Παρουσίαση έργου στην Περιφέρεια Πελοποννήσου - Νέος Περιφερειακός Σχεδιασμός Διαχείρισης Απορριμμάτων

Παρουσίαση έργου στην Περιφέρεια Πελοποννήσου - Νέος Περιφερειακός Σχεδιασμός Διαχείρισης Απορριμμάτων

Αύγουστος 03, 2010 - 02:20

Ένας ουσιαστικός απολογισμός για τις εξελίξεις στον Περιφερειακό Σχεδιασμό, καθώς και την υλοποίηση των Περιφερειακών Προγραμμάτων στους επτά μήνες της θητείας του στην Περιφέρεια Πελοποννήσου ήταν η συνέντευξη που παραχώρησε σήμερα ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας Πελοποννήσου κ. Φώτης Χατζημιχάλης στα μέσα ενημέρωσης της περιοχής.

Ο Γενικός Γραμματέας αφού ευχαρίστησε τους εκπροσώπους των Μ.Μ.Ε. για την παρουσία τους είπε:

«Κλείνει ο 7ος μήνας της παρουσίας μου στην Περιφέρεια Πελοποννήσου και θα ήθελα να κάνω μια γενική αναφορά για τις εξελίξεις, τις πολιτικές, τα προγράμματα που τρέχουν ή ακόμη και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε, με σκοπό να έχουμε σωστά ενημερωμένους πολίτες στο σύνολο της Περιφέρειάς μας για θέματα πολιτικής που αφορούν στην Περιφέρεια.

Όπως σας είχα πει στην αρχή τα προβλήματα που συναντήσαμε στην Περιφέρεια Πελοποννήσου ήταν πολλά και ιδιαίτερα σημαντικά. Ήταν η αδυναμία των υπηρεσιών να ανταποκριθούν με ταχύτητα και αποτελεσματικότητα στα αιτήματα των πολιτών, ήταν προβλήματα που είχαν να κάνουν με την αναπτυξιακή πορεία της Περιφέρειας, αλλά και προβλήματα σχετικά με κάποιες στερήσεις ετών, όπως το πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων.

Προσπαθήσαμε με εντατικούς ρυθμούς και πολλή δουλειά να αντιμετωπίσουμε αυτά τα προβλήματα και πιστεύω ότι κάποια αποτελέσματα άρχισαν ήδη να φαίνονται. Αποτελέσματα θετικά που δείχνουν ότι κάτι κινείται και πιστεύω ότι είναι ελπιδοφόρο για την Περιφέρεια της Πελοποννήσου.

