Παρέμβαση της ΚΕΔΕ για την προστασία της πρώτης κατοικίας

Παρέμβαση της ΚΕΔΕ για την προστασία της πρώτης κατοικίας

Δεκέμβριος 16, 2017 - 13:43
1 σχόλια

Η ΚΕΔΕ αποφάσισε σειρά πρωτοβουλιών με στόχο την ανεύρεση τρόπων στήριξης των πολιτών που έρχονται αντιμέτωποι με τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας.

Κατόπιν σχετικής πρότασης του Προέδρου της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλη το ΔΣ της Ένωσης, κατά τη σημερινή του συνεδρίαση, αποφάσισε ομόφωνα σειρά πρωτοβουλιών με στόχο την ανεύρεση τρόπων στήριξης των πολιτών που έρχονται αντιμέτωποι με τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας, εξαιτίας των οφειλών τους σε τράπεζες και στο Δημόσιο.

Ειδικότερα κατά τη σημερινή συνεδρίαση του ΔΣ, όπου κατατέθηκαν συγκεκριμένες προτάσεις από εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α’ βαθμού, αποφασίστηκαν τα εξής:

1. Σύσταση ειδικής επιτροπής με τη συμμετοχή αυτοδιοικητικών και επιστημονικών εκπροσώπων με αντικείμενο την καταγραφή και κατηγοριοποίηση των κόκκινων δανείων, σε πανελλαδικό επίπεδο.

2. Δρομολόγηση σειράς επαφών και συναντήσεων με την Τράπεζα της Ελλάδας και εκπροσώπους κοινωνικών και παραγωγικών φορέων με στόχο τη διαμόρφωση κοινού μετώπου, μέσω του οποίου, θα ισχυροποιηθεί το κοινωνικό αίτημα για ανεύρεση δίκαιης και βιώσιμης λύσης που θα προστατεύει δανειολήπτες αλλά και εγγυητές των δανείων.

3. Αίτημα για την προώθηση νομοθετικής ρύθμισης η οποία θα προβλέπει το Δικαίωμα πρώτης προτίμησης πώλησης του δανείου στον δανειολήπτη ή ένα άτομο που εκείνος θα υποδείξει (μοντέλο Κύπρου).

4. Αίτημα για την κατάργηση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών α κατοικίας, ευπαθών κοινωνικών ομάδων.

5. Επαναφορά σχετικής νομοθετικής διάταξης που δεν θα υποχρεώνει τους Δήμους να προβαίνουν σε αναγκαστικά μέτρα είσπραξης οφειλών από τους δημότες τους, αλλά θα προβλέπει την εξάντληση της υποχρέωσης των Δήμων να βεβαιώνουν τις σχετικές οφειλές στις αρμόδιες ΔΟΥ.

Ο κ. Πατούλης υπογράμμισε πως η ΚΕΔΕ θα επανέλθει πολύ σύντομα στο ζήτημα με εισήγηση η οποία θα είναι αποτέλεσμα σύνθεσης των απόψεων που θα κατατεθούν στο σχετικό διάλογο της Αυτοδιοίκησης με τους κοινωνικούς φορείς.

(Πληροφορίες: ΑΠΕ)

Ειδήσεις: 

Υπάρχει 1 Σχόλιο

Αυτοί που καθημερινά αποδεικνύονται ανίκανοι στο να καθαρίσουν φρεάτια και να μαζέψουν σκουπίδια θα συστήσουν επιτροπές για να βοηθήσουν όσους δεν μπορούν να διαχειριστούν πιό σύνθετα θέματα

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.