Παπαηλιού: Με το ν/σ «Επενδύω στην Ελλάδα...» κατεδαφίζεται το κοινωνικό κράτος

Παπαηλιού: Με το ν/σ «Επενδύω στην Ελλάδα...» κατεδαφίζεται το κοινωνικό κράτος

Οκτώβριος 25, 2019 - 13:32
1 σχόλια

Για το νομοσχέδιο «Επενδύω στην Ελλάδα …»: 1) Ο τίτλος του νομοσχεδίου «Επενδύω στην Ελλάδα …» παραπέμπει σε διαφημιστική καμπάνια. Αυτό ανταποκρίνεται στις διακηρυσσόμενες από την κυβέρνηση της ΝΔ επικοινωνιακές επιδιώξεις της, προκειμένου να αποκρύψει την ουσία της πολιτικής της. Παρά ταύτα, αυτή αποτυπώνεται στο περιεχόμενο του νομοσχεδίου. και δεν είναι άλλη,
-) από τη στήριξη των ολίγων και ισχυρών εις βάρος της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας
 
-) από την ενίσχυση συγκεκριμένων συμφερόντων που εκπροσωπούνται από φίλα προσκείμενους προς τη ΝΔ επιχειρηματικούς ομίλους.  
-) από την εκ νέου πλήρη απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων   
2) α) Από τις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου  απουσιάζουν οι μικρομεσαίοι και πολύ μικροί επιχειρηματίες που αποτελούν τον κορμό της επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα. Δηλαδή αυτοί που μπορούν να επενδύσουν σε τομείς και κλάδους, μέσω των οποίων αξιοποιούνται  τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας, ώστε να αποτελέσουν τα στοιχεία ενός νέου παραγωγικού υποδείγματος.
Αντ΄ αυτού το νομοσχέδιο ανοίγει την πόρτα, οι επενδύσεις να γίνονται άναρχα, χωρίς κανόνες και αδιαφανώς. Και μάλιστα σε τομείς που δεν συνδέονται με την παραγωγή αλλά με συγκεκριμένα μεγαλοεπιχειρηματικά συμφέροντα, τα οποία υποδεικνύουν και την κατεύθυνση των διευκολύνσεων και ενισχύσεων.       
Η ανάπτυξη που προωθεί η κυβέρνηση της ΝΔ είναι αυτή των μεγάλων συμφερόντων, που στηρίζεται στην εκμηδένιση του κόστους εργασίας και στην κατάργηση κάθε κανόνα που επιβάλλεται για την προστασία των εργαζομένων, του περιβάλλοντος, της πολιτιστικής κληρονομιάς κλπ.

β) Για την πραγματοποίηση στρατηγικών επενδύσεων επιτρέπονται παρεκκλίσεις  από ισχύοντες όρους και περιορισμούς και εν τέλει η αρμοδιότητα έκδοσης της σχετικής  άδειας λειτουργίας μεταφέρεται στον Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων.  
Με το νομοσχέδιο υπάγονται πλέον σε καθεστώς ενισχύσεων οικονομικοί τομείς που εξαιρούνταν προηγουμένως, διότι δεν προσφέρουν παραγωγική υπεραξία, όπως οι ταχυδρομικές ταχυμεταφορικές δραστηριότητες-εταιρείες courier,  η εξόρυξη μεταλλευμάτων και συμπυκνωμάτων πολύτιμων μετάλλων και μαρμάρου, η άντληση πετρελαίου και φυσικού αερίου όχι  η περαιτέρω επεξεργασία τους, η συνδρομητική τηλεόραση και οι ραδιοτηλεοπτικές παραγωγές.
Πρόκειται για κλάδους στους οποίους δραστηριοποιούνται φίλα προσκείμενοι στην κυβέρνηση επιχειρηματίες και έτσι εξυπηρετούνται συγκεκριμένα επιχειρηματικά συμφέροντα. Στον αντίποδα, δεν ενισχύονται δράσεις που αφορούν την τεχνολογική και καινοτομική αναβάθμιση της παραγωγικής βάσης της χώρας.

