Περιφέρεια Πελοποννήσου: «Όχι» στην άκριτη κατασπατάληση πόρων για δομές «φαντάσματα»

Περιφέρεια Πελοποννήσου: «Όχι» στην άκριτη κατασπατάληση πόρων για δομές «φαντάσματα»

Απρίλιος 26, 2017 - 19:34
0 σχόλια

Με ικανοποίηση υποδεχόμαστε την παραδοχή της Υπουργού κας Φωτίου, έστω και μετά από 1,5 χρόνο και σημαντικό όγκο αλληλογραφίας, ότι, αφενός οι Περιφέρειες αποτελούν αυτοτελής οργανισμούς, αφετέρου, η διαχείριση των πόρων του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου έχει εκχωρηθεί στις αιρετές Περιφέρειες, χωρίς τη διαμεσολάβηση του Υπουργείου.

Με δική μας άλλωστε πρωτοβουλία καταρτίσαμε το σχεδιασμό μας για τις κοινωνικές δομές στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, τον διαπραγματευτήκαμε με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία και τον έχει εγκρίνει στο σύνολό της.

Ο σχεδιασμός μας, υπακούσει τόσο στο Εθνικό, όσο και στο Ευρωπαϊκό Δίκαιο και εξυπηρετεί τις ιδιαίτερες ανάγκες της Περιφέρειας Πελοποννήσου. Είπαμε «όχι» στην άκριτη κατασπατάληση πόρων για δομές «φαντάσματα» και επιλέξαμε οι δράσεις μας να έχουν άμεσα ωφελούμενους όσο το δυνατόν περισσότερους πολίτες.

Απ’ την άλλη πλευρά είπαμε «ναι» σε οριζόντιες δράσεις του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και χρηματοδοτούμε με πόρους από το πρόγραμμά μας το πρόγραμμα για την ένταξη παιδιών οικογενειών που διαβιούν σε ακραία φτώχεια σε βρεφονηπιακούς σταθμούς ή ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ ΜΕΑ.

Απορρίψαμε ωστόσο οριζόντιες δράσεις όπως η χρηματοδότηση 25 Κέντρων Κοινότητας. Επιλέξαμε να συστήσουμε την Περιφερειακή Κοινωνική Πύλη, η οποία απαρτίζεται από 5 Κέντρα Κοινότητας και μια επιτελική δομή με ολοκληρωμένο πληροφοριακό σύστημα παρακολούθησης των κοινωνικών δομών, καταθέτοντας ειδικά τεκμηριωμένη πρόταση, η οποία έχει εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η μέχρι σήμερα στάση της κας Φωτίου, ουδόλως μας διευκόλυνε, καθώς η επίμονα αρνητική της στάση μόνο καθυστερήσεις είχε ως αποτέλεσμα. Υπενθυμίζουμε στην κ. Υπουργό ότι εξέδωσε την Υπουργική Απόφαση για τη σύσταση και λειτουργία των Κέντρων Κοινότητας χωρίς να λάβει υπόψη της,  ως όφειλε από τους κανονισμούς του ΕΣΠΑ 2014-2020, τον εγκεκριμένο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή κοινωνικό μας σχεδιασμό και εν συνεχεία χαρακτήρισε εξώδικο την αποστολή εγγράφου μας για διόρθωση της.

Έφτασε ακόμα στο σημείο να παροτρύνει ορισμένους Δημάρχους να μην μετέχουν στην πρόσκληση που εκδόθηκε από την Ειδική Υπηρεσία διαχείρισης Πελοποννήσου για την χρηματοδότηση των κέντρων κοινότητας κάποιους, οι οποίοι ακόμα περιμένουν τους  «άλλους τρόπους χρηματοδότησης» που τους έχει υποσχεθεί, με ορατό πλέον τον κίνδυνο να στερηθούν οι δημότες τους των κοινωνικών υπηρεσιών.

Η Περιφέρεια Πελοποννήσου θα συνεχίσει να εφαρμόζει με απόλυτη συνέπεια το σχεδιασμό της, τον οποίο έχουν υπερψηφίσει οι πολίτες, όχι μόνο για τον κρίσιμο τομέα κοινωνικής αλληλεγγύης αλλά για όλους τους τομείς ευθύνης της.

Δελτίο Τύπου

Ειδήσεις: 

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.