Παραδόθηκε στους Αρκάδες το μνημειακό έργο για τους ήρωες Πεσόντες του Έπους του 40 (pics,vid)

Παραδόθηκε στους Αρκάδες το μνημειακό έργο για τους ήρωες Πεσόντες του Έπους του 40 (pics,vid)

Απρίλιος 26, 2018 - 14:15
1 σχόλια

Ύστερα από 20 χρόνια προσμονής «Ο Λέων της Τρίπολης» ένα μνημείο δημιούργημα του Αρχιτέκτονα Αργύρη Πετρονώτη, Καθηγητή της Πολυτεχνικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, που έγινε στην μνήμη των 603 Αρκάδων πεσόντων του Έπους 1940-1941 άνοιξε τις πύλες του για το κοινό.

Την Πέμπτη 26 Απριλίου πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια του μεγαλοπρεπέστατου μνημείου, τιμής και μνήμης, που δεσπόζει επιβλητικά στην πίσω πλευρά του 11ου Συντάγματος Πεζικού στην Τρίπολη.

Εμπνευστής του δημιουργήματος είναι ο εν ζωή αδερφός του Μιχαήλ Αποστολόπουλου-Πετρονώτη, που έπεσε ηρωικά μαχόμενος στο Μάλι – Σπάτ στις 30/12/1940, Αργύρης Πετρονώτης.

Πρόκειται για ένα μοναδικό και ιδιαίτερο έργο που κατασκευάστηκε  για να τιμήσει τους Πεσόντες Αρκάδες.

Ο Αρχιτέκτονας Αργύρης Πετρονώτης, Καθηγητής της Πολυτεχνικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, βρέθηκε στα εγκαίνια και δεν μπόρεσε να κρύψει την συγκίνηση του, που μετά από κόπους πολλών ετών κατάφερε να παραδώσει στους Αρκάδες ένα Μνημείο - Αρχιτεκτόνημα όπου   Εξωτερικά του έργου υπάρχουν 18 στήλες με τα πλήρη στοιχεία 603 ανιχνευθέντων Πεσόντων Αρκάδων και στην κορυφή δε του Μνημείου  ορθώνεται ένας νεκρικός λέων, παράλληλα   επιβλητικό σύμβολο δύναμης και νίκης.  

Ο κ. Πετρονώτης ανέλαβε την μελέτη και την επίβλεψη, στη μνήμη του αδερφού του, Ανθυπολοχαγού Μιχάλη Αποστολόπουλου ή Πετρονώτη, που έπεσε ηρωικά μαχόμενος στο Μάλι-Σπατ στις 30 Δεκεμβρίου 1940, χρηματοδοτούμενο από την αείμνηστη αδερφή του Κάντως Παπαοικονόμου το Γένος Αποστολοπούλου Πετρονώτη.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με την επιμνημόσυνη δέηση  που πραγματοποιήθηκε  παρουσία του  Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Στρατού,   των τοπικών θρησκευτικών και πολιτικών  αρχών , στελεχών των Μονάδων του Σχηματισμού, Αξκοί ε.α., εκπρόσωπων των Σωμάτων Ασφαλείας και συγγενών των πεσόντων Αρκάδων.

Έπειτα ακολούθησαν οι ομιλίες του Διοικητή της ΔΙΚΕ Πελοποννήσου και του κ. Πετρονώτη, κατάθεση στεφάνων και δεξίωση στο 11ο Σύνταγμα Πεζικού.

Μπορείτε να δείτε το αφιέρωμα του ArcadiaPortal για το μνημείο και την συνέντευξη του κ. Αργύρη Πετρονώτη ΕΔΩ.

Έφη Καστραντά

Video: 

ArcadiaPortal.gr Παραδόθηκε στους Αρκάδες το μνημειακό έργο για τους ήρωες Πεσόντες Αρκάδες


Υπάρχει 1 Σχόλιο

Συγχαρητήρια στον Αργύρη Πετρονώτη για το μνημείο δημιούργημα του που έφτιαξε στην μνήμη των πεσόντων το 40΄ και τιμάει την μνήμη τους. Και συγχαρητήρια στον Γιώργο Ζαχαρόπουλο για την έρευνα που έκανε για τους πεσόντες ( που είναι γραμμένα στο μνημείο ) και κρατάει την ιστορία μας ζωντανή.

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.