Παπαηλιού: Σημαντικό το έργο τη Εξεταστικής για τα δάνεια των κομμάτων

Παπαηλιού: Σημαντικό το έργο τη Εξεταστικής για τα δάνεια των κομμάτων

Φεβρουάριος 04, 2017 - 09:33
6 σχόλια

Η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, δεν είπαν λέξη για το αν, με ποιο τρόπο και πότε θα αποπληρώσουν τα υπέρογκα χρέη τους 

Τεκμηριώθηκε η τριγωνική σχέση διαπλοκής μεταξύ του παλαιού πολιτικού συστήματος, της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, των συστημικών μέσων μαζικής ενημέρωσης και των τραπεζών

Το πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής, εντασσόμενο στη στρατηγική καταπολέμησης της διαπλοκής και διαφθοράς, ενίσχυσης της διαφάνειας στο δημόσιο βίο και αποκατάστασης της τιμής του πολιτικού κόσμου της χώρας

Ο βουλευτής Αρκαδίας Γιώργος Η. Παπαηλιού, κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής του πορίσματος της Εξεταστικής Επιτροπής «για τη διερεύνηση της νομιμότητας της δανειοδότησης των πολιτικών κομμάτων και των ιδιοκτητριών εταιρειών των μέσων μαζικής ενημέρωσης από τα τραπεζικά ιδρύματα της χώρας», μεταξύ άλλων, είπε :
 
1) Η Εξεταστική Επιτροπή για τον έλεγχο της δανειοδότησης μέσων μαζικής ενημέρωσης (μμε) και πολιτικών κομμάτων  συστάθηκε, μετά από πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ, με ομόφωνη απόφαση της Ολομέλειας της Βουλής. Στην ουσία η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ «συναίνεσαν» στη συγκεκριμένη απόφαση, συρόμενα από το πολιτικό κλίμα και την απαίτηση του ελληνικού λαού να αναδειχθεί τεκμηριωμένα εκείνο το σύστημα διαπλοκής που διαφέντευσε και ήλεγξε τη χώρα επί δεκαετίες αλλά και να αναζητηθούν και να αποδοθούν ευθύνες σε αυτούς που οδήγησαν τη χώρα «στα βράχια», πτωχεύοντάς την και φτωχοποιώντας τους πολίτες, τη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία του ελληνικού λαού.  

Έτσι από την έναρξη λειτουργίας της Εξεταστικής Επιτροπής οι εκπρόσωποι της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ επιχείρησαν να την απαξιώσουν, άλλοτε λέγοντας ότι δεν γνωρίζει τι ψάχνει, ότι η πλειοψηφία της, δηλαδή οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, «είχαν» εκ των προτέρων «κατασκευάσει» το πόρισμα, ότι από τα ευρήματα και τις καταθέσεις των μαρτύρων «δεν βγαίνει» κάτι, ότι εν τέλει «άνθρακες ο θησαυρός». Και άλλοτε «πετώντας τη μπάλα στην εξέδρα»,  εφευρίσκοντας τη δήθεν «διαπλοκή» του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος έχει ένα δάνειο ενήμερο, που εξυπηρετείται κανονικά,  αδυνατώντας όμως να απαντήσουν στους πολίτες πως έφθασαν, μέχρι σήμερα, να οφείλουν η μεν ΝΔ 221,3 εκ. ευρώ  το δε  ΠΑΣΟΚ 199,1 εκ. ευρώ από δάνεια μ η  ενήμερα και για τα οποία δεν έχουν καταβάλει ευρώ από το 2011 και μετά !!! Και βέβαια, η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, δεν είπαν λέξη για το αν, με ποιο τρόπο και πότε θα τα αποπληρώσουν.
2) Όμως όσα είχαν υπολογίσει αποδείχθηκαν «ευσεβής πόθος». Και αυτό διότι το πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής  στηρίζεται σε πλήθος αποδεικτικών στοιχείων συνδυαστικά : 

α) Σε πορίσματα της ΤτΕ αλλά και των δανειστριών Τραπεζών που αποτυπώνουν παραβιάσεις των κανονισμών πιστοδοτήσεων των Τραπεζών και των πιστοδοτικών κανόνων της ΤτΕ, ανεξαρτήτως περίτεχνων διατυπώσεων, που συνήθως «στρογγυλεύουν» τα πράγματα 

β) Σε καταθέσεις μαρτύρων, παρότι αυτοί ήταν εξαιρετικά προσεκτικοί. Τόσο τα τραπεζικά στελέχη ιδίως για την περίοδο που τα ίδια είχαν εμπλακεί σε δανειοδοτήσεις κομμάτων και μμε, όσο  και οι διοικητές της ΤτΕ από τις καταθέσεις των οποίων προέκυψε ο περιορισμένος έλεγχος και  η πλημμελής εποπτεία των τραπεζών από πλευράς ΤτΕ. 

