Περσείδες 2013: Βροχή από αστέρια με μέγιστο σημείο τη νύχτα 12-13 Αυγούστου

Περσείδες 2013: Βροχή από αστέρια με μέγιστο σημείο τη νύχτα 12-13 Αυγούστου

Αύγουστος 12, 2013 - 12:14
1 σχόλια

Όπως κάθε χρόνο τέτοια εποχή έτσι και φέτος ήρθε η ώρα να στρέψουμε το βλέμμα μας τα βράδια στον ουρανό και να δούμε τις περσείδες.  Μία από τις πιο εντυπωσιακές βροχές διαττόντων του έτους, οι Περσείδες, θα κάνουν για μία ακόμη φορά την εμφάνισή τους μέσα στην καρδιά του καλοκαιριού.

Αργά απόψε, στον νυχτερινό ουρανό του βορείου ημισφαιρίου και της Ελλάδας θα αποκορυφωθεί μια ακόμα εντυπωσιακή βροχή από «πεφταστέρια», τους διάττοντες Περσείδες.
Στην πραγματικότητα δεν είναι αστέρια που «πέφτουν». Πρόκειται για μικρά κομμάτια (μέχρι και σε μορφή σκόνης) τα οποία είναι απομεινάρια του κομήτη Σουίφτ-Τάτλ και όταν εισέρχονται στην ατμόσφαιρα της Γης με τεράστιες ταχύτητες καίγονται εξαιτίας της τριβής με την ατμόσφαιρα μέσα σε δευτερόλεπτα. Όποια από αυτά είναι αρκετά μεγάλα ώστε να φτάσουν στην επιφάνεια της Γης ονομάζονται μετεωρίτες, ενώ όσα είναι τόσο λαμπρά που φαίνονται να σχίζουν τον ουρανό ονομάζονται βολίδες. Συνήθως στο μέγιστο της βροχής πέφτει ένα μετέωρο το λεπτό. Ονομάζονται Περσείδες, επειδή το ακτινοβόλο σημείο τους προβάλλεται στον αστερισμό Περσέα, φαίνεται δηλαδή σαν να έρχονται από την κατεύθυνση αυτή.

Κάθε βροχή διαττόντων παρουσιάζει μια δραστηριότητα για μερικές εβδομάδες αλλά έχει συνήθως ένα, ή καμιά φορά περισσότερα, μέγιστα όπου η δραστηριότητα κορυφώνεται. .Η πρόβλεψη για το μέγιστο, δείχνει σε μια χρονική περίοδο που αρχίζει κατά τη διάρκειας της ημέρας ώρα Ελλάδας της 12ης Αυγούστου και τελειώνει τα ξημερώματα της 13ης.
Αν ξενυχτήσετε, θα έχετε την ευκαιρία εφόσον ο καιρός κατά τόπους το επιτρέψει να δείτε το θεαματικό αστρονομικό φαινόμενο, που μπορεί να φθάσει έως τα 100 μετέωρα ανά ώρα, ενώ τα εν λόγω «πεφταστέρια» είναι κατ΄ εξοχήν γρήγορα και φωτεινά, συχνά με μακριές πύρινες «ουρές».

 

Ειδήσεις: 

Υπάρχει 1 Σχόλιο