Πεσόντες Αρκάδες Αεροπόροι-Για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νεώτεροι...

Πεσόντες Αρκάδες Αεροπόροι-Για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νεώτεροι...

Μάιος 23, 2011 - 12:16
2 σχόλια

Στις 12-6-2011, θα συγκεντρωθούμε στην  Επισκοπή Τεγέας, να τιμήσουμε  τον συμμαθητή μου Βασίλη Σταυρόπουλο  και τον συντοπίτη του Βασίλη Σωκράτη Κάββουρα. Υπάρχει ένα απλό ερώτημα: Θα τους τιμούσαμε άραγε, εάν δεν υπήρχε το μνημείο που Βρίσκεται στην Πλατεία του χωριού των δύο αεροπόρων !!! Σίγουρα η απάντηση είναι ΟΧΙ!! Ναι, αυτή την απάντηση την δίνει μία πραγματικότητα. Επί τριάντα εννιά χρόνια ουδέποτε τιμήθηκε ο Βασίλης Σταυρόπουλος!!!

Ευτυχώς που το 2009, βρέθηκαν οι κατάλληλοι άνθρωποι στον κατάλληλο χρόνο και με την βοήθεια ορισμένων συλλόγων και ιδιωτών, κατασκευάσθηκε το οικείο μνημείο στην Επισκοπή. Και χάρις σε αυτό το μνημείο θα βρεθούμε και πάλι εκεί, όλοι μας συγγενείς, φίλοι, επίσημοι και απλοί άνθρωποι, για να αποτίσουμε φόρο τιμής, και η εκκλησία μας να αναπέμψει δέηση. Και θα είμαστε εκεί και στο μέλλον, ώσπου εμείς οι παλιοί  θα υπάρχουμε!! Είμαι σίγουρος, ότι θα υπάρχει συνέχεια, γιατί ο ιστορικός τόπος της Αρκαδίας διαθέτει ανθρώπους που αγαπούν την πατρίδα τους. Και θα θυμούνται και θα τιμούν τους ήρωες Βασίλη και Σωκράτη, είναι υποχρέωσή τους σε αυτούς που έγραψαν ιστορία με το αίμα τους. Και τώρα, σε ένδειξη ελάχιστου φόρου τιμής, θα αναφερθώ στους πεσόντες Αρκάδες αεροπόρους. Πόσοι είναι!!!, ποίοι είναι!!! Από πού είναι!!!, Υπάρχουν μνημεία, τους τιμούν οι συντοπίτες τους!!! Θα ήθελα να απαντήσουν οι ίδιοι !!!!Από την πλευρά μου, θα εκτελέσω ένα προσκλητήριο των πεσόντων αρκάδων αεροπόρων, να θυμίσω στους παλιούς και να μάθουν οι νεώτεροι!!!!!

αα Ονοματεπώνυμο-

Που γεννήθηκε

                           Πληροφορίες
1 Ανθυποσμηναγός

Κολοκοτρώνης  Αθανάσιος.

Γεννήθηκε το 1909,

στη Ζαπύτη

Γορτυνίας

Την 10η Απριλίου του1935, στις καμάρες Αμαρούσιου

Αττικής, κατά την  διάρκεια εκπαιδευτικής πτήσης με αεροπλάνο  AVRO, προσπαθώντας να εγκαταλείψει το αεροπλάνο του, λόγω βλάβης ,μπλέχθηκε στη περιστροφική κίνηση των πτερύγων του, και κατέπεσε στο έδαφος μαζί του, με αποτέλεσμα να βρει οικτρό θάνατο

2 Επισμηνίας

Βαλκανάς

 Γρηγόριος

Γεννήθηκε Το 1916,

Στους Χράνους  Αρκαδίας

Την 18η Νοεμβρίου του 1940, κατά την εκτέλεση διατεταγμένης αποστολής περιπολίας με αεροσκάφος

PZL, ενεπλάκη σε αερομαχία με Ιταλικά Αεροπλάνα

Στη περιοχή ΙΒΑΝ της Αλβανίας, ΒΑ της Κορυτσάς.

