Το παλιομονάστηρο του Αγίου Νικολάου που είναι χτισμένο μέσα σε σπήλαιο (pics)

Το παλιομονάστηρο του Αγίου Νικολάου που είναι χτισμένο μέσα σε σπήλαιο (pics)

Ιούλιος 03, 2017 - 19:00
0 σχόλια

Ο λόγος για το πανέμορφο Βαλτεσινίκο στην ορεινή Αρκαδία, το οποίο ξεπροβάλει μέσα από το κατάφυτο βουνό, σε υψόμετρο 1.150 μέτρων. Χτισμένο αμφιθεατρικά στην πλαγιά, απολαμβάνει μιας μοναδικής θέας.

Το παλιό και ιστορικό δίδυμο μοναστήρι-ασκηταριό στη δυτική πλευρά του φαραγγιού του Κάψαλη, 3 χιλ. έξω από το Βαλτεσινίκο, στο δρόμο προς το χωριό Ολομάδες βρίσκεται  στην πτύχωση του βράχου μέσα σε σπήλαιο.

Γνωστό και σαν Παλαιομονάστηρο το μοναστήρι είναι αφιερωμένο στον Άγιο Νικόλαο και την Ανάληψη. Κτίστηκε γύρω στα 1500-1550, εποχή φυγής προς το μοναχισμό. Κάηκε μερικά το 1826 από τον Ιμπραήμ.  Η επίσημη διάλυσή του έγινε το 1833.

Πάνω από τον Άγιο-  Νικόλα , σε άλλη φυσική σπηλιά διαμορφώθηκε το εκκλησάκι της Ανάληψης το οποίο έχει πολλές  τοιχογραφίες που ακόμα και σήμερα διασώζονται.

Η Ιερά Μονή είναι επίσημα χαρακτηρισμένη ως αρχαίο , η δε Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου έχει κυρωθεί από το ίδιο ΦΕΚ ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο.

Το μοναστήρι είναι συνδεδεμένο με ένα αξιόλογο επεισόδιο κατά την Επανάσταση. Το Σεπτέμβριο του 1826 κατέφυγαν εκεί εκατοντάδες γυναικόπαιδα και λίγοι αγωνιστές από το Βαλτεσινίκο για να σωθούν από την επιδρομή του στρατεύματος του Ιμπραήμ.

Η μονή εορτάζει δύο φορές το χρόνο, στις 9 Μαΐου, του Αγίου Νικολάου, και της Αναλήψεως.

Δείτε τις φωτογραφίες των Γιάννη και Θοδωρή Ρούσσο,  όπως αυτές έχουν αναρτηθεί σε σελίδα κοινωνικής δικτύωσης του  Πολιτιστικού Συλλόγου Βαλτεσινίκου: «Η Κοίμηση της Θεοτόκου»

 


Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.