Παράταση αποπληρωμής δανείων μέσω ΤΕΜΠΜΕ ζητά το Επιμελητήριο Αρκαδίας

Παράταση αποπληρωμής δανείων μέσω ΤΕΜΠΜΕ ζητά το Επιμελητήριο Αρκαδίας

Απρίλιος 06, 2011 - 14:45

Την άμεση παρέμβαση τους ζητούν ο Πρόεδρος κ. Ιωάννης Μπουντρούκας και η Διοίκηση του Επιμελητηρίου Αρκαδίας, από τον Πρόεδρο της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών κ. Βασίλη Ράπανο και τον Πρόεδρο της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος κ. Γ. Κασιμάτη προκειμένου να εισηγηθούν στην ΕΤΕΑΝ για την παράταση αποπληρωμής δανείων μέσω ΤΕΜΠΜΕ.

Αξιότιμε κ. Πρόεδρε,

Το τελευταίο διάστημα πολύς θόρυβος υπάρχει σχετικά με τις αποπληρωμές των δανείων που έχουν ληφθεί με εγγύηση ΤΕΜΠΜΕ (Α' και Β' φάσης).  Πολλές επιχειρήσεις αδυνατούν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις των δανείων με αποτέλεσμα να τίθεται σε κίνδυνο ακόμα και η ίδια η λειτουργία τους.
Σε πρόσφατη αλληλογραφία μας, ενημερώσαμε την ΤΕΜΠΜΕ ΑΕ (νυν ΕΤΕΑΝ ΑΕ) για την κρισιμότητα της κατάστασης και ζητήσαμε να δοθεί παράταση της αποπληρωμής των δανείων ακόμα και με ρύθμιση του επιτοκίου.
Σε απάντησή τους μας πληροφόρησαν για τη θετική τους στάση στο θέμα, πλην όμως ότι η εταιρεία δεν έχει λάβει αίτημα της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών για παράταση της χρονικής διάρκειας αποπληρωμής, που απαιτείται παράλληλα με τις σχετικές ΚΥΑ. 
Επειδή, όπως σίγουρα γνωρίζετε, ολοένα και περισσότερες επιχειρήσεις που έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα αντιμετωπίζουν προβλήματα εξυπηρέτησης των δανείων που φθάνουν και σε αδυναμία αποπληρωμής, φρονούμε ότι και οι τράπεζες αναγνωρίζουν το πρόβλημα και είναι έτοιμες να αποδεχθούν την παράταση εξόφλησης των δανείων.
Δηλαδή από τρία χρόνια που είναι σήμερα σε έξι χρόνια, υπάρχει και σχετικό αίτημα από την ΑΤΕ.
Δεδομένου ότι συνεχίζει να ισχύει η εγγύηση του δημοσίου, οι τράπεζες μπορούν να προβούν σε ρυθμίσεις
και οι επιπλέον τόκοι θα βαρύνουν τις επιχειρήσεις που θα υπάγονται στη ρύθμιση.
Για όλα τα παραπάνω, σας παρακαλούμε να αποστείλετε σχετικό αίτημα στην ΕΤΕΑΝ ΑΕ, προκειμένου να ξεκινήσει η διαδικασία.
Θεωρούμε δε ότι η λύση αυτή θα βοηθήσει τους επιχειρηματίες να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα και να αποφύγουν τον κίνδυνο κλεισίματος των επιχειρήσεων τους, που θα οδηγήσει στην ανεργία χιλιάδες εργαζόμενους.
Με τη βεβαιότητα ότι θα ανταποκριθείτε θετικά στις παραπάνω επισημάνσεις και προτάσεις μας, σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων.

Με εκτίμηση

ΓΙΑ ΤΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΑΡΚΑΔΙΑΣ
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

ΜΠΟΥΝΤΡΟΥΚΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