Περιηγηθείτε στην ωραία του Πάρνωνα την Καστάνιτσα (pics,vid)

Περιηγηθείτε στην ωραία του Πάρνωνα την Καστάνιτσα (pics,vid)

Ιούλιος 04, 2017 - 10:10
0 σχόλια

Η Καστάνιτσα είναι ένα από τα αρχαιότερα τσακωνοχώρια που οι κάτοικοί της προέρχονται από τους αρχαίους Δωριείς.

Δεν είναι τυχαίο που έχει χαρακτηριστεί και ως το ομορφότερο χωριό της Τσακωνιάς και του Πάρνωνα και ένα από τα ομορφότερα της Ελλάδας.

Η Καστάνιτσα περικλείεται από 4.000 στέμματα καστανεώνα και δύο ζώνες με πεύκα και έλατα. Οι μόνιμοι κάτοικοι είναι 30 άτομα ενώ τα καλοκαίρια φυσικά πολλαπλασιάζονται οι κάτοικοι.

Ο πρόεδρος της Καστάνιτσας κ. Πεφάνης Θοδωρής μάς μίλησε για το χωριό και για τις ασχολίες των κατοίκων. Μίλησε για την ιστορία του χωριού, αλλά και για την ποιότητα των κατοίκων. Το χωριό πιθανολογείται ότι κατοικείται εδώ και 750 χρόνια.
Τα σπίτια του χωριού σχηματίζουν έναν γοητευτικό λαβύρινθο απλωμένο στην πλαγιά. Όλα είναι πέτρινα, ασπρισμένα με ασβεστολάσπη και οι στέγες είναι σκεπασμένες με σταχτοπράσινο σχιστόλιθο του Πάρνωνα. Όπως θα διαπιστώσετε οι καμάρες, τα τόξα, οι μικρές λουλουδιασμένες αυλές, δίνουν έναν πολύ ρομαντικό τόνο στο χωριό, μια εικόνα μυθική, παραμυθένια. Αρκετά από αυτά είναι πυργόσπιτα χτισμένα από Λαγκαδιανούς μαστόρους πριν από 300 χρόνια.

«Έχουμε καταφέρει και έχουμε κρατήσει όρθιο το χωριό και σε αυτό συμβάλλει ο Σύλλογος ο οποίος απαρτίζεται από νέα παιδιά, που αγαπούν και σέβονται τον τόπο τους και κάνουν ό,τι μπορούν για να κρατούν ζωντανό το χωριό»

Η πλατεία της Καστάνιτσας είναι μικρή αλλά γραφικότατη, οι άνθρωποι του χωριού λίγοι αλλά φιλόξενοι και οι γωνίες για να το φωτογραφίσετε είναι αμέτρητες και πολύ βολικές. Ίσως πρόκειται για το πιο φωτογενές χωριό της Αρκαδίας!

Μεγάλη είναι η τουριστική ανάπτυξη της Καστάνιτσας και των γύρω χωριών, οι τουρίστες απολαμβάνουν το μαγευτικό αυτό τοπίο, με τα χαμηλά σπίτια και με τις πέτρινες σκεπές. Θα μπορούσε να πει κάποιος ότι η Καστάνιτσα θα μπορούσε να φέρει θύμισες νησιού, τα στενά σοκάκια, τα πετρόχτιστα σπίτια και οι φιλόξενοι άνθρωποι δίνουν μία άλλη ενέργεια στους επισκέπτες.

Το χωριό έχει ξενώνα, ταβέρνα και καφενείο, τα οποία μπορούν να φιλέψουν τους διψασμένους επισκέπτες δροσερό νερό, και γλυκό κάστανο, αλλά και άλλες λιχουδιές, όπως μαγειρευτά φαγητά με βάση το κάστανο.

Ο Μορφωτικός και Φυσιολατρικός Σύλλογος των Απανταχού Καστανιτσιωτών, με τη συνδρομή του Φορέα Διαχείρισης όρους Πάρνωνα και Υγροτόπου Μουστού, διοργανώνουν την περίφημη Γιορτή του Καστάνου, η οποία σκοπό έχει να αναδείξει τη σημασία του αγαπημένου αυτού καρπού στην αγροτική και οικονομική ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής, καθώς επίσης να προβάλει το όμορφο αυτό τσακωνοχώρι, καλώντας περισσότερους ανθρώπους να το επισκεφτούν.

Ο κ. Πεφάνης καθ’ όλη τη διάρκεια της συνέντευξης έδινε έμφαση στις προσπάθειες των κατοοίκων να κρατήσουν ζωντανό το χωριό, φρέσκο, και καθαρό, τόσο για τους κατοίκους όσο και για τους επισκέπτες.

Δείτε στο βίντεο που ακολουθεί τη συνέντευξη με τον κ. Πεφάνη, τα πλάνα με τη θέα από το ύψωμα -το κάστρο- στο επάνω μέρος του οικισμού, όπως και από την ανακαινισμένη πλατεία και εικόνες από το δάσος από  έλατα και καστανιές.

Τέλος, να αναφέρουμε ότι θα ακολουθήσουν και άλλες δημοσιεύσεις με το χωριό και τους κατοίκους του.
Έφη Καστραντά

Video: 

ArcadiaPortal.gr Οδοιπορικό στην Καστάνιτσα Κυνουρίας


Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.