Όταν τελείωσαν  τα πυρομαχικά του, έπεσε με το αεροσκάφος του επί ιταλικού καταδιωκτικού, με αποτέλεσμα και τα δύο αεροσκάφη  μαζί με τα πληρώματά τους να πιάσουν  φωτιά και να καούν

3 Υποσμηναγός

Μπαρδαβίλιας

Ανστάσιος,

Γεννήθηκε 1915,

Στη Κεραστάρη

Αρκαδίας

Την 11η Φεβρουαρίου 1941, μετά την απογείωσή του από το Κατσικά Ιωαννίνων, δέχθηκε επίθεση από σμήνος Ιταλικών αεροσκαφών, και οι σφαίρες γάζωσαν κυριολεκτικά το κορμί του, με αποτέλεσμα το αεροσκάφος του, τύπου Gladiator,να πέσει στην άκρη του αεροδρομίου και να συντριβεί στο έδαφος και σκοτωθεί και ο χειριστής.
4 Υποσμηναγός

Θεοφανόπουλος

Θεοφάνης,

Γεννήθηκε 1920,

Στο Λεοντάρι,

Αρκαδίας

Στις 28 Νοεμβρίου 1941, στην επιστροφή του από  διατεταγμένη αποστολή, , στο αεροδρόμιο ΑΚΙR της Ιορδανίας, με αεροσκάφος Hurrcane της 335 Μ, προσέκρουσε σε ύψωμα κατά την προσγείωση και κάηκε μαζί με το αεροπλάνο του. Πριν μεταβεί στη Μ. Ανατολή, πήρε μέρος στις επιχειρήσεις του Αλβανικού μετώπου, και εκτέλεσε μεγάλο αριθμό αποστολών με επιτυχία.
5 Επισμηνίας

Σιώρης

Κωνσταντίνος,

Γεννήθηκε το 1934,

Στο Ϊσαρι

Αρκαδίας

Την 15 Μαΐου 1942, στην Μυτιλήνη,  συνελήφθη και  εκτελέστηκε από τους Γερμανούς. Προηγούμενα πήρε μέρος με επιτυχία σε πολλές αποστολές του Ελληνοϊταλικού-Γερμανικού πολέμου.
6 Ανθυπολοχαγός

Τριανταφύλλης

Αθανάσιος,

Αλέα  Τεγέα 

Αρκαδίας

Την 13η Ιανουαρίου 1944, 10 χιλιόμετρα του αεροδρομίου Μπούρκ Ελ Αράμπ της Αιγύπτου, κατά την εκτέλεση αποστολής , συγκρούσθηκε με αεροσκάφος της RAF, έπεσε και συνετρίβη στην θάλασσα, προκαλώντας τον θάνατο του χειριστή.

Πριν μεταβεί  στην Μ. Ανατολή, πολέμησε στην Κρήτη  εναντίον των γερμανών.

7 Ανθυποσμηναγός

Γέρτος 

Κωνσταντίνος,

Γεννήθηκε το1952,

Ελαιοχώρι

Αρκαδίας

Σκοτώθηκε στις 28 Σεπτεμβρίου 1955, στο Άραξο Αχαΐας, κατά την διάρκεια διατεταγμένης αποστολής, όταν το αεροσκάφος τύπου Φ-84G, στο οποίο επέβαινε, περιέπεσε σε περιδίνηση, με αποτέλεσμα να προσκρούσει στο έδαφος και να καταστραφεί, παίρνοντας μαζί του και τον χειριστή.
8 Σμηναγός

Τυροβλάς

Νικόλαος,

Γεννήθηκε το1929,

στα Βέρβενα

Αρκαδίας.

Την 24η Ιουλίου το 1961, κατά την διάρκεια εκπαιδευτικής πτήσης με αεροσκάφος F-886D, της 343 Μ παντός καιρού, έπαθε βλάβη ο κινητήρας του, και με αυτοθυσία προσπάθησε να εκτελέσει αναγκαστική προσγείωση, σε χωράφια της Ν. Αγχιάλου. Δυστυχώς δεν είχε την δυνατότητα να ανοίξει την καλύπτρα, και τα ισχυρά εγκαύματα  τον προξένησαν σοβαρές βλάβες. Μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο της Αθήνας, αλλά ήταν πολύ αργά.
9 Ανθυποσμηναγός

Τυροβολάς

Αναστάσιος

στα Βέρβενα

Αρκαδίας

Σκοτώθηκε στις 7 Μαΐου 1969, με αεροσκάφος

RF-84F της 348Μ τακτικής αναγνώρισης, όταν κατά την απογείωση, υπέστη βλάβη και κατέπεσε εντός αεροδρομίου.