Κατ’ αρχήν προσπαθήσαμε να ανοίξουμε τις διαδικασίες του Ε.Σ.Π.Α. Όπως γνωρίζετε είναι μία παρέμβαση ιδιαίτερα σημαντική για την αναπτυξιακή τροχιά της Περιφέρειας Πελοποννήσου και πρέπει να αξιοποιηθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Γνωρίζετε από τις ανακοινώσεις που έχουμε κάνει μέχρι σήμερα ότι μετά την ομόφωνη αναθεώρηση του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος από το Περιφερειακό Συμβούλιο προχωρήσαμε στην έκδοση προσκλήσεων σχεδόν για όλους τους άξονες προτεραιότητας του Ε.Σ.Π.Α. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν προσκλήσεις για την εθνική οδοποιία, για την περιφερειακή οδοποιία και για τα λιμάνια, για αστικές αναπλάσεις των πρωτευουσών των νομών ύψους 28 εκατομμυρίων ευρώ, για θέματα πολιτισμού, για τα θέματα και τις υποδομές της Παιδείας, για την αποκατάσταση των Χ.Α.Δ.Α.. Γενικώς έχουν ανοίξει όλοι οι άξονες προτεραιότητας του Ε.Σ.Π.Α. και σε λίγο θα ανοίξουμε και τον τελευταίο που αναφέρεται στις υποδομές της Υγείας. Για τις υποδομές της Υγείας, όπως έχω ανακοινώσει πρόσφατα διατίθενται 48 εκ. ευρώ που πιστεύω ότι θα αξιοποιηθούν και αυτά με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Είναι ανοιχτές οι προσκλήσεις για τις υδρεύσεις , τις αποχετεύσεις και τους βιολογικούς καθαρισμούς των δήμων και έχουμε κάνει μία σειρά συναντήσεων με τους δικαιούχους, τους αρμόδιους φορείς, τις Νομαρχίες, τους Δήμους, τον Διοικητή και τον Υποδιοικητή της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας για να μπορέσουμε όσο το δυνατόν αποτελεσματικότερα να αξιοποιήσουμε αυτούς τους πόρους, να εντάξουμε έργα και να βοηθήσουμε στην ανάπτυξη της Περιφέρειας της Πελοποννήσου. Μπορούμε να πούμε λοιπόν ότι με αισιοδοξία αντιμετωπίζω το συγκεκριμένο θέμα και πιστεύω ότι η Περιφέρεια Πελοποννήσου θα καταφέρει να απορροφήσει τους πόρους που έχουμε δεσμευτεί να απορροφήσουμε, στα πλαίσια του συμφώνου που υπογράψαμε με το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης, μία δέσμευση που αναφέρεται στην απορρόφηση το λιγότερο 53 εκ. ευρώ από το Ε.Σ.Π.Α. το 2010. Πιστεύω ότι θα υπερβούμε αυτό το στόχο και ελπίζω να τον ξεπεράσουμε κατά πολύ με τη βοήθεια και των τελικών δικαιούχων δηλαδή των αρμόδιων φορέων. Γίνεται μία προσπάθεια να προγραμματίσουμε και να ωριμάσουμε τα έργα που θα εντάξουμε το 2011 και τα υπόλοιπα χρόνια που θα εφαρμόζεται το Πρόγραμμα στην Περιφέρεια Πελοποννήσου.

Παράλληλα με αυτό και πιστεύοντας ότι η αναπτυξιακή διαδικασία της Περιφέρειας δεν μπορεί να στηρίζεται μόνο στο Ε.Σ.Π.Α. που αποτελείται από ευρωπαϊκούς πόρους, αλλά και σε εθνικούς, εδώ και πάρα πολύ καιρό, από την αρχή ουσιαστικά της θητείας μου, προσπαθήσαμε να στηρίξουμε την επιχειρηματικότητα στην περιοχή ενεργοποιώντας όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικά τον Αναπτυξιακό Νόμο. Πρέπει να σας πω ότι η Γνωμοδοτική Επιτροπή έχει συνεδριάσει μέχρι τώρα, στο διάστημα αυτών των επτά μηνών εννέα φορές και έχει εγκρίνει 150 επενδύσεις που στηρίζονται στον Αναπτυξιακό Νόμο.

Για να δώσω ένα συγκριτικό μέγεθος θα ήθελα να υπενθυμίσω, ότι από την αρχή της εφαρμογής του Αναπτυξιακού Νόμου, στους 28 μήνες τα έτη 2007, 2008 και 2009 στην Περιφέρεια Πελοποννήσου εγκρίθηκαν 181 επενδύσεις. Το ότι εγκρίθηκαν σε επτά μήνες 150 επενδύσεις επιπλέον δείχνει τους εντατικούς ρυθμούς με τους οποίους κινούμαστε και θα συνεχίσουμε έτσι ώστε να καλύψουμε το σύνολο των επενδυτών που έχουν υποβάλει προτάσεις για ένταξη των επενδυτικών σχεδίων τους στον Αναπτυξιακό Νόμο. Κατά μέσο όρο εγκρίνονται περίπου 22 επενδύσεις το μήνα και αυτό είναι σημαντικό, αλλά δεν είναι αρκετό. Θα εντείνουμε ακόμη περισσότερο αυτή την προσπάθεια.

Ολοκληρώσαμε επίσης την έγκριση της ένταξης στο Πρόγραμμα των Νέων Αγροτών. Περίπου 950 νέοι αγρότες εντάχθηκαν στο Πρόγραμμα και χρηματοδοτούνται για την Περιφέρεια Πελοποννήσου.

