Παναγιώτης Καμπισιούλης: Η ΔΕΗ Μεγαλόπολης βρίσκεται πολύ ψηλά στην ατζέντα Νίκα

Παναγιώτης Καμπισιούλης: Η ΔΕΗ Μεγαλόπολης βρίσκεται πολύ ψηλά στην ατζέντα Νίκα

Μάιος 20, 2019 - 12:00
2 σχόλια

Ο Παναγιώτης Καμπισιούλης, υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος με την παράταξη «Πρωτοβουλία για την Πελοπόννησο» και επικεφαλής τον Παναγιώτη Νίκα, μίλησε στο Arcadia Portal για τους λόγους που τον ώθησαν να κατέλθει στις περιφερειακές εκλογές, για τις αστοχίες και τα λάθη της νυν περιφερειακής αρχής, αλλά και ως διοικητικός υπάλληλος της Λιγνιτικής Μεγαλόπολης αναφέρεται στη μεταλιγνιτική περίοδο και το πώς η Περιφέρεια μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο σε αυτή τη μετάβαση.

Η συνέντευξη:

Με ποιο σκεπτικό πήρατε την απόφαση για να συμμετέχετε στις περιφερειακές εκλογές της 26η Μαΐου;

Είμαι ένας άνθρωπος που από νωρίς έχει καταλάβει την αξία του «συμμετέχειν» και αυτό αποδεικνύεται από τη συνδικαλιστική μου δράση όλα αυτά τα χρόνια στη ΔΕΗ. Ως πρόεδρος της Ένωσης Τεχνικών Ορυχείου Μεγαλόπολης αλλά και ως μέλος της διοίκησης τους Εργατικού Κέντρου Αρκαδίας έχω μάθει να αγωνίζομαι και να διεκδικώ. Με άλλα λόγια η συμμετοχή μου στις επερχόμενες περιφερειακές εκλογές πηγάζει από την πεποίθησή μου ότι για να αλλάξεις αυτά που θεωρείς ότι πρέπει να αλλάξουν οφείλεις να δράσεις. Τίποτα δεν πρόκειται να αλλάξει αν όλοι μας επαναπαυόμαστε στην στείρα κριτική που κάνουμε από τον καναπέ του σπιτιού μας.

 

Γιατί η επιλογή ήταν ο Παναγιώτης Νίκας, ποια τα κριτήρια αυτής της επιλογής;

Το κάλεσμα του Παναγιώτη Νίκα ήταν και είναι μια πραγματική πρόκληση αλλά και ιδιαίτερη τιμή για μένα. Δεν θα μπορούσα να αρνηθώ γιατί ο κ. Νίκας είναι ένας άνθρωπος που πραγματικά σε εμπνέει να αγωνιστείς και να προσπαθήσεις για το καλύτερο. Πρόκειται για έναν άνθρωπο πάνω απ’ όλα έντιμο, έναν άκρως επιτυχημένο άνθρωπο της τοπικής αυτοδιοίκησης, που τα αποτελέσματα της δουλειάς του τα έχουμε δει όλοι στην Καλαμάτα. Πάνω απ’ όλα όμως συμπορεύθηκα με τον Παναγιώτη Νίκα γιατί πιστεύω ότι βάζει το συμφέρον των πολιτών πάνω από το προσωπικό του όφελος. Αυτή πρέπει να είναι η βασική αρχή για κάθε υποψήφιο και θεωρώ ότι αυτό θα βαρύνει και στη συνείδηση των πολιτών την ώρα της κάλπης.

 

Σε περίπτωση εκλογής του κ. Νίκα ποιο θα είναι το πεδίο από το οποίο θα θέλατε να προσφέρετε; Έχετε κάνει κάποια συζήτηση για αυτό;

Είμαι έτοιμος να προσφέρω σε όποιον τομέα και αν μου ζητηθεί αυτό. Λόγω της ενασχόλησής μου με το συνδικαλισμό αλλά και της εργασίας μου στη ΔΕΗ προσωπικά θα ήθελα να εστιάσω στη Μεγαλόπολη αλλά και στον τομέα της απασχόλησης.

