Παπαηλιού: Οι ρυθμίσεις του επιτελικού κράτους αντίκεινται στο Σύνταγμα

Παπαηλιού: Οι ρυθμίσεις του επιτελικού κράτους αντίκεινται στο Σύνταγμα

Αύγουστος 01, 2019 - 17:50
0 σχόλια

Η συγκέντρωση όλων των εξουσιών στο πρόσωπο του Πρωθυπουργού παραπέμπει σε μορφή (εξουσίας) «δημοκρατικού καισαρισμού»

Στην Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για το «επιτελικό κράτος ...», ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αρκαδίας  Γιώργος Παπαηλιού είπε, μεταξύ των άλλων, τα εξής : 

Με το  νομοσχέδιο για το «επιτελικό κράτος ...» αλλάζει η δομή της εξουσίας στη χώρα μας και μάλιστα με ρυθμίσεις, ορισμένες από τις οποίες αντίκεινται στο Σύνταγμα. 

Η κατεύθυνση των αλλαγών είναι συγκεκριμένη. Η πραγματική και πλήρης εξουσία περιέρχεται στην Προεδρία της Κυβέρνησης, δηλαδή στον Πρωθυπουργό. Μία δομή υπερσυγκεντρωτική που, ως κλειστό σύστημα εξουσίας, παραπέμπει σε μορφή «δημοκρατικού καισαρισμού». Δεν πρόκειται για επιτελική δομή αλλά για δομή της οποίας τα όργανα (γενικές, ειδικές γραμματείες, τομείς, γραφεία κλπ), έχουν αποφασιστικές αρμοδιότητες. 

Η δήθεν οριοθέτηση των αρμοδιοτήτων του Πρωθυπουργού «για πρώτη φορά», που ανέφερε ο εισηγητής της ΝΔ, συνίσταται και καταλήγει στην άσκηση του συνόλου των αρμοδιοτήτων της Κυβέρνησης από τον Πρωθυπουργό. Το γεγονός ότι ο εισηγητής του νομοσχεδίου Υπουργός Επικρατείας συναίνεσε σε κάποιες αλλαγές, αυτές δεν θίγουν την κατεύθυνση-τη φιλοσοφία του νομοσχεδίου. 

Η κυβερνητική πλευρά αναφέρει ως σκοπό του νομοσχεδίου την «αποπολιτικοποίηση» της δημόσιας διοίκησης. Θεωρώ τον όρο εσφαλμένο, διότι η πολιτική βρίσκεται στον πυρήνα της δημόσιας σφαίρας και της δημόσιας δράσης, επομένως και της δημόσιας διοίκησης. Θα δεχόμουν, ως σκοπό, την  «αποκομματικοποίηση» της δημόσιας διοίκησης, αν και το πνεύμα και οι συγκεκριμένες ρυθμίσεις  του νομοσχεδίου κινούνται προς την αντίθετη κατεύθυνση. 

Δελτίο Τύπου


Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.