Παρέμβαση ΠΑΜΕ για τις συγχωνεύσεις των σχολείων

Παρέμβαση ΠΑΜΕ για τις συγχωνεύσεις των σχολείων

Μάρτιος 15, 2011 - 07:04

Να συγχωνεύσουμε και να καταργήσουμε την αντιλαϊκή πολιτική

    Η απόφαση της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ να προχωρήσει σε συγχωνεύσεις και καταργήσεις σχολείων αποτελεί ισχυρό πλήγμα στο δικαίωμα των παιδιών του λαού να μορφώνονται και αποφασιστικό βήμα στη διαμόρφωση του σχολείου της αγοράς. Ο στόχος της κυβέρνησης είναι διπλός

. Από τη μία, θέλει να φορτώσει τη μεταφορά των πολυάριθμων πλέον μεταφερόμενων μαθητών στους γονείς. Κάνει ακόμη πιο δύσκολη την πρόσβαση στο σχολείο αφού θα αναγκάζει μέχρι πεντάχρονα και εξάχρονα παιδιά να μετακινούνται δεκάδες χιλιόμετρα και πολλές φορές σε αντίξοες συνθήκες (π.χ. Γορτυνία). Υποβαθμίζει περεταίρω την παρεχόμενη μόρφωση αφού θα γενικευτούν τα πολυάριθμα τμήματα, θα στοιβάζονται 25 και 30 μαθητές ανά τμήμα. Θέλει να περιορίσει τις οργανικές θέσεις των εκπαιδευτικών στέλνοντας στα αζήτητα σημαντικό μέρος του εκπαιδευτικού προσωπικού.
     Από την άλλη, θέλει να οικοδομήσει το νέο σχολείο, το σχολείο της αγοράς. Αυτός είναι ο πιο σημαντικός και  ανομολόγητος στόχος του Υπουργείου Παιδείας. Που το πάει λοιπόν η κυβέρνηση; Προωθείται το «Καλλικρατικό» σχολείο της «αγοράς», που υλοποιεί την αποφασιστική διάσπαση του όποιου ενιαίου χαρακτήρα της εκπαίδευσης, τη διαφοροποίηση του προγράμματος σπουδών, το τσάκισμα των εργασιακών σχέσεων και των δικαιωμάτων των εκπαιδευτικών, την ακόμα παραπέρα μείωση των προσλήψεων. Αυτή είναι η νέα διοικητική δομή της εκπαίδευσης, το «νέο σχολείο» όπου χορηγοί θα μπαινοβγαίνουν στα σχολεία, ανταλλάσσοντας τα ψίχουλα που θα πετούν με το δικαίωμά τους να καθορίζουν οι ίδιοι το αναλυτικό πρόγραμμα και το χαρακτήρα της μόρφωσης.
    Στην Αρκαδία κλείνουν ή συγχωνεύονται 13 Δημοτικά και 4 Γυμνάσια. Ενδεικτικά, στη Γορτυνία ενεργοποιείται προηγούμενη απόφαση για να κλείσουν οριστικά τα γυμνάσια με λυκειακές τάξεις σε Δημητσάνα και Λαγκάδια. Είναι υποκρισία και καθαρή κοροϊδία οι όποιες αντιπολιτευτικές κραυγές που ξεστομίζουν τελευταία στελέχη της ΝΔ για το κλείσιμο των σχολείων γιατί επί των ημερών τους είχε παρθεί αυτή η απόφαση. Εξάλλου, συνδιοικούν στις τοπικές διευθύνσεις της εκπαίδευσης αφού τόσο ο προϊστάμενος πρωτοβάθμιας όσο και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ήταν στελέχη της ΔΑΚΕ και της ΠΑΣΚ αντίστοιχα. Μάλιστα αυτές οι δυνάμεις στο Περιφερειακό Συμβούλιο όσο και στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Τρίπολης (εδώ και με τη βοήθεια του εκπροσώπου του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ) αρνήθηκαν να συζητηθεί το θέμα των συγχωνεύσεων παρά τις επανειλημμένες προσπάθειες των εκπροσώπων της Λαϊκής Συσπείρωσης.
      Οι μαθητές, οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί έχουν κάθε λόγο να απορρίψουν αυτό το σχολείο. Παλεύουμε και απαιτούμε: Να ακυρωθούν τα σχέδια του Υπουργείου για συγχωνεύσεις - καταργήσεις σχολικών μονάδων. Αποκλειστικά δημόσια δωρεάν ενιαία παιδεία για όλους. Όχι στο αποκεντρωμένο-διαφοροποιημένο σχολείο της αγοράς. Έξω οι επιχειρήσεις και οι χορηγοί από τα σχολεία. 20 μαθητές ανά τάξη. Ο λαός δεν είναι καταδικασμένος να ζει ούτε στη φτώχεια ούτε στην αμορφωσιά! Πλούτος και γνώση υπάρχουν για να μπορούν όλα τα παιδιά να μορφώνονται ολόπλευρα και οι νέοι να δουλεύουν σε αυτό που έχουν σπουδάσει. Απαιτείται πάλη για έναν άλλο δρόμο ανάπτυξης που θα βάζει στο επίκεντρό του την ικανοποίηση των διευρυμένων λαϊκών μορφωτικών αναγκών. Απαιτείται λαϊκή εξουσία και οικονομία ως προϋπόθεση για Λαϊκή παιδεία.  Για αυτό το σχολείο  και την κοινωνία παλεύει και αγωνίζεται το Π.Α.ΜΕ.