Παραδοσιακά και αρκαδικά: Τραχανάς, φέτα και μυζήθρα από τα χωριά της Αρκαδίας (pics)

Παραδοσιακά και αρκαδικά: Τραχανάς, φέτα και μυζήθρα από τα χωριά της Αρκαδίας (pics)

Ιούλιος 02, 2018 - 11:09
0 σχόλια

Λευκά, πεντακάθαρα σεντόνια ριγμένα στα κρεβάτια και στα τραπέζια του σπιτιού. Απάνω τους, τακτοποιημένες οι μπουκίτσες του ξινού τραχανά, όμοιες μεταξύ τους λες και δεν τις έφτιαξε ανθρώπινο χέρι, ξεραίνονται στον αέρα. Μυρωδιά ξινή και ορεκτική απλώνεται σε όλο το σπίτι. Μετά το στέγνωμα, ακολουθεί το πέρασμα στην κρησάρα και η τακτοποίηση του τραχανά σε μαξιλαροθήκες, για να μην νοτίζεται.

Και ύστερα, το μοίρασμα στα σπίτια όλης της οικογένειας. Το φίλεμα στη γειτονιά.

Η κοινωνία δένεται με την προσφορά τροφής.

Τέτοιον καιρό, μόλις 50 χρόνια πίσω, οι νοικοκυρές στο χωριό έπρεπε να φροντίσουν για να έχουν αποθέματα σε τυρί, τραχανά και χυλοπίτες, είδη πρώτης ανάγκης για το καθημερινό τραπέζι.

Μπορεί να έχουν περάσει τα χρόνια, και μπορεί τώρα πια τα σουπερμάρκετ να βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής από κάθε χωριό στην Αρκαδία, όμως κάποιες νοικοκυρές επιμένουν παραδοσιακά και... αρκαδικά.

Συνήθως, βέβαια, πήζουν τυρί και φτιάχνουν νόστιμους ξινούς και γλυκούς τραχανάδες οι οικογένειες των κτηνοτρόφων, που έχουν τις πρώτες ύλες. Όμως, στα χωριά μας πολλά σπίτια φτιάχνουν τα δικά τους προϊόντα με αγνά υλικά που προμηθεύονται από τους ντόπιους παραγωγούς. Και, όπως παλιά, οι γυναίκες της γειτονιάς μαζεύονται και εργάζονται πιο αφοσιωμένα και από μελίσσι, με κατανεμημένες τις αρμοδιότητες, μαντίλια στα μαλλιά για να μην μολυνθούν τα υλικά, καλά πλυμένα χέρια.

Πάνω στη δουλειά, πολλά λέγονται και από τα χείλη τους ξεπηδούν ιστορίες για ανθρώπους και εποχές που πέρασαν αλλά και για ανθρώπους που ζουν λίγο πιο δίπλα. Κοινώς, το κουτσομπολιό δεν αποφεύγεται, ακόμα κι αν ο παπάς του χωριού βάζει βαρύ επιτίμιο μετά την εξομολόγηση...

Επειδή, όμως, ζούμε και σε μια εποχή που η τεχνολογία είναι πανταχού παρούσα, ακόμα και στις σάλες όπου στεγνώνουν τα καλούδια που φτιάχνουν με τα χεράκια τους οι νοικοκυρές, αλιεύσαμε στο Facebook φωτογραφίες από τραχανάδες που στεγνώνουν και από νοστιμότατα τυριά που πήζουν στα χωριά μας.

Όπως φαίνεται, η παράδοση καλά κρατεί στα χωριά μας. Καλοφάγωτα, λοιπόν, και του χρόνου!

Οι φωτογραφίες από αναρτήσεις της προέδρου της ΔΗΚΕΓ Μαρίνας Διαμαντοπούλου και του Βαγγέλη Χουντή από τα Λαγκάδια.

Γαλανιάδη Εύα


Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.