γ) Η έναρξη και η ολοκλήρωση της παραγωγικής λειτουργίας της επένδυσης για την καταβολή ενίσχυσης γίνεται χωρίς εξέταση του αιτήματος από τις αρμόδιες υπηρεσίες. Μάλιστα ο έλεγχος θα είναι μόνον δειγματοληπτικός και οι βεβαιώσεις υλοποίησης του επενδυτικού σχεδίου θα υποβάλλονται  από ιδιωτικές ελεγκτικές εταιρείες, οι οποίες θα επιλέγονται από τον ενδιαφερόμενο επενδυτή. 

3) Μετά την υποβάθμιση του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας, μετά την κατάργηση της αιτιολογημένης απόλυσης και της προστασίας των εργαζομένων σε εργολαβίες, 
μέσω του νομοσχεδίου, 
-) αποψιλώνεται εκ νέου το πλαίσιο των συλλογικών διαπραγματεύσεων και των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων εργασίας με την κατάργηση των αρχών της ευνοϊκότερης ρύθμισης και της επεκτασιμότητας. Με την εισαγωγή πολλαπλών δυνατοτήτων εξαίρεσης θα μπορεί οποιαδήποτε επιχείρηση επικαλούμενη οικονομική δυσπραγία να εξαιρείται από την κλαδική συλλογική σύμβαση εργασίας, με συνέπεια να μειώνονται οι μισθοί, να μη αναγνωρίζονται βασικά εργασιακά δικαιώματα και να ασκείται πολιτική αθέμιτου ανταγωνισμού έναντι άλλων επιχειρήσεων
-) χορηγείται η δυνατότητα στον εκάστοτε υπουργό Εργασίας, στο όνομα της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας, να μη προβαίνει σε επέκταση κλαδικών συλλογικών συμβάσεων εργασίας, παρά το γεγονός ότι αυτές καλύπτουν  το 51 % των εργαζομένων του κλάδου 
-) περιστέλλεται δραστικά-ακυρώνεται το δικαίωμα μονομερούς προσφυγής των εργαζομένων στη διαιτησία, αφού πλέον νομοθετούνται πολύ αυστηρές προϋποθέσεις προσφυγής.

Το νομοσχέδιο επαναφέρει τις εργασιακές σχέσεις στην εποχή του δευτέρου μνημονίου, στις ιδεοληπτικές απόψεις του ΔΝΤ, που είναι και απόψεις της ΝΔ. Αυτές οι απόψεις οδηγούν στην  ανατροπή των συλλογικών εργασιακών σχέσεων και την επαναφορά των σχέσεων εργοδότη και εργαζομένων σε ατομικό επίπεδο.

Η προσέγγιση της ΝΔ συνίσταται στη νεοφιλελεύθερη ιδεοληψία, ότι, αν μειωθούν οι μισθοί θα επέλθει δυναμική ανάπτυξη και θα μειωθεί η ανεργία. Μία συνταγή η οποία, εκτός του ότι έχει αρνητικές  κοινωνικές  συνέπειες για τους εργαζόμενους, απέτυχε παταγωδώς και όταν εφαρμόστηκε στη χώρα την εποχή των μνημονίων. 

4) Με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο αποκαλύπτεται ανάγλυφα η ουσία της πολιτικής της ΝΔ, την οποία, ούτε η αρτιότερη επικοινωνιακή διαχείριση, ούτε η μονοφωνία των μέσων ενημέρωσης, μπορούν  να αποκρύψουν.

Κατεδαφίζεται ό,τι έχει απομείνει από το κοινωνικό κράτος, και δημιουργείται ένα πλαίσιο κανόνων σε όλα τα πεδία (εργασιακό, επιχειρηματικό, περιβαλλοντικό, πολιτισμού κλπ), μέσω του οποίου ενισχύονται οι ανισότητες. Για τους πολλούς και τους αδύναμους το περιθώριο και ο Καιάδας. Για τους ολίγους και ισχυρούς οι πόροι. Εξάλλου ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχει πει, ότι δεν τρέφει αυταπάτες, μια κοινωνία χωρίς ανισότητες αντιτίθεται στην ανθρώπινη φύση.

(Περίληψη σχεδίου ομιλίας στην ολομέλεια της Βουλής που δεν έγινε λόγω εξάντλησης του χρόνου της συνεδρίασης) 

Δελτίο Τύπου


Υπάρχει 1 Σχόλιο

Μην ανησυχείς. Τα παράσιτα είτε με επιδόματα, είτε χωρίς πάλι εσάς θα ψηφίσουν.

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.