Προσπαθήσαμε να κινηθούμε με γρήγορους ρυθμούς και σε άλλους τομείς, να στηρίξουμε για παράδειγμα την προσπάθεια έγκρισης των γενικών πολεοδομικών σχεδίων ή των παρεκκλίσεων για την ομαλή λειτουργία επιχειρήσεων στην Περιφέρεια Πελοποννήσου. Ήδη η επιτροπή συνεδρίασε πολλές φορές το τελευταίο διάστημα και έχει εγκρίνει παρεκκλίσεις για 18 επιχειρήσεις ενώ ταυτόχρονα έχουμε ήδη εγκρίνει το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο του Άργους , βρίσκεται στην τελική ευθεία η έγκριση του Γ.Π.Σ. της Κορίνθου και φιλοδοξούμε ως το τέλος του χρόνου να έχουμε εγκρίνει άλλα 10 Γενικά Πολεοδομικά Σχέδια. Μία προσπάθεια που είναι επίπονη μεν, αλλά είναι αναγκαία για να μπει μία τάξη και σε αυτόν τον τομέα.

Παράλληλα ανοίξαμε το Ε.Σ.Π.Α., και είναι και αυτό σημαντικό, για έργα του «Θησέα» που δεν πρόλαβαν να ενταχθούν. Γι αυτό και η πρόσκληση σε όλους τους φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι όσα ώριμα έργα υπάρχουν, που δεν εντάχθηκαν στο «Θησέα» να κατατεθούν ως προτάσεις και να ενταχθούν στο Ε.Σ.Π.Α. ώστε να χρηματοδοτηθούν και να ολοκληρωθούν και αυτά.

Ήταν ένα επτάμηνο σημαντικής προσπάθειας . Δεν μπορέσαμε να αντιμετωπίσουμε το σύνολο των προβλημάτων, αλλά πιστεύω ότι βάλαμε μια σειρά για την αναπτυξιακή τροχιά της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

Υπάρχουν πολλά προβλήματα ακόμη που χρειάζονται αντιμετώπιση και κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις των πολιτών και στο έργο, το οποίο έχουμε αναλάβει.
Η ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ

Ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα της Περιφέρειας, που έχουμε συζητήσει πολλές φορές, είναι το πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων. Όπως είχα πει στην αρχή, το πρόβλημα αυτό είναι κυρίαρχο και θα πρέπει να αντιμετωπιστεί με σωστό σχεδιασμό, χωρίς λαϊκισμούς, χωρίς συνθηματολογίες, με συνέπεια, μεθοδικότητα και αποτελεσματικότητα. Γνωρίζω ότι η πίεση είναι πάρα πολύ μεγάλη. Είναι ένα οξυμμένο πρόβλημα, που εγώ προσωπικά το έχω χαρακτηρίσει ως προσβολή για τον πολιτισμό μας. Η Περιφέρεια Πελοποννήσου καθυστέρησε σημαντικά στην υλοποίηση ολοκληρωμένων έργων υποδομής για τη διαχείριση των απορριμμάτων της και στην ουσία μετατράπηκε σε μία απέραντη χωματερή. Με εξαίρεση το ΧΥΤΑ του Κιάτου, ο οποίος σχεδόν εξαντλεί τη δυναμικότητά του, δεν υπάρχει κανένα άλλο έργο υποδομής.

Ο Περιφερειακός Σχεδιασμός ο οποίος υπήρχε και εγκρίθηκε το 2005 δεν υλοποιήθηκε ούτε κατ’ ελάχιστο. Αυτό μας οδήγησε στην απόφαση να τον αναθεωρήσουμε. Όπως θυμάστε ο Περιφερειακός Σχεδιασμός που είχε εγκριθεί συμπλήρωσε την πενταετία στις 10 Φεβρουαρίου του 2010. Την ίδια μέρα έστειλα την έκθεση για την υλοποίηση του Σχεδιασμού στο Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής εξηγώντας στην Υπουργό την κατάσταση που υπάρχει και ζητώντας τη δυνατότητα να αναθεωρήσω τον Περιφερειακό Σχεδιασμό, για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα σε νέα βάση και παίρνοντας υπόψη τα νέα δεδομένα που υπάρχουν.

