«Πελοπόννησος Πρώτα»: Προσλήψεις προσωπικού a la carte

«Πελοπόννησος Πρώτα»: Προσλήψεις προσωπικού a la carte

Μάρτιος 27, 2017 - 14:00
1 σχόλια

Στο τελευταίο Περιφερειακό Συμβούλιο την Δευτέρα 20/3/2017, αποτέλεσε αποκορύφωμα κοντόφθαλμου τοπικισμού η πρόταση της περιφερειακής αρχής για πρόσληψη εποχικού προσωπικού μόνον στις περιφερειακές ενότητες της Αρκαδίας και της Λακωνίας.

 Οπωσδήποτε η παράταξή μας δεν θα μπορούσε παρά να συναινέσει σε οποιαδήποτε πρόσληψη, έστω και εποχικού προσωπικού, που ανακουφίζει κατά κάποιο τρόπο την μαστιζόμενη από την ανεργία κοινωνία μας, ενώ από την άλλη καλύπτει σημαντικές και πάγιες ανάγκες των υπηρεσιών. Ωστόσο το ερώτημά μας παρέμεινε αναπάντητο: Πού χάθηκε η ευρεία περιφερειακή αντίληψη που ευαγγελίζεται η πλειοψηφία;

Γιατί , οπωσδήποτε οι αιτιολογήσεις με τις οποίες αποφασίστηκαν προσλήψεις μόνο σε Αρκαδία και Λακωνία δεν πείθουν!

Θα αρκεστώ σε ένα μόνον παράδειγμα: της πρόσληψης ενός και μόνον  κτηνιάτρου στην Λακωνία,  προκειμένου να υποστηρίξει τα προγράμματα  κατά της βρουκέλλωσης και φυματίωσης των βοοειδών και το πρόγραμμα εμβολιασμού κατά της οζώδους δερματίτιδας. Είναι απορίας άξιο πώς  αυτά τα προγράμματα  περιορίζονται γεωγραφικά στην Λακωνία ενώ είναι εθνικά και αφορούν ολόκληρη την ελληνική επικράτεια;

Πώς και γιατί επίσης έγινε παράβλεψη  της τελευταίας επιδημίας της γρίπης των πτηνών στην περιφερειακή ενότητα της Αρκαδίας και των αυξημένων αναγκών της περιοχής σε επιστημονικό δυναμικό;

Είναι κοινός τόπος ότι η αγροτική οικονομία αποτελεί την ραχοκοκαλιά της οικονομίας της χώρας μας, η δε  αγροτική πολιτική της χώρας θα πρέπει να στοχεύει στη μείωση του αυξημένου κόστους παραγωγής των κτηνοτροφικών προϊόντων, στην αύξηση της παραγωγής

τους και στην παραγωγή ασφαλών τροφίμων ζωικής προέλευσης.

Η εφαρμογή των προγραμμάτων εξυγίανσης και πρόληψης είναι καθοριστικά για τη προστασία του ζωικού κεφαλαίου και της δημόσιας υγείας, όπως  π.χ. τα προγράμματα κατά της βρουκέλλωσης και της φυματίωσης των βοοειδών καθώς και του εμβολιασμού κατά της οζώδους δερματίτιδας των βοοειδών.

Η ΕΠΙΤΕΥΞΗ ΑΥΤΩΝ ΤΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΠΙΤΕΥΧΘΕΙ ΟΤΑΝ:

1. Η εξυγίανση του ζωικού κεφαλαίου αποτελεί στόχο που απαιτεί εθνική στρατηγική

και δεν μπορεί να θεωρηθεί πρόβλημα μιας μόνο Περιφερειακής Ενότητας.

2. Η εφαρμογή των προγραμμάτων θα πρέπει να υλοποιείται ενιαία και ομοιόμορφα σε

όλη την επικράτεια και σε περιοχές με γεωγραφικούς ή άλλους περιορισμούς (πχ. ορεινοί όγκοι, δυσπρόσιτες περιοχές, νησιά). Η Μεσσηνία έχει ορεινούς όγκους και σημαντικό ζωικό κεφάλαιο, περί τα 1600 ζώα, σε σύνολο 5500 ζώων σε αυτούς, με την μορφή αγελαίων εκτροφών. Και αυτό είναι σημαντικό γιατί τα ζώα δεν είναι σταβλισμένα και είναι επομένως πολύ δύσκολα στον χειρισμό τους.