γ) Σε  συγκεκριμένες καταθέσεις εκπροσώπων μμε, όπως των Γιάννη Αλαφούζου, Γιάννη Κουρτάκη, Γιώργου Κουρή αλλά και άλλων με έμμεσο τρόπο.  
Ενδεικτικά είπαν :
Ο Ι. Αλαφούζος, ότι όλα τα κανάλια δεν πληρώνουν δόσεις,  ότι υπήρξε διαπλοκή σχετικά με τις δανειοδοτήσεις των ΜΜΕ, τα δημόσια έργα και τη διαφήμιση, ότι διαπλοκή τραπεζών και μμε δεν θα υπήρχε, αν δεν εμπλέκονταν το πολιτικό σύστημα κλπ. 
Ο Γ. Κουρής, ότι σε κανένα μμε  δεν χορηγούνταν δάνειο αν δεν το γνώριζε και δεν το ενέκρινε πρώτα ο Υπουργός Οικονομικών και ο Πρωθυπουργός

Ο Ι. Κουρτάκης, ότι ασφαλώς και υπάρχει τρίγωνο διαπλοκής,  δηλαδή κομμάτων, μμε και τραπεζικού πυλώνα, το οποίο όμως για να λειτουργεί απρόσκοπτα χρειάζεται και τέταρτο παράγοντα, το δικαστικό σύστημα.

δ) Στην περίπτωση του «Κήρυκα Χανίων» της οικογένειας Μητσοτάκη που είχε χρηματοδοτηθεί με  δάνειο της Τράπεζας Πειραιώς, ύψους 300.000 ευρώ από το έτος 2005, η οφειλή για το οποίο έφθασε στο ποσό των 700.000 ευρώ περίπου, αφού από το χρόνο σύναψης του δανείου δεν είχε καταβληθεί ούτε ευρώ. Και γι΄ αυτό το δάνειο έγινε ρύθμιση το Νοέμβριο 2016, δηλαδή μερικούς μήνες μετά την έναρξη λειτουργίας της Εξεταστικής Επιτροπής, οπότε και καταβλήθηκε το ποσό των 20.000 ευρώ. Όμως και αυτή η ρύθμιση είναι σκανδαλώδης, αφού περιλαμβάνει την καταβολή  δόσεων ύψους 3.000 ευρώ το μήνα πλην της τελευταίας που περιλαμβάνει το υπόλοιπο των τόκων και του κεφαλαίου, ποσού 690.000 ευρώ περίπου, εκτός αν ζητηθεί από τον οφειλέτη, δέκα πέντε ημέρες πριν τη λήξη της συμφωνίας ρύθμισης (18.11.2018), νέα ρύθμιση !!!  Αν αυτού του είδους η δανειοδότηση δεν αποτελεί την επιτομή της διαπλοκής, τότε οι χαρακτηρισμοί χάνουν τη σημασία τους.        

ε) Στις γνωστές (ν)τροπολογίες, μέσω των οποίων οι κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ προέβαιναν σε χαριστικές πράξεις και παρενέβαιναν σε εν εξελίξει δικαστικές διαδικασίες. Ενδεικτικά, η τροπολογία, η οποία περιελήφθη ως άρθρο 78 στο ν. 4146/2013,  βάσει της οποίας ετέθη στο αρχείο η πορισματική αναφορά του επίκουρου εισαγγελέα οικονομικού εγκλήματος Γ. Καλούδη, που απέδιδε ευθύνες σε τραπεζικά στελέχη και τους οικονομικούς υπεύθυνους της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. 
στ) Τέλος και σε τοποθετήσεις στελεχών της αντιπολίτευσης που, είτε με επερωτήσεις, είτε με δηλώσεις, είτε με τροπολογίες, σε στιγμές ειλικρίνειας είχαν αναφερθεί στις σκανδαλώδεις δανειοδοτήσεις των κομμάτων, όπως . 
το σημερινό κορυφαίο στέλεχος- βουλευτής της ΝΔ Λευτέρης Αυγενάκης, η  
η Ντόρα Μπακογιάννη, αλλά και οι πρόσφατα επανακάμψαντες στη ΝΔ νεοφιλελεύθεροι της «Δράσης».