Ξεκινήσαμε αυτή τη διαδικασία από τότε και σήμερα φθάσαμε στο σημείο να παραλαμβάνουμε τη μελέτη για το νέο Περιφερειακό Σχεδιασμό για τη διαχείριση των απορριμμάτων της Πελοποννήσου.

Η διαδικασία που θα ακολουθηθεί στη συνέχεια είναι ένας διάλογος με τους κοινωνικούς φορείς για να καταλήξουμε στο τέλος μετά και τις γνωμοδοτήσεις που θα έχουμε από τους συναρμόδιους φορείς στην ολοκλήρωση του Περιφερειακού Σχεδιασμού, την έγκρισή του από τα συναρμόδια υπουργεία και στη συνέχεια στη διαδικασία υλοποίησής του. Όπως είχα υποσχεθεί η διαδικασία αυτή θα ολοκληρωθεί το Σεπτέμβρη.

Με την έναρξη του διαλόγου θα πρέπει μέσα σε 45 μέρες όλοι οι συναρμόδιοι φορείς να καταθέσουν τις προτάσεις τους και παίρνοντας υπόψη αυτές τις προτάσεις να προχωρήσουμε στην τελική απόφαση για τον Περιφερειακό Σχεδιασμό. Ξεκινάμε, λοιπόν, τη διαδικασία του διαλόγου με τους φορείς, αφού πρώτα η Περιφέρεια εξετάσει και εγκρίνει τη μελέτη η οποία έχει κατατεθεί. Αυτό θα γίνει τις αμέσως επόμενες μέρες.

Όπως είχα πει και στην πρώτη συνέντευξη που είχα δώσει για το θέμα των απορριμμάτων, αντιμετωπίζουμε τη διαχείριση των απορριμμάτων με έναν τελείως διαφορετικό τρόπο από αυτόν που είχε αντιμετωπιστεί στο παρελθόν.

Πρώτη επιλογή μας και θα έλεγα στρατηγική επιλογή είναι η μείωση του όγκου των παραγόμενων απορριμμάτων, η διαλογή στην πηγή, η ανακύκλωση και στη συνέχεια η ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων. Αυτή η βασική κατεύθυνση διέπει το συνολικό σχεδιασμό για τη διαχείριση των απορριμμάτων. Άρα λοιπόν, το πρώτο πράγμα στο οποίο θα δώσουμε έμφαση είναι η ενίσχυση κάθε δυνατότητας, κάθε διαδικασίας και κάθε φορέα που εμπλέκεται στη ν ανακύκλωση, στη διαλογή στην πηγή, στη μείωση του όγκου των απορριμμάτων.

Στη συνέχεια θα πάμε στην ολοκληρωμένη διαχείριση με μονάδες που θα χωροθετηθούν, αφού πάρουμε υπόψη και το διάλογο, ο οποίος θα γίνει στα πλαίσια της κοινωνικής διαβούλευσης για την ολοκλήρωση του Περιφερειακού Σχεδιασμού. Στα πλαίσια αυτά και με βάση τα χρονοδιαγράμματα θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε και ένα πρόβλημα που είναι ουσιαστικό και πρέπει άμεσα να αντιμετωπιστεί. Είναι η εκπόνηση ενός μεταβατικού σχεδίου, γιατί ο χρόνος για την ολοκλήρωση των μονάδων επεξεργασίας των αποβλήτων που θα γίνουν στην Πελοπόννησο, είναι τέτοιος που δεν μας επιτρέπει να αφήσουμε να συνεχίζεται η κατάσταση όπως υπάρχει τώρα με ανεξέλεγκτες χωματερές στο σύνολο της Περιφέρειας Πελοποννήσου. Άρα θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε και αυτό το μεταβατικό διάστημα με οργανωμένο τρόπο. Για να γίνει αυτό χρειαζόμαστε πέρα από τις πρωτοβουλίες της Περιφέρειας, τη στήριξη των φορέων και των πολιτών. Γιατί διαχείριση των απορριμμάτων χωρίς τη συνεργασία των πολιτών, χωρίς την άμεση εμπλοκή της κοινωνίας και χωρίς τη συμπαράσταση και την ενεργοποίηση των φορέων δεν μπορεί να προχωρήσει.

