Παράταση προθεσμίας εγγραφής στο ΗΜΑ ζητούν ΤΕΕ Πελοποννήσου και Επιμελητήριο Αρκαδίας

Παράταση προθεσμίας εγγραφής στο ΗΜΑ ζητούν ΤΕΕ Πελοποννήσου και Επιμελητήριο Αρκαδίας

Μάιος 23, 2017 - 12:59
0 σχόλια

Παράταση προθεσμίας εγγραφής των επιχειρήσεων και καταχώρισης των εγκαταστάσεων τους ζητούν το ΤΕΕ Πελοποννήσου και το Επιμελητήριο Αρκαδίας

Παράταση προθεσμίας εγγραφής των επιχειρήσεων και καταχώρισης των εγκαταστάσεων τους καθώς και της υποβολής της έκθεσης αποβλήτων στο Η.Μ.Α. για τα έτη 2015 και 2016, ζητούν με επιστολή που απέστειλαν οι Πρόεδροι του ΤΕΕ Πελοποννήσου κα. Χαρίκλεια Τσιώλη και του Επιμελητηρίου Αρκαδίας κ. Ιωάννη Μπουντρούκα στον Αναπληρωτή Υπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας κ. Σωκράτη Φάμελλο.

Πιο συγκεκριμένα η επιστολή αναφέρει:    

Αξιότημε κ. Υπουργέ,
 
Σύμφωνα με την ΚΥΑ 1/1/2-1-2017 (ΦΕΚ 1/Β/4-1-2017), η οποία τροποποιεί τις παραγράφους 2 και 3 του άρθρου 8 της ΚΥΑ 43942/4026/2016, είναι υποχρεωτική η ηλεκτρονική υποβολή της έκθεσης αποβλήτων στο Ηλεκτρονικό Μητρώο Αποβλήτων (Η.Μ.Α.) για τα έτη 2015 και 2016 για όλες τις επιχειρήσεις που υπόκεινται σε περιβαλλοντική αδειοδότηση ή υπάγονται σε καθεστώς ΠΠΔ, μέχρι την 31η Μαΐου 2017. 
Η παραπάνω υποχρέωση αφορά τη συντριπτική πλειοψηφία των ενεργών σήμερα επιχειρήσεων, η πλειονότητα των οποίων είναι μικρές επιχειρήσεις οι οποίες δεν υποχρεούνται από τη κείμενη νομοθεσία να έχουν μηχανικό υπεύθυνο λειτουργίας. Ως εκ τούτου η πληροφόρηση η οποία έχουν σχετικά με τις υποχρεώσεις τους είναι ελλιπής κάτι που σαφέστατα παρατηρήθηκε και κατά τη διάρκεια της ενημερωτικής εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε από το ΤΕΕ Πελοποννήσου το Επιμελητήριο Αρκαδίας και την αρμόδια Δ/νση του Υπουργείου σας. Η διαπίστωση αυτή ενισχύεται άλλωστε και από το γεγονός ότι ακόμα και σήμερα υπάρχουν πολλές επιχειρήσεις οι οποίες δεν έχουν καν καταχωρηθεί στο Ηλεκτρονικό Μητρώο Αποβλήτων, πολλές δε αγνοούν εντελώς την ύπαρξή του. Είναι επομένως σαφές ότι το μικρό χρονικό διάστημα που απομένει μέχρι την εκπνοή της προθεσμίας της 31ης Μαΐου καθιστά απαγορευτική τη σωστή σύνταξη και την έγκαιρη καταχώριση των ετήσιων εκθέσεων αποβλήτων από τους υπόχρεους. 
Για τους λόγους αυτούς, αλλά και γιατί θεωρούμε ότι το Ηλεκτρονικό Μητρώο Αποβλήτων αποτελεί ένα εργαλείο το οποίο πρέπει να λειτουργήσει σωστά για να εκπληρώσει τους στόχους για τους οποίους δημιουργήθηκε, αιτούμεθα την παράταση της χρονικής προθεσμίας με το σύστημα να παραμένει ανοικτό και μετά την 31ης Μαΐου 2017, ώστε να δοθεί η δυνατότητα εγγραφής των επιχειρήσεων και καταχώρησης των εγκαταστάσεων τους καθώς και της υποβολής της έκθεσης αποβλήτων, προς εξασφάλιση της ορθής συμπλήρωσης των υποβληθέντων εκθέσεων. 
Με εκτίμηση,
   ΓΙΑ ΤΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΑΡΚΑΔΙΑΣ    ΓΙΑ ΤΟ ΤΕΕ  ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ       
                    Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                  Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ    
        ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΠΟΥΝΤΡΟΥΚΑΣ           ΧΑΡΙΚΛΕΙΑ Δ. ΤΣΙΩΛΗ

Η επιστολή κοινοποιήθηκε στη Γενική Δ/νση Περιβαλλοντικής Πολιτικής Δ/νση Βιοποικιλότητας, Εδάφους και Διαχείρισης Αποβλήτων  


Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.