Παπαηλιού: Τον Αύγουστο η χώρα βγαίνει από τα μνημόνια

Παπαηλιού: Τον Αύγουστο η χώρα βγαίνει από τα μνημόνια

Ιούλιος 11, 2018 - 18:12
10 σχόλια

Το κυβερνητικό αφήγημα της εξόδου της χώρας μας από το μνημόνιο επανέλαβε από το βήμα της Παμπελοποννησιακής Συνδιάσκεψης για το παρόν και το μέλλον του συνδικαλισμού που πραγματοποιήθηκε στην Τρίπολη ο βουλευτής Αρκαδίας του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Παπαηλιού την Τετάρτη 11 Ιουλίου, ο οποίος πραγματοποίησε την ομιλία του αμέσως μετά τον χαιρετισμό του, αφού έπρεπε να αναχωρήσει για να συμμετάσχει σε κοινοβουλευτικές διαδικασίες.

Ο κ. Παπαηλιού απηύθυνε ομιλία για το εργατικό δίκαιο στη μεταμνημονιακή εποχή. Ο κ. Παπαηλιού ευχαρίστησε το προεδρείο και επεσήμανε: «Ο καπιταλισμός, ο νεοφιλελευθερισμός έχει οδηγήσει σε αυτή την κατάσταση. Στο πλαίσιο του συγκεκριμένου συσχετισμού δυνάμεων πρέπει τώρα να δούμε τι περιθώρια υπάρχουν για να αλλάξει η Ευρώπη, η χώρα μας και ο κόσμος ρότα. Οι εργασιακές σχέσεις αποτελούν πεδίο ανταγωνισμού, σε αυτό το πλαίσιο είναι σημαντικός ο ρόλος του ΙΝΕ ΓΣΕΕ, καθώς τεκμηριώνει επιστημονικά τις θέσεις των εργαζομένων και τους οπλίζει με επιχειρήματα».

Τον προσεχή Αύγουστο η χώρα μας εξέρχεται από τα μνημόνια και την επιτροπεία. Ο κόσμος της εργασίας υπήρξε το μεγαλύτερο θύμα.

Ο κ. Παπαηλιού έκανε μια αναδρομή στα όσα υπέστη το εργατικό δίκαιο κατά τα χρόνια του μνημονίου: «Στην εργασία επεβλήθησαν νεοφιλελεύθερες πολιτικές, που οδήγησαν στην απορρύθμιση του εργατικού δικαίου, που οδήγησε στη μείωση του εισοδήματος των εργαζομένων και εκείνη με τη σειρά της στη φτωχοποίηση.

»Το σύστημα καθορισμού του κατώτατου μισθού χωρίς διαπραγμάτευση με τους εργαζομένους θεσπίστηκε, και καταργήθηκε η αρχή της εύνοιας προς τον εργαζόμενο. Ένας μεγάλος αριθμός εργαζομένων μένει εκτός συλλογικών ρυθμίσεων. Καταργήθηκε η μετενέργεια, η προσφυγή στη διαιτησία επετράπη μόνο με συμφωνία και του εργαζομένου και του εργοδότη. Ανεστάλη η ισχύς νόμων και διατάξεων που προβλέπουν την αύξηση μισθών και ημερομισθίων», επεσήμανε.

Με το τέλος των μνημονίων, επανέρχεται η αρχή της εύνοιας προς τον εργαζόμενο. Επανέρχεται η επεκτασιμότητα των κλαδικών συμβάσεων εργασίας. Δεν θα μένει εκτός ρυθμίσεων σημαντικό ποσοστό των εργαζομένων. Επανέρχεται η διαιτησία.

«Πρέπει να γίνουν ακόμα πολλά», τόνισε ο κ. Παπαηλιού. «Η αποκατάσταση της συλλογικής αυτονομίας είναι το πρώτο βήμα ώστε οι εργαζόμενοι να έχουν ρόλο και λόγο στα εργασιακά».

Πολλές από τις διατάξεις του εργατικού ατομικού δικαίου καταργήθηκαν. Η ανεργία οδήγησε στην κατεδάφιση του εργατικού δικαίου.