Ο στόχος μας είναι με όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικό και πιο φιλικό στο περιβάλλον τρόπο, να διαχειριστούμε αυτό το πρόβλημα. Γι αυτό ξεκινάμε αποκαθιστώντας πρώτα απ’ όλα 71 ΧΑΔΑ που υπάρχουν σήμερα στην Περιφέρεια Πελοποννήσου και είναι ανενεργοί. Αυτοί με γρήγορες διαδικασίες και με πρωτοβουλία και ευθύνη της Περιφέρειας θα αποκατασταθούν άμεσα το επόμενο διάστημα. Ήδη βρισκόμαστε στο στάδιο των προσκλήσεων για να ξεκινήσουν τέσσερις εργολαβίες στο σύνολο της Πελοποννήσου και να αποκατασταθούν άμεσα οι ΧΑΔΑ με χρηματοδότηση από πόρους του ΠΕΠ. Στη συνέχεια έχουμε, όπως γνωρίζετε, 79 ενεργούς ΧΑΔΑ που αρχίζουν και αυτοί να μειώνονται γιατί σε κάποιες περιοχές άρχισαν να λειτουργούν οι γνωστοί δεματοποιητές, σε διάφορες περιοχές της Πελοποννήσου.

Όπου εγκαθίσταται ένας δεματοποιητής ή ένα σύστημα μεταβατικής διαχείρισης των απορριμμάτων, εκεί αμέσως θα γίνεται μελέτη αποκατάστασης και στη συνέχεια άμεση αποκατάσταση των ΧΑΔΑ που καλύπτουν αυτή την περιοχή. Αυτό για παράδειγμα αυτή την περίοδο αφορά στους ΧΑΔΑ που καλύπτονται σήμερα από τη λειτουργία του δεματοποιητή που έχει εγκατασταθεί στο Κρανίδι και στη συνέχεια εκείνους που καλύπτονται από το δεματοποιητή που έχει στηθεί στην Πύλο και θα αρχίσει να λειτουργεί. Αντίστοιχη τέτοια λειτουργία προβλέπεται και για άλλες περιοχές. Θα τον δούμε όμως όλο αυτό το σχεδιασμό στα πλαίσια του μεταβατικού διαστήματος που σχεδιάζουμε για τη διαχείριση των απορριμμάτων στην Πελοπόννησο.

Η πρόταση της μελέτης που κατατίθεται είναι να μην υπάρχει μία μονάδα στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, αλλά να υπάρχουν τρεις μονάδες, σε τρεις διαχειριστικές ενότητες, οι οποίες καλύπτουν τις περιοχές της Μεσσηνίας, της Λακωνίας και των άλλων τριών νομών της Πελοποννήσου. Υπάρχει επίσης και μία σκέψη που θα τη συζητήσουμε με τους φορείς για να είμαστε πιο αποτελεσματικοί ενδεχομένως και αυτή είναι να σπάσουμε τα σύνορα των νομών. Να ξεπεράσουμε δηλαδή τα διοικητικά όρια των νομών, όπως υπήρχαν μέχρι τώρα και αξιοποιήσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και την εφαρμογή του «Καλλικράτη», αλλά και την αρχή της εγγύτητας που αναγάγεται στη διαχείριση των απορριμμάτων.