3. Τα προγράμματα πρέπει να υλοποιούνται από μόνιμο ή εποχιακό προσωπικό υπό την άμεση καθημερινή καθοδήγηση, συνδρομή και εποπτεία μόνιμων κτηνιάτρων.

Επιπροσθέτως μετά τις επιθεωρήσεις του Γραφείου Τροφίμων και Κτηνιατρικής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τα τελευταία χρόνια   η χώρα μας  αντιμετωπίζει το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο εξαιτίας σοβαρών ελλείψεων προσωπικού όσον αφορά στους κτηνιατρικούς ελέγχους που γίνονται στα πλαίσια των προγραμμάτων προστασίας της Δημόσιας Υγείας και του Ζωικού Κεφαλαίου.

Η Ελλάδα, επίσης, είναι μέλος του ΟΙΕ (ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΤΩΝ ΖΩΩΝ) και του FAO (ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ ΓΕΩΡΓΙΑΣ ) για την αντιμετώπιση των ασθενειών που προκαλούν μεγάλη ζημιά στο ζωικό κεφάλαιο (  π.χ. οζώδης δερματίτιδα,  γρίπη των πτηνών, καταρροϊκός πυρετός). Για την αντιμετώπιση αυτών των ασθενειών καταστρώνονται σχέδια έκτακτης ανάγκης, η εφαρμογή των οποίων απαιτεί ισχυρό ανθρώπινο δυναμικό ώστε να φέρει αποτέλεσμα.

 Εκ των ανωτέρω και με δεδομένο τους ελάχιστους σε αριθμό μόνιμους κτηνιάτρους που υπηρετούν σε όλη την Περιφέρεια Πελοποννήσου  (πέντε κτηνίατροι και δύο Τεχν. Ζωικής Παραγωγής στην Λακωνία, πέντε κτηνίατροι και ένας Τεχν. Ζωικής Παραγωγής στην Αρκαδία, έξι κτηνίατροι στην Μεσσηνία, τέσσερις κτηνίατροι στην Αργολίδα κα δύο κτηνίατροι στην Κορινθία)  πώς είναι δυνατόν  να αντιμετωπιστούν επαρκώς τα μεταδιδόμενα νοσήματα  στον Ανατολικό- Λακωνικό  Ταΰγετο,  ενώ στον Δυτικό-Μεσσηνιακό  η υποστελέχωση των υπηρεσιών να απειλεί την επιτυχία και ολοκλήρωση όλων αυτών των προγραμμάτων;

Δόκιμο είναι οι προσλήψεις να διαπνέονται από ενιαία περιφερειακή αντίληψη προκειμένου να παράγεται αληθινό έργο στις υπηρεσίες και να απαλλαγεί η περιφερειακή αρχή από τέτοιου τύπου κοντόφθαλμες και μυωπικές πρακτικές.

Κλείνοντας, να τονίσουμε ότι πάγια και σταθερή θέση της παράταξής μας είναι η κάλυψη των οργανικών θέσεων των υπηρεσιών με μόνιμο προσωπικό. Ωστόσο, παρά τις συνεχείς πιέσεις μας προς την περιφερειακή αρχή δεν έχουμε δει μέχρι σήμερα τις δράσεις και τα αιτήματά της για το συγκεκριμένο θέμα προς τα αρμόδια υπουργεία.

 

Στέλλα Καρλαύτη

Περιφερειακή Σύμβουλος Μεσσηνίας

Με την παράταξη « Πελοπόννησος Πρώτα»


Υπάρχει 1 Σχόλιο

Αυτό που προέχει είναι η υπερστελέχωση της Διαχειριστικής Αρχής των 18 υπαλλήλων σε βάρος όλων των άλλων υπηρεσιών, αφού πολλοί υπάλληλοι της Περιφέρειας έχουν αποσπασθεί και θα αποσπασθούν και άλλοι βάση της νέας πρόσκλησης σε αυτή. Τι χρειάζονται οι υπηρεσίες αφού όλα μπορεί να ανατίθενται στις Α.Ε. και σε άλλους εξωτερικούς;;;; Αυτά δεν τα βλέπετε κ.κ. περιφερεικοί σύμβουλοι;;;;;; https://diavgeia.gov.gr/search?advanced&query=ada:%227%CE%A5%CE%9C27%CE%9B1-%CE%A0%CE%9D2%22&page=0 https://diavgeia.gov.gr/search?advanced=true&query=ada:%226%CE%A6%CE%9B57%CE%9B1-%CE%935%CE%9C%22&page=0

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.