«Παρέλαση» α λα Monty Python και αντιδράσεις (vid)

«Παρέλαση» α λα Monty Python και αντιδράσεις (vid)

Οκτώβριος 30, 2019 - 10:05
4 σχόλια

«Εις οιωνός άριστος αμύνεσθαι περί ελευθερίας», δηλώνουν οι ίδιες στο μανιφέστο τους

Λίγοι από τους παρισταμένους στη Νέα Φιλαδέλφεια αναγνώρισαν κάτι από το θρυλικό σκετς των Monty Python «Ministry of Silly Waks» στον τρόπο με τον οποίο μια ομάδα κοριτσιών «εισέβαλε» στην καθιερωμένη παρέλαση για την 28η Οκτωβρίου. Εμβρόντητοι οι θεατές, είδαν τα κορίτσια, απόλυτα συγκεντρωμένα σε αυτό που έκαναν, να περπατούν «ανόητα». Χλευάζοντας; Σατιρίζοντας; Ντροπιάζοντας; Οι αντιδράσεις πολλές, ισίως από τους πολιτικούς ταγούς της Νέας Φιλαδέλφειας που έσπευσαν να καταδικάσουν το γεγονός και να διαβεβαιώσουν ότι τα κορίτσια αυτά ουδεμία σχέση έχουν με το σχολείο τους και με τον Δήμο...

Πάντως το περπάτημα των κοριτσιών προκάλεσε το κοινό που παρακολούθησε, αλλά και όλους όσοι παρακολουθούν τα κοινωνικά δίκτυα.

Ο δήμαρχος Νέας Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνας, Γιάννης Βούρος. Σε μια ανάρτηση γεμάτη οργή, έγραψε: «Δυστυχώς τη χθεσινή μεγαλειώδη επέτειο της 28ης Οκτωβρίου στον Δήμο μας, της Ν. Φιλαδέλφειας-Ν. Χαλκηδόνας στιγμάτισε μια μικρή μερίδα γελοίων υποκειμένων χλευάζοντας και προσβάλλοντας τη μνήμη των πεσόντων στο έπος του '40 και μάλιστα υπό τη σκέπη της ελληνικής σημαίας. Τα άτομα αυτά φορώντας στολή παρέλασης παρεισέφρησαν από κάποιο στενό της Λεωφόρου Δεκελείας ανάμεσα στα σχολεία της πόλης που παρήλαυναν κανονικά. Η ταυτοποίηση αυτών των αξιολύπητων νεαρών κοριτσιών έχει ξεκινήσει καθώς ο Δήμος υποχρεούται να υπερασπιστεί στο ακέραιο την αξιοπρέπειά του».

Ακολουθεί το μανιφέστο των δέκα κοριτσιών:

Στρατιωτάκια ακούνητα, μέρα ή νύχτα;
Στρατιωτάκια ακούρδιστα, μέρα ή νύχτα;

Πώς στα παιδικά παιχνίδια εμπλέκονται οι αρχηγοί, οι στρατοί και τα στρατιωτάκια τους;
Στρατοί που κάνουν πολέμους, βομβαρδισμούς, επεμβάσεις.

Και εμείς επέμβαση εκτάκτου ανάγκης κάναμε αλλά χωρίς την παραμικρή άσκηση βίας. 
Καλλιτεχνική επέμβαση, κάτι σαν παιχνίδι.

Υπήρξαμε για λίγο στρατιωτάκια που αρχίζουν να ξεκουρδίζονται, να βραχυκυκλώνουν απέναντι στις διαταγές, τα παραγγέλματα, τα εμβατήρια. ίσως γιατί πλέον δεν μας πείθουν οι ιδέες που ενσαρκώνονται σε όλα αυτά.

Τι κοινό μπορεί να'χει ο μιλιταρισμός με την ελευθερία; Τι σχέση μπορεί να'χει η υπεράσπιση της ελευθερίας ενός λαού με τον πατριωτισμό που διδασκόμαστε από μικρά παιδιά; Στα σχολεία, στις παρελάσεις, παντού.

