Παπαηλιού: Τα αγροτικά προϊόντα και ο τουρισμός, συγκριτικά πλεονεκτήματα της Αρκαδίας

Παπαηλιού: Τα αγροτικά προϊόντα και ο τουρισμός, συγκριτικά πλεονεκτήματα της Αρκαδίας

Νοέμβριος 16, 2015 - 11:40
1 σχόλια

Ο βουλευτής Αρκαδίας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Γιώργος Παπαηλιού τοποθετήθηκε για την ημερίδα του Ινστιτούτου Μικρών Επιχειρήσεων της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών-Βιοτεχνών-Εμπόρων Ελλάδας (ΙΜΕ-ΓΣΕΒΕΕ) με θέμα «Τοπική ανάπτυξη με αύξηση της απασχόλησης και με τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις στο επίκεντρο, και ο ρόλος της ΟΕΒΕ Αρκαδίας» που πραγματοποιήθηκε στις 15 Νοεμβρίου στην ΟΕΒΕ στην Τρίπολη .                                                                                 

Όπως ανέφερε, οι πολιτικές λιτότητας έχουν πλήξει καταλυτικά χωρίς αμφιβολία, και τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα της τοπικής οικονομίας της Αρκαδίας που επιβιώνει στο όριο, με συνέπεια, εκτός των άλλων, και τα υψηλά ποσοστά ανεργίας.

Πως θα αντιμετωπίσουμε αυτή την κατάσταση; Oφείλουμε να προτείνουμε και να υλοποιήσουμε θεσμικές αλλαγές και αναπτυξιακές παρεμβάσεις, ώστε η ελληνική επαρχία, εν προκειμένω η Αρκαδία, να πάψει να αποτελεί παρία του αθηνοκεντρικού κράτους και να καταστεί ισότιμη πρωταγωνίστρια της θεσμικής και παραγωγικής ανασυγκρότησης που χρειάζεται η χώρα.

Εν προκειμένω, θεσμικά μέτρα αποτελούν η επανοικοδόμηση της δημόσιας διοίκησης, η καταπολέμηση της γραφειοκρατίας, η ψήφιση ενός σταθερού και κοινωνικά δίκαιου φορολογικού συστήματος,  η διοικητική ενοποίηση  της Πελοποννήσου, που γεωοικονομικά συνιστά ένα ενιαίο σύνολο, αυτονόητα με έδρα την Τρίπολη, η αναμόρφωση του «Καλλικράτη», ο νέος αναπτυξιακός νόμος, η απλοποίηση, ο αποτελεσματικός συντονισμός και η επιτάχυνση των διαδικασιών ενίσχυσης της μικρομεσαίας επιχείρησης, μέσω νέων χρηματοδοτικών εργαλείων, με σκοπό την παραγωγική ανάταξη και  τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.   .               

Στο πλαίσιο της παραγωγικής ανασυγκρότησης, πρέπει να εντοπιστούν  οι τομείς δραστηριότητας, στους οποίους η Αρκαδία διαθέτει συγκριτικά πλεονεκτήματα, που θα μπορούσαν να αποτελέσουν το εφαλτήριο μιάς επιθετικής αναπτυξιακής πολιτικής. Ενδεικτικά αυτοί είναι, ο αγροτοκτηνοτροφικός (παραγωγή αγροτικών προϊόντων, εκτροφή αιγοπροβάτων και ο σχετικός τομέας μεταποίησης), οι ειδικές μορφές τουρισμού συνδυαστικά με την αγρο-κτηνοτροφία, οι καινοτόμες δράσεις νέων επιστημόνων-επιχειρηματιών και η κοινωνική οικονομία. Αυτοί οι τομείς δραστηριότητας μπορεί να αποτελέσουν τους άξονες ανάπτυξης της περιοχής.

Επιπλέον, η τοπική οικονομία πρέπει να συνδεθεί και με το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, που, στο πλαίσιο ερευνητικών, μελετητικών και υποστηρικτικών δράσεων, μπορεί να αποτελέσει σημαντικό εργαλείο ανάπτυξης.

Η διαβούλευση με τους φορείς και τους πολίτες της περιφέρειας αποτελεί εκ των ων ουκ άνευ προϋπόθεση και συστατικό στοιχείο της διαμόρφωσης ενός τοπικού αναπτυξιακού σχεδίου.

Δελτίο Τύπου


Υπάρχει 1 Σχόλιο

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.