Ο βουλευτής Αρκαδίας του ΣΥΡΙΖΑ επανέλαβε αρκετές φορές τη σημασία της εξόδου από το μνημόνιο τον ερχόμενο Αύγουστο που σηματοδοτεί, σύμφωνα με την επιχειρηματολογία της κυβέρνησης, την αντιστροφή των επαχθών όρων για τους εργαζομένους.


10 Σχόλια

go back madam merkel ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΞΑΚΟΥΣΤΗ ΤΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ Η ΧΩΡΑ ΠΟΥ ΕΔΙΩΞΕΣ ΤΟΥΣ ΒΟΥΛΓΑΡΟΥΣ ΚΑΙ ΛΕΥΤΕΡΗ ΕΙΣΑΙ ΤΩΡΑ

Εσύ δεν υπηρέτησες τόσα χρόνια τον καπιταλισμό ρε Γιώργο; Αλλά τελικά είδες το φως το αληθινόν και πήρες την πολυπόθητη έδρα με "αριστερή" κυβέρνηση. Αλλά απευθύνεσαι σε κάφρους και καλά κάνεις και λες αυτά που λες.

ΞΥΠΝΗΣΤΕ. ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΧΕΔΙΟ ΔΙΑΜΕΛΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ. ΘΥΜΑΣΤΕ ΤΗΝ ΜΠΕΝΑΚΗ ΣΤΗ ΟΡΚΟΜΩΣΙΑ ΤΟΥ ΠΑΠΟΥΛΙΑ ΠΟΥ ΑΝΕΦΕΡΕ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟ ΣΥΝΟΡΩΝ ΚΑΙ ΕΘΝΙΚΗΣ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑΣ; ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΔΙΕΘΝΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ ΠΟΥ ΘΕΩΡΟΎΣΕ ΠΑΡΑΦΙΛΟΛΟΓΙΑ ΤΙΣ ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΦΟΡΕΣ ΠΑΡΑΔΕΧΘΗΚΕ ΟΤΙ ΔΙΑΒΛΕΠΕΙ ΤΗΝ ΥΠΑΡΞΗ ΤΟΥ.

Τα μνημόνια Γιωργάκη είναι καμιά 900αρια εφαρμοστέοι νόμοι ....τέλος Αυγούστου καταργήστε τους .... Αλλά Σιγά μην το κάνετε ..Σας μάθαμε αριστερές κότες ...

Μυαλό δεν βάζουν οι Συριζαίοι πολιτικοί. Συνεχίζουν να μοιράζουν σανό, νομίζοντας ότι είναι ακόμα αντιπολίτευση. Πληρώσαμε τα ψέματά τους, τα πλήρωσε η πατρίδα, πήγε η χώρα 4 χρόνια πίσω με τις γελοιότητες τους. Πλήρωσαμε ΕΝΦΙΑ, πληρώσαμε ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΧΑΡΑΤΣΙΑ, πληρώσαμε ΦΟΡΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ αυξημένο, πληρώνουν τα κορόιδα που σήκωναν τις μπάρες στους δρόμους τα προστίματα (που λέει και ο Παυλής), έφαγαν περικοπές συντάξεων στο κεφάλι οι συνταξιούχοι, έστησαν νέα διαπλοκή, έγιναν φίλοι με την παλιά διαπλοκή κτλ. κτλ. κτλ. Αυτά θα τα πληρώσετε στην ΚΑΛΠΗ κύριοι του Σύριζα.

@15:11 Ενώ οι δεξιές φραγκόκοτες αν θα έρθουν στην εξουσία θα τους καταργήσουν όλους, γιατί έχει πυγμή ο Κούλης. Ρε ουστ

@19:04 Ο ΚΟΥΛΗΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΕΞΙΟΣ. ΕΙΝΑΙ ΝΕΟΦΙΛΕΛΕΣ. ΓΙ ΑΥΤΟΥΣ ΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΠΑΤΡΙΔΑ.

ΔΕΝ ΠΑΙΖΕΣΤΕ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΤΡΩΓΙΕΣΤΕ ΤΕΛΙΚΑ,ΚΡΙΜΑ ΠΟΥ ΚΑΠΟΙΟΙ ΣΑΣ ΠΙΣΤΕΨΑΝ.

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.