Παπαληλιού: Η άρνηση των δημάρχων, απόλυτο εμπόδιο για τον ΠΕΣΔΑ

Παπαληλιού: Η άρνηση των δημάρχων, απόλυτο εμπόδιο για τον ΠΕΣΔΑ

Φεβρουάριος 07, 2016 - 11:14
0 σχόλια

Την Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου πραγματοποιήθηκε συνάντηση - ενημέρωση στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Τρίπολης των δημάρχων της Περιφέρειας Πελοποννήσου, με θέμα τα απορρίμματα και τη διαχείρισή τους.

Κατά τη συζήτηση οι δήμαρχοι εξέφρασαν την αντίθεσή τους στο σχέδιο που προωθεί η Περιφέρεια Πελοποννήσου και δήλωσαν ότι επιθυμούν να αναλάβουν οι ίδιοι τη διαχείριση των απορριμμάτων των Δήμων τους, όπως προτείνει ο νέος ΕΔΣΝΑ.

Οι βουλευτές του Νομού Αρκαδίας ήταν παρόντες. Ο κ. Παπαηλιού εξέφρασε τις παρακάτω θέσεις, όπως αναφέρεται στο δελτίο Τύπου:

1) Ο σχεδιασμός του τρόπου ολοκληρωμένης διαχείρισης των απορριμάτων στην Πελοπόννησο είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα απόκλισης μεταξύ του Εθνικού Σχεδιασμού Διαχείρισης Απορριμάτων (ΕΣΔΑ) και του «σχεδιασμού» της Περιφέρειας Πελοποννήσου. Ο «σχεδιασμός» της Περιφέρειας Πελοποννήσου αναδεικνύει τη διαφορά προσέγγισης και φιλοσοφίας, προσκρούει στον ΕΣΔΑ (αποκεντρωμένη διαχείριση, διαλογή στην πηγή, ανακύκλωση, δημοτικός έλεγχος), σε ευρωπαϊκές οδηγίες, στην κοινή λογική και στο δημόσιο συμφέρον. Πέραν αυτών, το σχέδιο σύμβασης Περιφέρειας Πελοποννήσου και ΤΕΡΝΑ περιλαμβάνει σκανδαλώδεις όρους ως προς την τιμή μονάδας, την εγγυημένη ποσότητα, τη διάρκεια, 28 χρόνια δέσμευση(!!!) κλπ. 

Η άρνηση των δημοτικών αρχών της Πελοποννήσου, με απόφαση της ΠΕΔ, να συμπράξουν στη «λογική» της Περιφέρειας Πελοποννήσου αποτελεί απόλυτο εμπόδιο στην εφαρμογή του «σχεδίου» της, πέραν του ότι καταδεικνύει την απόλυτη αδυναμία και άρνησή της να συνεργαστεί με την πρωτοβάθμια αυτοδιοίκηση.        

2) α) Η εκχώρηση της αρμοδιότητας για τη διαχείριση των απορριμάτων στην Πελοπόννησο από τον ΦΟΣΔΑ στην Περιφέρεια περιελάμβανε και την υποχρέωση της τελευταίας να αποκαταστήσει τους ΧΑΔΑ. Αυτή η υποχρέωση δεν εκπληρώθηκε, με αποτέλεσμα τα πράγματα να περιέλθουν στη σημερινή κατάσταση. 

β) Χωρίς αμφιβολία, για την επιτυχή υλοποίηση του εναλλακτικού εγχειρήματος χρειάζονται θεσμικές παρεμβάσεις και οικονομική στήριξη. Η κεντρική κυβέρνηση πρέπει να πράξει αυτά που της αναλογούν. Ο δε ΦΟΣΔΑ και οι δημοτικές αρχές οφείλουν, να προσαρμόσουν τον ΠΕΣΔΑ στις προβλέψεις του ΕΣΔΑ, να προωθήσουν τοπιικά σχέδια διαχείρισης απορριμάτων που να είναι συμβατά με τον ΕΣΔΑ, να οριστικοποιήσουν τις χωροθετήσεις κλπ.        

γ) Δυστυχώς, ακόμη και αν είχαν διευθετηθεί όλα και πλήρως, το πρόβλημα συνεργασίας με την Περιφέρεια Πελοποννήσου θα παρέμενε, λόγω διαφοράς φιλοσοφίας και νοοτροπίας. Ανάλογα με όσα υφίστανται οι δημοτικές αρχές από τη διοίκηση της  Περιφέρειας Πελοποννήσου, υπέστησαν και οι βουλευτές που πρόβαλαν αντιρρήσεις κατά την παρουσίαση του Αναπτυξιακού Προγράμματος Πελοποννήσου ενώπιον της Μόνιμης Επιτροπής Περιφερειών της Βουλής. Δέχθηκαν «συστάσεις», «συμβουλές», «παρατηρήσεις», «νουθεσίες» για τον τρόπο που ασκούν τα καθήκοντά τους!!! 

3) Είναι καλοδεχούμενο το γεγονός ότι και βουλευτές της αντιπολίτευσης συμπλέουν με τους δημάρχους και με τον Εθνικό Σχεδιασμό Διαχείρισης Απορριμάτων. Αρκεί, όταν προωθηθούν θεσμικές παρεμβάσεις, να μην υπάρξουν καταψήφιση ή αποχωρήσεις. Το πρόβλημα είναι να υπηρετηθεί το δημόσιο συμφέρον.


Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.