Παρέμβαση Συλλόγου Καρυτινών για τη θέση του Παραϊβάσιου μνημείου

Παρέμβαση Συλλόγου Καρυτινών για τη θέση του Παραϊβάσιου μνημείου

Σεπτέμβριος 13, 2018 - 12:00
0 σχόλια

Αυθαίρετη ανάρτηση καταγγέλλει ο Σύλλογος Καρυτινών στην έίσοδο και έξοδο της Καρύταινας με επιστολή του στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Αρκαδίας:

Αξιότιμη Κυρία Καραπαναγιώτου,

Συνημμένα σας προωθούμε  επιστολή / παρέμβαση του διακεκριμένου και βραβευμένου από την Ακαδημία Αθηνών, συγγραφέα και ερευνητή Γιάννη Αντωνόπουλου, με αφορμή αυθαίρετη ανάρτηση στη δημόσια οδό και συγκεκριμένα στην είσοδο και έξοδο της Καρύταινας, πινακίδων που οριοθετούν το ΠΑΡΑΙΒΑΣΙΟ ΜΝΗΜΕΙΟ στο Παλαιόκαστρο.

Η  θέση του Συλλόγου μας είναι απόλυτα σαφής :

Η οριοθέτηση ενός μνημείου, του οποίου η θέση δεν έχει επιβεβαιωθεί ακόμη ανασκαφικά, μπορεί και πρέπει να είναι θέμα δημόσιου επιστημονικού διαλόγου, αλλά επουδενί ο οποιοσδήποτε πολίτης, και μάλιστα ανώνυμα, έχει το δικαίωμα να αναρτά μονομερώς και αυθαιρέτως τις απόψεις του σε πινακίδες επί δημοσίων οδών.

Η ανάρτηση πινακίδων που αφορούν μνημεία θεωρούμε ότι είναι της αποκλειστικής ευθύνης και αρμοδιότητας του εκ του νόμου θεματοφύλακα της Πολιτιστικής μας Κληρονομιάς, που είναι το Υπουργείο Πολιτισμού, δια της οικείας Εφορείας Αρχαιοτήτων.

Στα πλαίσια αυτού του δημόσιου διαλόγου, ο Γιάννης Αντωνόπουλος παραθέτει στη συνέχεια της επιστολής του κείμενα του περιηγητή ΠΑΥΣΑΝΙΑ, που προσδιορίζουν πλήρως τη θέση του ΠΑΡΑΙΒΑΣΙΟΥ ΜΝΗΜΕΙΟΥ ΤΩΝ ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΙΤΩΝ, στο σημείο που σήμερα βρίσκεται το ξωκκλήσι του Σωτήρα, κοντά στην Καρύταινα.  Η θέση αυτή ενισχύεται ακόμη περισσότερο από το πλήθος των αρχαίων μελών ( κιονόκρανα, κίονες κλπ ), που έχουν στο απώτερο παρελθόν χρησιμοποιηθεί στην ανέγερση του Ναού αυτού, μια και ήταν συνηθισμένη πρακτική, η ανέγερση χριστιανικών ναών επί αρχαίων μνημείων, χρησιμοποιώντας μάλιστα αρχαία μέλη.

Ο Σύλλογος μας παρακαλεί την Υπηρεσία σας για την αποστολή αρχαιολόγων για μια καταρχήν μελέτη των αρχαίων αυτών μελών και εύχεται και ελπίζει, με συναντίληψη των παραπάνω δεδομένων, να είστε σύντομα σε θέση να προγραμματίσετε ένα μικρής κλίμακας ανασκαφικό έργο, γύρω από το Ναό, ώστε να αποκαλύψετε και να επιβεβαιώσετε εκεί τη θέση του ΠΑΡΑΙΒΑΣΙΟΥ ΜΝΗΜΕΙΟΥ ΤΩΝ ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΙΤΩΝ.

Θα είναι μέγιστη επιτυχία σας η ανασκαφική επιβεβαίωση του σημαντικού αυτού μνημείου και ο Σύλλογος μας θα είναι πάντοτε αρωγός και υποστηρικτής σε κάθε σας προσπάθεια.

Με εκτίμηση,

Για τον Σύλλογο των Καρυτινών  « ο Θ. Κολοκοτρώνης »
Γιώργος Αδαμόπουλος,   Πρόεδρος
Ηλίας  Νικολούλης,    Γραμματέας

(ΠΗΓΗ: kafeneio-megalopolis.gr, όπου και ολόκληρη η επιστολή)


Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.