Βλέποντας τα τελευταία χρόνια την απαξίωση της Μεγαλόπολης αλλά και της ΔΕΗ θα ήθελα να κάνω ό,τι περνά από το χέρι μου για να αναστρέψω αυτή την αρνητική πορεία και να καταπολεμήσω τις δυσμενείς επιπτώσεις που έχει προκαλέσει στην Αρκαδία αλλά και σε ολόκληρη την Πελοπόννησο. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν μπορώ να προσφέρω και σε άλλους τομείς.

Αυτό για το οποίο δεσμεύομαι είναι ότι θα πορευθώ με ειλικρίνεια, σκληρή δουλειά και εντιμότητα και πως θα δώσω τον καλύτερο μου εαυτό για να βάλω κι εγώ το λιθαράκι μου ώστε η Μεγαλόπολη, η Γορτυνία και η Αρκαδία μας να βρουν τη θέση που τους αξίζει, μια θέση αντάξια της ιστορίας τους αλλά και των τεράστιων δυνατοτήτων τους.

 

Ποια τα λάθη και οι αστοχίες κατά την γνώμη σας της νυν διοίκησης του κ. Τατούλη και πως η δική σας παράταξη αν εκλεγεί θα προσθέσει να αντιμετωπίσει τα «κακά» κείμενα;

Η εικόνα μιλά από μόνη της. Όταν άλλες περιφέρειες «τρέχουν», η Πελοπόννησος έχει κάνει βήματα προς τα πίσω. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι στην Πελοπόννησο δεν έχει πραγματοποιηθεί ούτε ένα σημαντικό αναπτυξιακό έργο, δεν είναι τυχαίο ότι η οικονομική κρίση έχει χτυπήσει την Αρκαδία μας πολύ περισσότερο από άλλους νομούς. Τι έκανε η απερχόμενη διοίκηση για να προφυλάξει τους πολίτες; Πώς διαχειρίστηκε τα τεράστια κεφάλαια που ήρθαν από την ΕΕ;

Τι να πρωτοπεί κανείς; Για τη διαχείριση απορριμμάτων; Για την ανύπαρκτη αντιπλημμυρική θωράκιση; Για την πτωτική πορεία του τουρισμού παρά τα μεγάλα ποσά που δαπανήθηκαν σε σχετικές καμπάνιες; Για το παρατημένο επαρχιακό οδικό δίκτυο ή μήπως για τις υποδομές υγείας που ψυχορραγούν;

Ο Παναγιώτης Νίκας και όλοι όσοι είμαστε στο πλευρό του δεσμευόμαστε πρώτα απ’ όλα για μια καθαρή και έντιμη διοίκηση, που θα έχει ως πρώτη προτεραιότητα το συμφέρον των πολιτών και όχι το ίδιον όφελος.

Σκοπός μας είναι να αντιμετωπίσουμε μεθοδικά και με πρόγραμμα όλα τα προβλήματα και όλες τις αδυναμίες της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

Θα εκμεταλλευτούμε όλες τις δυνατότητες της Περιφέρειας για να κάνουμε καίριες παρεμβάσεις στις υποδομές, στην ασφάλεια των πολιτών, στον τουρισμό και στην αγορά εργασίας για να φέρουμε την περιφέρεια Πελοποννήσου στη θέση που της αξίζει, για να γίνει από ουραγός πρωτοπόρος.

 

Ως διοικητικός υπάλληλος της Λιγνιτικής Μεγαλόπολης ΑΕ και Πρόεδρος της ‘Ένωσης Τεχνικών Ορυχείου Λιγνιτικής Μεγαλόπολης είστε σε θέση να γνωρίζεται καλά τις ανάγκες των εργαζομένων, αλλά και τις δυσκολίες της εταιρίας. Πώς η Περιφέρεια μπορεί να ενισχύσει τον ρόλο της ΔΕΗ στην Περιφέρεια;

Από το 1970 που λειτουργεί η ΔΕΗ στο λεκανοπέδιο της Μεγαλόπολης έχει πολλή  μεγάλη συμβολή στην ανάπτυξη της περιοχής, μέσω της απασχόλησης ανθρώπινου δυναμικού στην ίδια την επιχείρηση αλλά και μέσω της δημιουργίας πλέγματος επιχειρήσεων που κινούνται γύρω από τη δραστηριότητα της εταιρείας.

