Παπαηλιού: Εξαίρεση αγροτών της Αρκαδίας από την ανάκτηση αποζημιώσεων «πακέτου Χατζηγάκη»

Παπαηλιού: Εξαίρεση αγροτών της Αρκαδίας από την ανάκτηση αποζημιώσεων «πακέτου Χατζηγάκη»

Ιούλιος 04, 2016 - 10:36
4 σχόλια

Ο βουλευτής Αρκαδίας Γιώργος Η. Παπαηλιού ανέπτυξε, κατά τη διαδικασία του κοινοβουλευτικού ελέγχου, την επίκαιρη ερώτηση που είχε καταθέσει για την εξαίρεση των αγροτών της Αρκαδίας από την ανάκτηση αποζημιώσεων του «πακέτου Χατζηγάκη», λέγοντας :   

Με αμετάκλητη απόφαση, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έκρινε ότι οι αντισταθμιστικές ενισχύσεις  προς τους αγρότες, τα έτη 2008 και 2009,  λόγω ζημιών, που είχαν προκληθεί εξ αιτίας δυσμενών καιρικών συνθηκών, συνιστούν παράνομες κρατικές ενισχύσεις. Αυτές, η Ελλάδα πρέπει να τις ανακτήσει από τους αγρότες-παραγωγούς που τις έχουν λάβει.

Δυστυχώς, η «ώρα του λογαριασμού» ήρθε, εξαιτίας άλλης μιάς μικροπολιτικής κίνησης της ΝΔ («πακέτο Χατζηγάκη»).

Παρά τα παραπάνω, οι αγρότες της Αρκαδίας,  απολύτως νομότυπα, νόμιμα και εξατομικευμένα, αποζημιώθηκαν, το έτος 2008, για πραγματική ζημία που υπέστησαν (ακαρπία σε δενδρώδεις καλλιέργειες, όπως κερασιές, αχλαδιές, μηλιές κ.α., γεγονός που τεκμηριώνεται με σχετικό έγγραφο του Διευθυντή ΕΛΓΑ Τρίπολης). Η διαδικασία που ακολουθήθηκε ήταν η προβλεπόμενη από τον κανονισμό των ΕΛΓΑ (πρόσκληση και χορήγηση προθεσμίας για υποβολή δηλώσεων ζημίας, έλεγχος και εκτίμηση των ζημιών από τους αρμόδιους ελεγκτές-γεωπόνους, εξατομικευμένα πορίσματα) και όχι βάσει της δήλωσης των παραγωγών στον ΟΣΔΕ, όπως πιθανόν έγινε σε άλλες περιπτώσεις. Κατά συνέπεια, οι Αρκάδες αγρότες δεν υπάγονται στο «πακέτο Χατζηγάκη» και πρέπει να εξαιρεθούν από την ανάκτηση των σχετικών αποζημιώσεων.

Ο αρμόδιος υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων  Ευ. Αποστόλου απάντησε, ότι εφόσον οι καταβληθείσες αποζημιώσεις στους αγρότες της Αρκαδίας εδόθησαν νομότυπα, νόμιμα και εξατομικευμένα, δεν πρόκειται να ανακτηθούν.  

Ο βουλευτής Αρκαδίας Γιώργος Η. Παπαηλιού ζήτησε από τον υπουργό να γίνει συγκεκριμένος και πρόσθεσε, ότι, για  τους αγρότες-παραγωγούς της Αρκαδίας, πέραν του νομότυπου, νόμιμου και εξατομικευμένου των αποζημιώσεων που καταβλήθηκαν για απόλυτα τεκμηριωμένες ζημίες, πρέπει να συνεκτιμηθούν και να ληφθούν υπόψη τα εξής :

1) Η Αρκαδία είναι μία φθίνουσα προβληματική περιοχή, που όμως παράγει ποιοτικά τοπικά προϊόντα

2) Οι αγρότες-παραγωγοί της Αρκαδίας τα τελευταία χρόνια και πολύ πρόσφατα έχουν υποστεί ζημίες από πάγο, χαλαζόπτωση, ανομβρία-ξηρασία, αναλόγως της περιοχής στην οποία δραστηριοποιούνται. Αποζημιώσεις είτε δεν έχουν λάβει, είτε έχουν λάβει σε ύψος που δεν ανταποκρίνεται στο μέγεθος των πραγματικών ζημιών, με αποτέλεσμα «να μπαίνουν μέσα».

3) Είναι γνωστό, ότι το προηγούμενο Σάββατο-25.6.2016, οι Αρκάδες παραγωγοί υπέστησαν ολοκληρωτική καταστροφή, εξαιτίας των πλημμυρών και της χαλαζόπτωσης, που κατάφεραν το τελειωτικό πλήγμα. Εκτός του ότι ολόκληρες περιοχές (Τεγέα, Κορύθιο, Τρίπολη, τμήματα της Βόρειας Κυνουρίας και της Γορτυνίας, Μεγαλόπολη) κηρύχθηκαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, είναι απολύτως αναγκαίο να αποζημιωθούν οι αγρότες και να αποκατασταθούν οι μεγάλες ζημίες σε έργα υποδομών  τ ά χ ι σ τ α.  Και επιπλέον να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα, ενδεικτικά δε να ανασταλεί η καταβολή ασφαλιστικών εισφορών προς ΟΓΑ και ΕΛΓΑ, φορολογικών υποχρεώσεων και δανειακών οφειλών προς τις Τράπεζες, μέχρις ότου αποκατασταθούν οι ζημίες και οι συγκεκριμένες περιοχές επανέλθουν στη κανονικότητα.    

Ας μη λησμονείται, ότι αγροτικός τομέας αποτελεί προτεραιότητα για το σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας.   

Δελτίο Τύπου


4 Σχόλια

Άσε μας στην στεναχώρια μας κύριε βουλευτή. Όταν υπογραφές τον ΕΦΚ στο κρασί, την αύξηση του ΦΠΑ στα εφόδια, την φορολογική επιδρομή, τις περικοπές στις παροχές, δεν σκεφτόσουν τον αγρότη; διόρισε κάνα πασοκο ακόμα και άσε μας να παλεύουμε με τις λάσπες και την εγκατάλειψη

ΝΑ ΔΩΣΟΥΜΕ ΚΑΙ 10 ΧΙΛ ΠΡΙΜ ΛΕΩ ΕΓΩ ΣΤΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ/....ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΚΕΤΟ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ

Ο καραμανλικός Χατζηγάκης ταυτίζεται με την νεοπασοκική (συριζαίϊκη) λογική του κράτισμού, υπό την αιγίδα του Πάκμαν (αρκεί να υπηρετείται ο άνθρωπος). Ξεκουμπιστείτε

Ρε Γιώργο για όνομα, ξέρουμε πόσο ΠΑΣΟΚ είσαι. Αλήθεια την άλλη εξαίρεση με τα άνω των 30 ετών οχήματα των ταξιτζήδων της Αρκαδίας την πέτυχες;

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.