ΠΑΣΟΚ : Ο α’ γύρος των εκλογών του Καλλικράτη με λίγα λόγια...

ΠΑΣΟΚ : Ο α’ γύρος των εκλογών του Καλλικράτη με λίγα λόγια...

Νοέμβριος 09, 2010 - 01:21

Μέσα στις δυσκολότερες δυνατές συνθήκες, το ΠΑΣΟΚ πρώτο σε ψήφους, πρώτο σε περιφέρειες. Καταλύτης η παρέμβαση Παπανδρέου που απάντησε στα εκβιαστικά διλήμματα της αξιωματικής αντιπολίτευσης μιλώντας με ειλικρίνεια για την πραγματική σημασία της ψήφου στις αυτοδιοικητικές εκλογές.
Σοφή ψήφος σταθερότητας από τους πολίτες, έβαλε τέρμα στα παιχνίδια αποσταθεροποίησης που επιχείρησε η Ν.Δ. στις πλάτες του λαού…

1. Οι αυτοδιοικητικές εκλογές διεξήχθησαν στις δυσκολότερες δυνατές συνθήκες για το ΠΑΣΟΚ αλλά και για οποιαδήποτε κυβέρνηση που θα είχε να αντιμετωπίσει μια κρίση τέτοιου μεγέθους: Από τη μία υπάρχει το γεγονός ότι οι αυτοδιοικητικές εκλογές είναι πάντα δύσκολες για την εκάστοτε κυβέρνηση. Από την άλλη, μέσα σε 12 μήνες, ήρθαν τα πάνω κάτω στη χώρα. Υπάρχει η πραγματικότητα των σκληρών αποφάσεων που αναγκάστηκε να πάρει η κυβέρνηση για να σωθεί η χώρα, οι πρωτοφανείς θυσίες που ζητήθηκαν από τους πολίτες και η ανεύθυνη και μικροκομματική υστερία σύσσωμης σχεδόν της αντιπολίτευσης επί μήνες με ελάχιστες εξαιρέσεις.
2. Με αυτά τα δεδομένα, το γεγονός ότι το ΠΑΣΟΚ κατάφερε στον α’ γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών να είναι πρώτο σε ψήφους και πρώτο σε περιφέρειες, συνιστά μία εξέλιξη στην οποία δύσκολα συναντά κανείς ιστορικό προηγούμενο.
3. Συγκρατούμε τα εξής στοιχεία:
 Τη μεγάλη ανατροπή στη μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας, την Αττική. Από δημοσκοπήσεις που μέχρι πρότινος έδιναν τον υποψήφιο που στηρίζει το ΠΑΣΟΚ πέντε έως 10 μονάδες πίσω, σε καθαρή πρωτιά του. Η ανατροπή αυτή είναι διπλή, διότι όλοι προδίκαζαν βέβαιη απώλεια της περιφερείας στο β’ γύρο, ενώ τώρα η προοπτική είναι τελείως διαφορετική.
 Πλειοψηφία ΠΑΣΟΚ (7-6) στις Περιφέρειες στον α' γύρο. Να επισημάνουμε εδώ ότι ο αρχηγός της Ν.Δ. διέπραξε σοβαρό ολίσθημα όταν ισχυρίστηκε χθες ότι το κόμμα του πλειοψηφεί στις περιφέρειες – το αποτέλεσμα τον διέψευσε.
 Και οι δυο περιφέρειες που «έκλεισαν» από τον α' γύρο είναι με υποψηφιότητες που στήριξε το ΠΑΣΟΚ.
 Πανελλαδική πρωτιά ΠΑΣΟΚ με αναγωγή αποτελεσμάτων στις Περιφέρειες σε ποσοστιαία καταγραφή δυνάμεων των πολιτικών κομμάτων. Η διαφορά ξεπερνάει το 2% και αγγίζει το 5% αν συνυπολογιστούν οι ψήφοι από «αντάρτικα» ψηφοδέλτια και για το ΠΑΣΟΚ και για τη ΝΔ. Η δε διαφορά σε πρόθεση ψήφου σε εθνικό επίπεδο είναι ακόμη μεγαλύτερη όπως καταγράφουν όλες οι τελευταίες δημοσκοπήσεις.
 Εξαιρετικά καλό αποτέλεσμα στην Κεντρική Μακεδονία που αφήνει ανοιχτή τη μάχη στο β’ γύρο.
 Πολύ καλό αποτέλεσμα στην Θεσσαλονίκη και πλήρης ανατροπή των προγνωστικών στην Αθήνα.
4. Από την άλλη πλευρά, η ΝΔ «κατάφερε» σε ένα απόλυτα ευνοϊκό για αυτήν αντιπολιτευτικό περιβάλλον να μην βελτιώσει ούτε κατά 0,1% τα ποσοστά της σε σχέση με το ιστορικό της χαμηλό του Οκτωβρίου του 2009…
 Έπεσε χαμηλότερα και από τη συντριβή του 33% των εκλογών του 2009.
 Ο υποψήφιος της Ν.Δ. στην Αττική, χωρίς άλλο ψηφοδέλτιο προερχόμενο από το χώρο της Ν.Δ., κατέγραψε καταστροφικό ποσοστό 7-8% χαμηλότερο από το ήδη καταστροφικό για τη Ν.Δ. ποσοστό των εκλογών του 2009.
 Στην Κρήτη, ο υποψήφιος με τη στήριξη της ΝΔ ήρθε τρίτος!
5. Με λίγα λόγια: η σοφή ψήφος του Ελληνικού λαού ήταν ψήφος σταθερότητας. Το αποτέλεσμα δεν επέτρεψε σε κανέναν και κυρίως στην αξιωματική αντιπολίτευση να ισχυριστεί ότι η κυβέρνηση έχει απωλέσει τη λαϊκή νομιμοποίηση – αυτό ακριβώς που είχε ζητήσει ο Γιώργος Παπανδρέου με την ατζέντα που έθεσε στη διακαναλική συνέντευξη, η οποία λειτούργησε καταλυτικά για το τελικό αποτέλεσμα. Για αυτό και κανείς δεν διανοήθηκε να ζητάει σήμερα εκλογές.
 Για μας, το πολιτικό σκέλος των εκλογών αυτών έκλεισε οριστικά χθες το βράδυ. Το σημαντικό είναι ότι η χώρα, όπως ακριβώς επιδιώξαμε, απομακρύνθηκε οριστικά, χάρη στη ψήφο του Ελληνικού λαού, από μια δραματική περιπέτεια πολιτικής αστάθειας στην οποία κινδύνευε να την οδηγήσει η εθνικά ανεύθυνη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης που αλλοίωσε το νόημα των αυτοδιοικητικών εκλογών, για να αμφισβητήσει – αποτυχημένα όπως αποδείχτηκε – την νομιμοποίηση της κυβέρνησης.
 Ο Παπανδρέου απέδειξε ότι ούτε μπλόφαρε, όπως έλεγαν μερικοί ούτε προειλημμένες αποφάσεις υπήρχαν, όπως έλεγαν άλλοι. Το αποτέλεσμα ήταν θετικό και δεν χρειάστηκαν εκλογές. Από την αρχή είχε πει ότι πρώτη επιλογή ήταν η σταθερότητα, όχι οι εκλογές. Αφού αυτή διασφαλίστηκε, προχωράμε, δεν σταματάμε!

