Παρασκευάς Νίκου: Θέλουμε μια Τρίπολη σύγχρονη, κραταιά, πραγματικό κέντρο της Πελοποννήσου

Παρασκευάς Νίκου: Θέλουμε μια Τρίπολη σύγχρονη, κραταιά, πραγματικό κέντρο της Πελοποννήσου

Μάιος 13, 2019 - 12:15

Συνέντευξη του Παρασκευά Νίκου υποψήφιου δημοτικού συμβούλου

Για τον σχεδιασμό της παράταξης «Τρίπολη Αλλάζουμε τα Δεδομένα» του κ. Ν. Τσιαμούλου αλλά και για τις προσωπικές του στοχεύσεις μίλησε ο υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος Παρασκευάς Νίκου, Παθολόγος Λοιμωξιολόγος, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ArcadiaPortal.gr.

Ο κ. Νίκου  λίγες μέρες πριν από την εκλογική αναμέτρηση της 26ης Μαΐου μίλησε τους προσωπικούς του στόχους, επισημαίνοντας ότι η Τρίπολη πρέπει να απεγκλωβιστεί από τη μίζερη εσωστρέφειά της η οποία την έχει καταβαραθρώσει.

Αναφέρθηκε στον επικεφαλής της παράταξης τον οποίο θεωρεί  αναμφισβήτητα τον  επόμενο δήμαρχο γιατί, όπως είπε, εκφράζει το ανανεωτικό και το σύγχρονο που χρειάζεται η Τρίπολη.

Πώς βλέπετε σήμερα την πόλη σας, μέσα από τις ανάγκες που υπάρχουν; H  Διοίκηση κατάφερε να εφαρμόσει σημεία του προγράμματός της;

Η Τρίπολη είναι μια πόλη με πολλά και μεγάλα προβλήματα τα οποία δυστυχώς αντί να γίνεται προσπάθεια επίλυσής τους γίνεται και πιο έντονη η συσσώρευσή τους. Η ανάγκη για βελτίωση της καθημερινότητας του πολίτη είναι επιτακτική, όπως και η ανάγκη η πόλη να απεγκλωβιστεί από τη μίζερη εσωστρέφειά της  η οποία την έχει καταβαραθρώσει. Η σημερινή Δημοτική αρχή δυστυχώς παγιδεύτηκε σε ένα καθόλου συνεργάσιμο μοντέλο διοίκησης με αποτέλεσμα να δείξει ατολμία και παράλληλα αστοχία πρώτον στην ιεράρχηση των προβλημάτων αυτών  και δεύτερον στην εξεύρεση λύσεων.

Θα θέλατε να μας αναφέρετε ποια θεωρείτε την πιο σημαντική επιτυχία της παράταξής σας;

Η παράταξη «Τρίπολη - Αλλάζουμε τα δεδομένα», με επικεφαλής το Νίκο Τσιαμούλο είναι μια νεοσυσταθείσα παράταξη με πολλά νέα και αξιόλογα άτομα. Νομίζω ότι η μεγαλύτερη επιτυχία της παράταξης αυτής είναι ότι ο αντιπολιτευτικός της λόγος δεν στηρίχτηκε στο λαϊκισμό ούτε στα ευχολόγια και τις μεγαλοστομίες. Αντίθετα  στηρίχτηκε σε σωστές και εφαρμόσιμες προτάσεις που θεωρώ πως μπορούν να αλλάξουν το πρόσωπο της πόλης προς το καλύτερο.

Άλλωστε αυτή είναι και η ουσία, δεν είδαμε τους πολίτες σαν ψηφοφόρους αλλά ως συνοδοιπόρους στο δύσκολο έργο της αναβάθμισης και της ανασύστασης του χαμένου γοήτρου μιας πόλης. Θέλουμε μια Τρίπολη σύγχρονη – κραταιά- πραγματικό κέντρο Πελοποννήσου και αυτό χρειάζεται δουλειά, υπευθυνότητα και κόπο.

Εκλεγήκατε  για πρώτη φορά δημοτικός σύμβουλος Τρίπολης. Θα θέλατε να μας πείτε τις πρώτες σας εντυπώσεις από τη συμμετοχή σας στα κοινά ενός Δήμου;

Η εκλογή μου ως δημοτικός σύμβουλος ήταν πραγματικά ένα πρωτόγνωρο συναίσθημα ευθύνης προς τους συμπολίτες μου.  Όμως υπήρχαν  πράγματά που με ενόχλησαν πολύ σε θεσμικό επίπεδο στο Δημοτικό Συμβούλιο. Δεν κατάλαβα ποτέ γιατί πρέπει μόνο οι επικεφαλής να μιλάνε για τα σοβαρά προβλήματα του τόπου με πρωτολογίες, δευτερολογίες και ούτω κάθε εξής και οι υπόλοιποι Δημοτικοί σύμβουλοι να παρακολουθούν τις αντιπαραθέσεις τους χωρίς να μπορούν τις περισσότερες φορές να εκφέρουν γνώμη. Είναι αδιανόητο σε ένα Δημοτικό Συμβούλιο  που καλείται να συνεργαστεί για να εξυπηρετήσει τα προβλήματα του πολίτη να δημιουργούνται εντάσεις, μικροπολιτικές σκοπιμότητες και απειλές. Σίγουρα ένα από τα μεγάλα θεσμικά θέματα που πρέπει να κοιτάξει η επόμενη Δημοτική αρχή είναι η αναβάθμιση του Δημοτικού συμβουλίου και για αυτό έχω εκφραστεί πολλές φορές και έχουμε συγκεκριμένες προτάσεις ως παράταξη.