Μάλιστα ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης στις 6.6.2013 είχε καταθέσει τροπολογία-προσθήκη στη Βουλή, με την οποία προτείνονταν η κατάργηση του άρθρου 78 Ν. 4146/2013 και το οποίο χαρακτηρίζονταν πρωτοφανές σκάνδαλο, όχι μόνο λόγω του σκανδαλώδους αυτής καθεαυτής της διάταξης, που «αμνηστεύει» διαπραχθέντα αδικήματα απιστίας, παραβιάζοντας και τη συνταγματική διάκριση των εξουσιών, για εκκρεμείς ενώπιον της Δικαιοσύνης υποθέσεις, και επιπλέον «προνοεί» και για την άρση του αδίκου και την εξάλειψη του αξιόποινου ανάλογων πράξεων στο… «μέλλον»!

3) Το πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής καταλήγει στο συμπέρασμα ότι υπήρχε τριγωνική σχέση διαπλοκής μεταξύ του παλαιού πολιτικού συστήματος, της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, των συστημικών μμε και των τραπεζών. Οι τράπεζες   χρηματοδοτούσαν αφειδώς τα μμε αλλά και τα συγκεκριμένα κόμματα χωρίς εξασφαλίσεις και με συνεχείς αναχρηματοδοτήσεις δανείων, που εκ των πραγμάτων οδηγούσαν σε «δανεικά και αγύριστα», τα μμε στήριζαν (και εξακολουθούν και στηρίζουν) τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ που επί χρόνια εναλλάσσονταν στη διακυβέρνηση της χώρας και τις πολιτικές επιλογές τους, σε βαθμό που το δημόσιο αγαθό της αντικειμενικής ενημέρωσης και επί ίσοις όροις προβολής απόψεων  και της πολιτιστικής αναβάθμισης του λαού να έχει μετατραπεί σε όχημα μονόπλευρης πληροφόρησης, προπαγάνδας και πολιτιστικής υποβάθμισης.. 

4) Συμπερασματικά, το πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής, εντασσόμενο στη στρατηγική καταπολέμησης της διαπλοκής και διαφθοράς, ενίσχυσης της διαφάνειας στο δημόσιο βίο και αποκατάστασης της τιμής του πολιτικού κόσμου της χώρας, συνιστά σημαντικό έργο. Αυτή τη στρατηγική η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είναι αποφασισμένη να συνεχίσει και να ολοκληρώσει. Το πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής είναι η αφετηρία.

(Δελτίο Τύπου)


6 Σχόλια

Αφού τα κανονίσατε με την ΝΔ και τους βγάλατε όλους λάδι ρε Παπαηλιού. Ποιόν κοροιδεύετε ?

Μάλιστα ! Ωραία τα λόγια κυριε βουλευτά μας. Στο ψητό...... Πόσους θα στείλετε στο Εισαγγελέα ;; Γιατί προεκλογικά , εμφανιζόσασταν πολύ σκληροί. Η ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΟΠΗ σας ΠΟΣΟΥΣ ΠΑΡΑΠΕΜΠΕΙ ;

Εσύ κύριε Βουλευτά μας, δεν έχεις πάρει κανένα δάνειο; Έκανες πολιτευτής και με την ΝΔ και με το ΠΑΣΟΚ. Και τώρα κατακεραυνώνεις τους παλιούς συντρόφους; Πόσοι θα πάνε στον Εισαγγελέα; Πόσα λεφτά θα επιστραφούν; Αλλά ξέχασα... Εμείς τα πληρώνουμε κι αυτά.

Ονόματα Παπαηλιού!!! Ποιούς στέλνετε στην δικαιοσύνη ; Άσε το δούλεμα . Έχετε εξεφτελιστεί χειρότερα και από ΝΔ-ΠΑΣΟΚ με αυτά που κάνετε

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.