Ωστόσο, πλέον η ΔΕΗ βρίσκεται σε στάδιο μετασχηματισμού και όπως γνωρίζετε είναι σε εξέλιξη ο διαγωνισμός για την πώληση των ορυχείων και των μονάδων του λεκανοπεδίου Μεγαλόπολης, εάν αυτό συμβεί (που το απεύχομαι) θα είναι καταστροφικό πλήγμα για την περιοχή, την οικονομία, την απασχόληση με αύξηση της ανεργίας για το λεκανοπέδιο της Μεγαλόπολης και γενικότερα για την ευρύτερη περιοχή.

Η Περιφέρεια πρέπει να εκμεταλλευτεί τις ευκαιρίες και μέσω συνεργασιών με τη ΔΕΗ, αλλά και με ευρωπαϊκά προγράμματα και χρηματοδοτήσεις  να διαφυλάξει και να ενισχύσει την απασχόληση και να προβεί στην ήπια μετάβαση στη μεταλιγνιτική  περίοδο.

Η μετάβαση στη μεταλιγνιτική περίοδο αποτελεί ζήτημα που βρίσκεται ψηλά στις προτεραιότητες του κ. Νίκα και έχει επεξεργαστεί διάφορα τεχνικά και χρηματοοικονομικά εργαλεία για να στηρίξει τις σχετικές προσπάθειες και γι’ αυτό η πρόκληση καθίσταται πολύ  μεγάλη.

Για τον σκοπό αυτό, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει εκπονήσει ένα πρόγραμμα στήριξης διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, προκειμένου να συνδράμει τις προσπάθειες των κρατών-μελών να σχεδιάσουν και να εφαρμόσουν θεσμικές, διοικητικές και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και να χρησιμοποιήσουν αποδοτικότερα και αποτελεσματικότερα τα κονδύλια που διατίθενται για τη στήριξη των Περιφερειών για την μετάβαση στη μεταλιγνιτική εποχή.

Πέραν των ανωτέρω άμεσα η περιφέρεια θα προβεί σε συνεργασία πάντα και με τη ΔΕΗ στα κατωτέρω:

  • Αξιοποίηση με διαφάνεια και με αναπτυξιακούς στόχους του πόρου που διατίθεται στην Περιφέρεια  από την ΔΕΗ για την  λιγνιτική παραγωγή αλλά και από τις ΑΠΕ (να θυμίσουμε εδώ ότι από το 1997 που θεσπίστηκε το τέλος ανάπτυξης βιομηχανικών περιοχών (λιγνιτόσημο) έχουν διατεθεί στην περιφέρεια περίπου 80 εκατομμύρια € χωρίς την ύπαρξη ούτε ενός αναπτυξιακού έργου).
  • Αξιοποίηση των εκτάσεων που δεν χρησιμοποιεί πλέον η ΔΕΗ και παραχώρηση τους σε νέους αγρότες, κτηνοτρόφους, μελισσοκόμους, όπου σε συνεργασία με πανεπιστήμια και ειδικούς θα δημιουργήσουν πρότυπες καλλιέργειες εκμεταλλευόμενοι και την θερμική ισχύ που μπορούν να πάρουν από  τα εργοστάσια της ΔΕΗ.
  • Αξιοποίηση υπό την αιγίδα της περιφέρειας της πίστας μοτοκρός η οποία στο παρελθόν  έχει φιλοξενήσει αγώνες παγκόσμιου  και Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος  και την επέκταση και δημιουργία επιπλέον πίστας μηχανοκίνητου αθλητισμού.
  • Δημιουργία μουσείου βιομηχανικής κληρονομιάς, αξιοποιώντας τα μηχανήματα και τις εγκαταστάσεις της επιχείρησης.                     

2 Σχόλια

Τακη Καμπισιουλη ,εξασφαλισες τα **που χρωσταει ο Κωστακης στη **α?Ο Νικας θελει την Μεγαλοπολη την χαβουζα της Πελοποννησου.Το εχει ξανακανει στην Μαραθολακα τη χαβουζα του Ταυγετου. Ετσι τη θελει για να υπαρχουν οι διαφοροι Καραμπελες.

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.