Ως νέος άνθρωπος και επιστήμονας έχετε δείξει στο Δημοτικό Συμβούλιο μια διαφορετική προσέγγιση των πραγμάτων σε σχέση με άλλους συναδέλφους σας. Ψάχνετε περισσότερο τα θέματα που έρχονται προς συζήτηση στο ΔΣ και συνήθως καταθέτετε και τη δική σας άποψη για πολλά από αυτά. Πολλές φορές η άποψή σας δεν συνάδει με αυτή της Διοίκησης και καμία κίνηση δεν γίνεται για την υλοποίηση των προτάσεών σας, οι οποίες σε αρκετές περιπτώσεις έχουν να κάνουν με θέματα υγείας. Τι έχετε να πείτε για αυτό;

Η διαφορετική προσέγγιση των πραγμάτων δεν έχει να κάνει με το νέος ούτε με το επιστήμονας αλλά με τη λέξη ΑΝΘΡΩΠΟΣ. Πάντα θεωρούσα και συνεχίζω να πιστεύω πως οι κοινωνικές δομές του Δήμου είναι ακρογωνιαίος λίθος. Σήμερα αυτές οι δομές βρίσκονται σε τέλμα.

Το κοινωνικό ιατρείο ανύπαρκτο, το κοινωνικό παντοπωλείο αστήριχτο, το πρόγραμμα Βοήθεια στο Σπίτι αναγκάστηκε να ανεξαρτητοποιηθεί από την χρεοκοπημένη ΚΕΔΗΤ, για να λειτουργήσει στοιχειωδώς.

Έχω πολλές φορές μιλήσει για τη χρεία αναβάθμισης και ανασύστασης των κοινωνικών δομών. Αλλά η παρούσα Δημοτική αρχή κώφευε ίσως λόγω αδιαφορίας αλλά ίσως και λόγω ανεπάρκειας και μάλιστά ειρωνευόταν τις προτάσεις αυτές με παρασκηνιακά σχόλια. Μέσα από την παράταξη που με εκπροσωπεί θα προσπαθήσουμε να επαναφέρουμε τις δομές αυτές που χρειάζονται οι μη προνομιούχοι συνάνθρωποι μας και να γνωρίσουν επιτέλους το ανθρώπινο πρόσωπο του Δήμου  που αυτή τη στιγμή έχει χαθεί.

Σε περίπτωση που δεν εκλεγεί ο κ. Τσιαμούλος δήμαρχος, αλλά εσείς εκλεγείτε δημοτικός σύμβουλος, θα συνεργαστείτε με αυτόν που θα εκλεγεί δήμαρχος; Ποια τα κριτήρια και ποιοι οι όροι που θα θέσετε;

Αυτή η περίπτωση, κατά τη γνώμη μου, δεν υπάρχει.

Ο Νίκος Τσιαμούλος θα είναι ο επόμενος δήμαρχος γιατί εκφράζει το ανανεωτικό και το σύγχρονο που χρειάζεται η Τρίπολη.

Αλλά ακόμα και αν συμβεί η περίπτωση που αναφέρεστε ο ρόλος του Δημοτικού συμβούλου μου επιτάσσει να συνεργαστώ , ως απλός στρατιώτης , δίπλα από τις δυνάμεις που θα εκπροσωπήσουν με ακεραιότητα και ευθύνη τα συμφέροντα των πολιτών. Ο μόνος όρος είναι η συνεργασία για μια καλύτερη και ζωντανή πόλη.

Πείτε μας 3 λόγους ώστε ένας δημότης του δήμου Τρίπολης να βάλει σταυρό προτίμησης σε εσάς.

Για μένα σημασία έχει οι πολίτες – ψηφοφόροι να απεγκλωβιστούν από τους πολιτικούς μηχανισμούς εκείνους που με δόλιο τρόπο καθοδηγούν τη ψήφο τους σε υποψηφίους-ευνοούμενους των μηχανισμών αυτών γιατί με τη λογική αυτή ο κυρίαρχος πολίτης τη Κυριακή των εκλογών γίνεται υπήκοος την επόμενη μέρα. Πρέπει να ψηφιστούν οι άριστοι και οι και οι άξιοι ώστε να δημιουργηθούν οι βάσεις για μια ευρύτατη συνεργασία και παράλληλα να προκύψει και η αναβάθμιση του Δημοτικού συμβουλίου. Όπως έχω ξαναπεί η εκλογή μου ως Δημοτικός σύμβουλος δεν αποτελεί αυτοσκοπό αλλά εγγύηση για συγκεκριμένες δράσεις και λύσεις. Χρειάζεται δουλειά, υπευθυνότητα και πλεόνασμα ψυχής για να μπορούμε να διαβούμε τις ατραπούς που οδηγούν στη λύση των ογκωδέστατων προβλημάτων της πόλης μας.