Ο πόλεμος του ανθρώπου για την ελευθερία του δεν είναι έπος ούτε τραγωδία. Είναι η ίδια η ζωή εν κινήσει. Κίνηση που δεν μπορεί να ελεγχθεί και να μπει σε καλούπια.

Γι' αυτό και εμείς μπήκαμε στην παρέλαση ακαλούπωτοι... Υπό την πνευματική μπαγκέτα του μεγάλου στρατάρχη της αγγλικής κωμωδίας, John Cleese και όσων μας έχουν διδάξει οι Monty Python.  Με το δικό μας silly walk και ρυθμό. 

Στα μάτια των επισήμων και πολλών θεατών, είδαμε την περιέργεια, την έκπληξη αλλά και την υποτίμηση. Άλλοι μας γιούχαραν, άλλοι μας πέρασαν για "προβληματικά παιδιά". Αυτά ακριβώς είναι τα όρια του πατριωτισμού τους. Η πατρίδα των κανονικών, των προβλέψιμων, των άριστων.

Εμείς ήρθαμε από άλλες πατρίδες. τις πατρίδες των περιττών, των απρόβλεπτων, των ζωντανών. Εις οιωνός άριστος αμύνεσθαι περί ελευθερίας, λοιπόν.

Υ.Γ. Επιλέξαμε να πάμε στο δήμο της Ν. Φιλαδέλφειας- Ν. Χαλκηδόνας σε μια γειτονιά χτισμένη από πρόσφυγες,  τους κατεξοχήν περιττούς και απόβλητους της ελληνικής κοινωνίας και τότε και τώρα.

10 «στρατιωτάκια» της υπο-κριτικής τέχνης

 


4 Σχόλια

Θυμηθείτε το, αυτή θα είναι η καινούργια μόδα τώρα, μετά τα γιουχαΐσματα και τόσα άλλα έκτροπα που συνέβαιναν στις παρελάσεις. Και το κάνουν όχι τόσο για να απαξιώσουν τους πολιτικούς, όσο για να προβληθούν και να στρέψουν τα φώτα της δημοσιότητας επάνω τους. Και ύστερα κοντά στα Χριστούγεννα, θα αρχίσουν όπως πάντα οι καταλήψεις και οι κάθε λογής διαμαρτυρίες. Η αμορφωσιά σε όλο της το μεγαλείο !

Η διακωμώδηση της παρέλασης είναι αναφαίρετο στοιχείο της ελευθερίας των συμμετεχουσών εφόσον η παρέλαση είναι υποχρεωτική. Οπως η ελευθερία του ενοχλητικού λόγου, εφόσον είμαστε φιλελεύθεροι. Το μόνο ζήτημα που παραμένει είναι πόσο γελοία υποκείμενα εκλέγουν και εκλέγονται, και αν η πασαρέλα των ξέκωλων και ξώβυζων αναβάθμιζε μέχρι τώρα τις παρελάσεις. Μέσα και οι καθηγήτριες.

Δεν αντιδρούν όταν φανατισμένα από φασίστες παιδάκια φωνάζουν ¨"Κατσίφα ζεις εσύ μας οδηγείς" για έναν μισότρελο εγκληματία και αντιδρούν όταν τα παιδιά εκφράζουν με τόσο ευφάνταστο τρόπο την αντίθεσή τους σε έναν από τους πιο αναχρονιστικούς θεσμούς που υπάρχουν ακόμα στην Ελλάδα: την υποχρεωτική συμμετοχή παιδιών σε στρατιωτικού τύπου παρελάσεις.

@10:29 δεν θα έλεγα αμορφωσιά το να γνωρίζεις και να εκτιμάς monty python στην δική τους ηλικία. @10:54 ή τους άντρες καθηγητές που είτε είναι ντυμένοι σαν λέτσοι ή σαν να πηγαίνουν μπουζούκια.

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.