Η πρόταση, λοιπόν, είναι αυτή, δεν συζητάμε σήμερα για τη χωροθέτηση, η οποία θα γίνει μετά το διάλογο με τους συναρμόδιους φορείς και βεβαίως με τους πολίτες, με την ενεργό κοινωνία. Η χωροθέτηση θα γίνει παίρνοντας υπόψη όλες τις προτάσεις που έχουν κατατεθεί μέχρι τώρα, όλες τις μελέτες που έχουν γίνει. Θα κρατήσουμε ό,τι είναι δυνατόν να αξιοποιηθεί απ’ ότι έχει μελετηθεί στο παρελθόν και θα ανατρέψουμε και θα απορρίψουμε ότι εκτιμάμε ότι δεν ταυτίζεται με την πολιτική που έχουμε και την εφαρμογή της στον τομέα της διαχείρισης των απορριμμάτων.

Θέλω να επαναλάβω ότι ο βασικός μας στόχος δεν είναι να αξιοποιήσουμε σύμμικτα απορρίμματα. Πάμε σε μία τελείως διαφορετική λογική. Πάμε στη λογική της μείωσης του όγκου των απορριμμάτων, της διαλογής στην πηγή, της ανακύκλωσης και με αυτή τη λογική στηρίζουμε και στη συνέχεια τη διαχείριση, όσων απορριμμάτων μένουν και βεβαίως δεν αναφέρομαι μόνο στα οικιακά απορρίμματα, αλλά και στο σύνολο των άλλων ρευμάτων των αποβλήτων όπου εμπλέκεται ο Περιφερειακός Σχεδιασμός που είναι οι ηλεκτρικές – ηλεκτρονικές συσκευές, τα ελαστικά, η λάσπη από τις μονάδες επεξεργασίας, τα αδρανή υλικά, τα νοσοκομειακά απόβλητα, είναι δηλαδή όλα τα ρεύματα των αποβλήτων που μπορούμε να αξιοποιήσουμε. Εκπονούμε έναν ολοκληρωμένο σχεδιασμό για το σύνολο των απορριμμάτων και όχι μόνο για τα αστικά σύνθετα απορρίμματα.

Για να υλοποιηθεί αυτή η πολιτική, όπως είπα, χρειάζεται η βοήθεια της κοινωνίας. Χρειάζεται μία διαφοροποίηση στη συνείδηση που υπάρχει μέχρι σήμερα. Γι αυτό θα υπάρχουν δυναμικά προγράμματα ενημέρωσης των πολιτών, καθώς και πιλοτικά προγράμματα με εφαρμογές της διαδικασίας της ανακύκλωσης σε όλη την Πελοπόννησο, αλλά και σε επιλεγμένα σημεία, που προσφέρονται για να γίνει κάτι τέτοιο. Στη διάρκεια του μεταβατικού σχεδίου θα δούμε και σταθμούς μεταβατικής διαχείρισης, οι οποίοι θα βοηθήσουν στην αντιμετώπιση του προβλήματος της συσσώρευσης απορριμμάτων μέχρι να στηθούν οι μονάδες ολοκληρωμένης διαχείρισης. Είναι ένα φιλόδοξο πρόγραμμα που πιστεύω ότι θα στηριχθεί από τους πολίτες και τους φορείς και βεβαίως θα στηριχθεί και από την Πολιτεία.

Ήδη βρισκόμαστε σε συνεννόηση με το Υπουργείο Περιβάλλοντος για την ενίσχυση της Περιφέρειας Πελοποννήσου με επιπλέον κάδους και απορριμματοφόρα για ανακυκλώσιμα υλικά, για την εφαρμογή αυτών των πιλοτικών προγραμμάτων, αλλά και των προγραμμάτων ενημέρωσης και διαμόρφωσης μιας συνείδησης σε επίπεδο κοινωνίας για την ανακύκλωση και για τη σωστή διαχείριση των απορριμμάτων της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

Ο όγκος των απορριμμάτων που πρέπει να διαχειριστούμε είναι μεγάλος, αλλά θα τα διαχειριστούμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, τον φιλικότερο προς το περιβάλλον και τον οικονομικότερο για τις τοπικές κοινωνίες.

ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ειδήσεις: