Πέθανε ο τέως Βουλευτής Βασίλης Μαντζώρης

Πέθανε ο τέως Βουλευτής Βασίλης Μαντζώρης

Φεβρουάριος 13, 2012 - 10:45
1 σχόλια

Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 77 ετών ο τέως βουλευτής Αρκαδίας Βασίλης Μαντζώρης.

Ο εκλιπών είχε διατελέσει για πολλά χρόνια βουλευτής του νομού με το κόμμα της ΝΔ και ήταν υπουργός Εμπορίου και βιομηχανίας επί Κυβερνήσεως Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, όπου είχε βοηθήσει αρκετά στην ανάπτυξη της ΒΙΠΕ Τρίπολης. Μάλιστα για την προσφορά του αυτή είχε τιμηθεί σε ειδική εκδήλωση από την διοίκηση του ΣΕΒΙΠΕΤ το 2007 αλλά και από τον τέως δήμαρχο Δημοσθένη Σωτηρόπουλο σε εκδήλωση που έγινε στο χωριό Άγιο Βασίλειο με αφορμή την ολοκλήρωση του έργου του Βιολογικού Καθαρισμού για το οποίο είχε εγκριθεί από την ΕΕ και τον τότε επίτροπο Μισέλ Μπαρόζο το ποσό του 1,5 δις δραχμών. Ο εκλιπών είχε  περάσει και από το κόμμα της Πολιτικής Άνοιξης. 

Ο Βασίλης Μαντζώρης γεννήθηκε το 1935 στο Κοτύλιο της ΔΕ Γόρτυνος. Τέλειωσε το Γυμνάσιο στη Μεγαλόπολη και φοίτησε στη Νομική Σχολή Αθηνών και από το 1964 που αποφοίτησε ασκούσε το επάγγελμα του δικηγόρου. Το 1975 τοποθείται Νομάρχης Θεσπρωτίας και το 1976 έγινε Νομάρχης Λακωνίας ενώ από τον Οκτώβριο του 1977 έως και το 1990  εκλεγόταν βουλευτής Αρκαδίας και μάλιστα τις τέσσερις πρώτες φορές ήταν πρώτος βουλευτής στο Νομό σε ψήφους. Τον Απρίλιο του 1990 έγινε υφυπουργός  Βιομηχανίας Ενέργειας  και Τεχνολογίας  και την Άνοιξη του 1991 μετά την παραίτηση του τότε υπουργού Σταύρου Δήμα αναλαμβάνει τη θέση του Υπουργού και από τη θέση αυτή δημιούργησε μεταξύ άλλων τη ΒΙΠΕ Τρίπολης και ξεκίνησε το έργο του Βιολογικού Καθαρισμού της πόλης.

Ένα ακόμα σημαντικό έργο για το οποίο τιμήθηκε και από τον τόπο καταγωγής του ήταν η λειτουργία της Σχολής Μαθητείας της ΔΕΗ στο Ελληνικό όπου φοιτούσαν κατά προτεραιότητα νέοι της περιοχής που στη συνέχεια εργάζονταν στο εργοστάσιο της Μεγαλόπολης. Καθώς και η θεσμοθέτηση του ανταποδοτικού τέλους εις βάρος της ΔΕΗ και υπέρ των δήμων που μολύνονται από τους ρύπους της επιχείρησης.

Επίσης η προσφορά του ήταν σημαντική στο Νομό Αρκαδίας και για δύο ακόμα λόγους: Δημιούργησε σχολή παραδοσιακής ξυλογλυπτικής στο Βαλτεσινίκο και ανακήρυξε την έκθεση Τεγέας μετά από πάρα πολλούς αγώνες από τοπικού ενδιαφέροντος σε Πανελλήνια ισότιμη με την Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Ενώ είχε προτείνει (κάτι βέβαια που δεν ευοδώθηκε και παραμένει αίτημα μέχρι σήμερα) να γίνει αθλητικό κέντρο το Σανατόριο της Μάνας στα Μαγούλιανα Γορτυνίας.

 Ενώ σε πανελλαδικό επίπεδο συνέβαλε αποφασιστικά στην προώθηση της αποκρατικοποίησης των προβληματικών επιχειρήσεων και στην ψήφιση του νόμου για τα λατομεία αδρανών υλικών που είχε πολιτικό κόστος για τον ίδιο αλλά αποδείχτηκε στη συνέχεια πολύ σημαντικός για τα έργα του Αεροδρομίου Ελευθέριος Βενιζέλος , του ΜΕΤΡΟ και των Ολυμπιακών Αγώνων.

Η κηδεία του θα γίνει αύριο (Τρίτη) το απόγευμα από το Α' Νεκροταφείο Αθηνών.

Ειδήσεις: 

Υπάρχει 1 Σχόλιο

καλό ταξίδι Βασίλη