Η αποχή
1. Η πραγματική αποχή ήταν όντως υψηλή αλλά χαμηλότερη από την αποχή στις ευρωεκλογές του 2009, όταν είχε γίνει και τεράστιο θέμα. Η πραγματική συμμετοχή κυμάνθηκε στο 73%. Ψήφισαν 700.000 πολίτες παραπάνω σε σχέση με τις ευρωεκλογές του 2009.
2. Ο Γιώργος Παπανδρέου ήταν απολύτως ειλικρινής στη χθεσινή του δήλωση. Δεν προσπάθησε να ερμηνεύσει αυθαίρετα την αποχή, δεν προσποιήθηκε ότι δεν μας αφορά η αποχή, αλλά σήκωσε το βάρος της ευθύνης να πείσουμε όσους συνειδητά απείχαν, να συμμετέχουν στην εθνική προσπάθεια:
 «Η αποχή πολλών συμπολιτών μας από τις κάλπες, πρέπει να μας προβληματίσει όλους. Δεν θα ήταν σωστό εκ μέρους μου, να κάνω πρόχειρες ερμηνείες. Το μήνυμα που θέλω να δώσω, όμως, σε όσους συνειδητά απείχαν, είναι ότι, σήμερα, κάνουμε μια μεγάλη προσπάθεια για να αλλάξουμε την Ελλάδα, να αλλάξουμε όλα τα κακώς κείμενα, αυτά που μας έφεραν εδώ όπου βρισκόμαστε και που ακόμη και τώρα μας πληγώνουν.
 Χρέος μου, χρέος όλων μας, είναι να πείσουμε και τους πιο δύσπιστους συμπολίτες μας. Διότι σε αυτή την προσπάθεια χρειάζονται όλοι, δεν περισσεύει κανείς. Το λέω με κάθε ειλικρίνεια: η συμμετοχή και, μάλιστα, η δημιουργική συμμετοχή, είναι τελικά και προϋπόθεση. Προϋπόθεση, για να φτιάξουμε μια πιο δίκαιη, διαφανή, βιώσιμη Ελλάδα. Και θα κάνω ό,τι περνάει από το χέρι μου, για να διασφαλίσω αυτή τη συμμετοχή».

Ο β’ γύρος των πρώτων εκλογών του Καλλικράτη
Τα πολιτικά συμπεράσματα βγήκαν, όπως είχαμε πει, από τον πρώτο γύρο. Ο Γιώργος Παπανδρέου περιέγραψε χθες με σαφήνεια τα κριτήρια που θα επικρατήσουν πλέον στον β’ γύρο των εκλογών του Καλλικράτη:
 «Έχουμε μπροστά μας ένα δεύτερο γύρο αυτοδιοικητικών εκλογών, με κριτήριο πλέον την ικανότητα των υποψηφίων να ανταποκριθούν στις σύνθετες και αυξημένες ευθύνες τις οποίες αναλαμβάνουν, μέσα από αυτή τη μεγάλη αλλαγή του

Ειδήσεις: 
Tags: