΗ ΠΕΤΡΑΚΟΥ ΣΤΗΝ ΕΙΔΙΚΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΠΕΣΥ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ: ΜΕ ΘΕΜΑ:

“‘Έγκριση Προϋπολογισμού Περιφέρειας Πελοποννήσου οικονομικού Έτους 2020 και έγκριση Ολοκληρωμένου Πλαισίου Δράσης οικονομικού έτους 2020.”

Ειδήσεις: 

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.