Το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου πήγε Λαμία (photos)

Το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου πήγε Λαμία (photos)

Μάιος 28, 2015 - 09:00
0 σχόλια

ΤΟΠΟΣ: ΛΑΜΙΑ
ΙΔΡΥΜΑ: ΣΧΟΛΗ ΘΕΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ: IEEE University of Thessaly (Lamia) Branch

Στη Λαμία πραγματοποιήθηκε το 6ο Workshop του IEEE University of Thessaly (Lamia) Branch στις εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας την Πέμπτη 21 Μαΐου 2015. Στο Workshop αυτό η ακαδημαϊκή κοινότητα (μεταξύ αυτών και 4 φοιτητές που ταξίδεψαν από την Τρίπολη) είχε τη δυνατότητα να μάθει πολλά ενδιαφέροντα πράγματα για τον κόσμο των ανοιχτών δεδομένων.

Πιο συγκεκριμένα, το IEEE University of Thessaly (Lamia) Branch όπως κάθε χρόνο τα τελευταία χρόνια διοργάνωσε αυτό το Workshop με θέμα «Open Data & Source» αυτή τη φορά. Ομιλητές, μεταξύ άλλων, ήταν τα μέλη της ΕΛ/ΛΑΚ (Ελεύθερο λογισμικό, Λογισμικό ανοιχτού κώδικα) Δρ Βασίλειος Βλάχος από το ΑΤΕΙ Θεσσαλίας και ο κύριος Φοίβος Μυλωνάς Επίκουρος καθηγητής στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο, ο Δρ Γιάννης Στοΐτσης από την εταιρία Agro-Know,ο κύριος Ράζης Γεράσιμος Υ.Δ. του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας  καθώς και ο επίκουρος Καθηγητής του ΠΑΠΕΛ κύριος Μανόλης Wallace και επόπτης καθηγητής του φοιτητικού παραρτήματος της IEEE στο ΠΑΠΕΛ. Μαζί με αυτούς και 3 φοιτητές επί πτυχίω που μας παρουσίασαν μέρος της πτυχιακής τους εργασίας πάνω στα ανοιχτά δεδομένα.

Είχαμε την ευκαιρία να μάθουμε για το σύστημα «PROTOS» (περισσότερα εδώ http://protos.cti.gr/ ) και να δούμε το πώς μέσω Flickr μπορεί κανείς να αξιοποιήσει τα ανοιχτά δεδομένα. Μέσω αυτού, μας δόθηκε η δυνατότητα να εξετάσουμε μια εφαρμογή για android  που μπορεί να αναγνωρίσει από πού πάρθηκε μια φωτογραφία και να βγάλει κοντινά σε αυτήν αποτελέσματα φωτογραφιών καθώς και συνοπτικές πληροφορίες μέσω των ανοιχτών δεδομένων του Flickr. Παράλληλα, ο δικός μας κύριος Wallace μάς καθήλωσε με το θέμα του «Ανοιχτή αξιολόγηση κλειστών επιστημών» μέσω του οποίου μας παρουσίασε –στην πιο περιεκτική από τις ομιλίες που έγιναν- μεταξύ άλλων το πώς θα μπορούσε κάποιος να απεικονίσει σε ένα γράφημα το πόσο ειδικευμένος είναι και σε ποιον τομέα. Ο  κύκλος των καθηγητών-ομιλητών έκλεισε με την παρουσίαση του ιδιαίτερα ενδιαφέροντος InfuenceTracker.com που, όπως λέει και όνομά του, ασχολείται με το πόση επιρροή έχει κάποιος άνθρωπος παίρνοντας δεδομένα από το twitter όπως τα tweets τα retweets και τους followers.

Μετά το πέρας του workshop υπήρξε 2ωρο ξεκούρασης στο ξενοδοχείο. Η συνέχεια δόθηκε στο επίσημο δείπνο που έγινε σε εστιατόριο της Λαμίας κατά τη διάρκεια του οποίου ανταλλάξαμε απόψεις, φάγαμε και περάσαμε καλά. Το τέλος της κουραστικής ημέρας μάς βρήκε στο ξενοδοχείο -πληρωμένο από τους διοργανωτές- για την απαραίτητη ξεκούραση πριν από επιστροφή. Την ημέρα της επιστροφής είχαμε την ευκαιρία να πάμε για καφέ με τους διοργανωτές συμφοιτητές μας και να παρευρεθούμε σε μια γενική συνέλευση των 2 τμημάτων. Με χαρά και έκπληξη διαπιστώσαμε ότι δεν υπήρχε κομματική παράταξη πέρα της ΠΚΣ και ότι υπήρχε μια ησυχία που δεν πρόκειται ποτέ μα ποτέ να υπάρξει στις συνελεύσεις στην Τρίπολη.

Λίγα λόγια για τη Λαμία και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας: Η Λαμία είναι μια πόλη 52.000 κατοίκων χτισμένη στους πρόποδες του όρους Όθρυς με σχετικά καλή ρυμοτομία και πολλές ανηφόρες και κατηφόρες –κάτι που γίνεται εύκολα διακριτό από την πρώτη επίσκεψη στην πόλη. Διαθέτει 2 τμήματα: Το Τμήμα Πληροφορικής με εφαρμογές στη Βιοϊατρική και το «καθαρόαιμο» Τμήμα Πληροφορικής. Τα δύο τμήματα που έχει, υπάγονται πλέον στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας μετά τη διάλυση του Πανεπιστημίου Στερεάς Ελλάδας με το σχέδιο «Αθηνά».

Συνολική εμπειρία: Σίγουρα είναι μια πόλη που της δίνουν ζωή οι φοιτητές του ΤΕΙ Θεσσαλίας και του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας αλλά δεν εξαρτάται αποκλειστικά από αυτούς αφού είδαμε έξω και κόσμο μεγαλύτερης ηλικίας σε μέρα εργάσιμη και ώρα μεταμεσονύκτια. Οι φοιτητές εκεί μας βοήθησαν να προσαρμοστούμε με τη μία και ο προσανατολισμός μας εντός της πόλης ήταν θέμα ωρών σε αντίθεση με την Τρίπολη που ακόμα υπάρχει κόσμος 2ο + έτος που δυσκολεύεται. Γενικά οι κεραίες πάνω στις πολυκατοικίες, τα ψηλά κτήρια και οι στενοί δρόμοι εντός του κέντρου καθώς και ο μουντός καιρός που αντιμετωπίσαμε τη δεύτερη κυρίως μέρα μάς έκαναν να πιστέψουμε ότι εκεί θα ήταν το τέλειο σπίτι για τον Καρυωτάκη. Παρ' όλα αυτά, είδαμε ντόπιο κόσμο πρόθυμο να μας βοηθήσει. Στα αξιοπρόσεκτα, το γεγονός ότι μηχανόβιο χωρίς κράνος δεν είδαμε σχεδόν κανέναν σε αντίθεση με την Τρίπολη.. Η ουσία είναι ότι η εμπειρία ήταν ωραία και ελπίζω στο μέλλον να έλθει κι άλλος κόσμος από Τρίπολη σε τέτοια events!

Αιώνιος Φοιτητής

Ειδήσεις: 

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.