10 Σμηναγός

Σταυρόπουλος

Βασίλειος

Γεννήθηκε το 1938

Στην Επισκοπή

Αρκαδίας

Την16η Ιουνίου 1970, απογειώθηκε με αεροσκάφος F-5A,  για αναχαίτιση Τουρκικού στόχου, στην περιοχή Ν. της Χίου. Υπό άσχημες συνθήκες ορατότητας, ο χειριστής εκτέλεσε απότομη βύθιση να αναχαιτίσει τα τουρκικά αεροσκάφη. Το αεροσκάφος προσέκρουσε στην θάλασσα, παίρνοντας μαζί του και τον Βασίλη.
11 Σμηναγός

Κάβουρας

Σωκράτης

Γεννήθηκε το1943

Στη Αλέα-Τεγέα

Αρκαδίας

Την 5η Φεβρουαρίου 1991,  ήταν πλήρωμα μεταφορικού αεροσκάφους σε  διατεταγμένη αποστολή. Το αεροπλάνο προσέκρουσε στο βουνό ¨Οθρυς της Μαγνησίας, με αποτέλεσμα να βρει τραγικό θάνατο, μαζί με όλο το πλήρωμα και επιβαίνοντες του αεροπλάνου
12 Αντισμήναρχος

Γεωργακόπουλος

Θεόφιλος

Γεννήθηκε το1941΄σστην Τουρκολέκα

Αρκαδίας

Την 20η Δεκεμβρίου 1997, σε μεταφορικό αεροσκάφος  που επέβαινε  και προσέκρουσε στο όρος Πάστρα της Αττικής, είχε ως αποτέλεσμα να βρεί οικτρό θάνατο μαζί με τους άλλους συνεπιβαίνοντες του αεροπλάνου.

 

  Όλους αυτούς τους ένδοξους  και αθάνατους νεκρούς, που  έπεσαν για το μεγαλείο της  Ελλάδας και την πρόοδο της  Αεροπορίας μας, έχουμε ιερό  καθήκον και υποχρέωση να τους τιμάμε, γιατί μόνο έτσι η θυσία τους δεν θάναι μόνο ζωντανή ανάμνηση σε μας, αλλά και παράδειγμα για τις επόμενες γενιές, που θα τις φωτίζει για την πραγμάτωση έργων σπουδαίων και την προάσπιση αξιών υψηλών.

Ας  είναι αιωνία η μνήμη τους.

Νίκος Παπαδημητρίου, Υποπτέραρχος (Ι)εα

 

 

Ειδήσεις: 

2 Σχόλια

Στους κατάλληλους άνθρωπους, Ιδιώτες και Συλλόγους που αναφέρεστε κ. Παπαδημητρίου ξεχάσατε σκοπίμως να αναφέρετε τον Δήμο Τεγέας όπου παραχώρησε τον χώρο του Μνημείου και πλήρωσε ουκ ολίγα ευρώ γιαυτό. Ωφείλετε ως στρατιωτικός τουλάχιστον να σέβεστε τους Τεγεάτες και την αλήθεια. Λυπάμαι πολύ για Σας.

Στους κατάλληλους άνθρωπους, Ιδιώτες και Συλλόγους που αναφέρεστε κ. Παπαδημητρίου ξεχάσατε σκοπίμως να αναφέρετε τον Δήμο Τεγέας όπου παραχώρησε τον χώρο του Μνημείου και πλήρωσε ουκ ολίγα ευρώ γιαυτό. Ωφείλετε ως στρατιωτικός τουλάχιστον να σέβεστε τους Τεγεάτες και την αλήθεια. Λυπάμαι πολύ για Σας.