Παιδική Θεατρική Ομάδα στον «ΘΥΡΕΑΤΗ»

Παιδική Θεατρική Ομάδα στον «ΘΥΡΕΑΤΗ»

Σεπτέμβριος 28, 2016 - 18:29
0 σχόλια

Ο Σύλλογος Ελληνικών Χορών και Εθνογραφικών Ερευνών  «ΘΥΡΕΑΤΗΣ» σε συνεργασία με τη ζωγράφο και  θεατροπαιδαγωγό Τζωρτζίνα Κωστοπούλου ξεκινούν την ίδρυση  Θεατρικής Ομάδας που θα απευθύνεται σε μαθητές Δημοτικού.
Τα μαθήματα θα  περιλαμβάνουν: διδασκαλία των στοιχείων του θεάτρου, παιχνίδια γνωριμίας και παιχνίδια με αντικείμενα, θεατρικό παιχνίδι, παντομίμα, αυτοσχεδιασμό, ασκήσεις για τη φωνή και την κίνηση, δραματοποίηση μύθων και τραγουδιών παρμένων από την Βυζαντινή και τη Νεοελληνική μας παράδοση.

ΣΤΟΧΟΣ : Η ανάπτυξη της ομαδικότητας, της φαντασίας, της κριτικής σκέψης και της έκφρασης των παιδιών με ένα θεματικό υλικό που ζωντανεύει μέσα τους την εθνική μας ταυτότητα.

Οι εγγραφές και η ενημέρωση θα ξεκινήσουν τη Τρίτη 4 Οκτωβρίου και ώρα 6:00 μμ στα γραφεία του Συλλόγου.

ΘΕΜΑΤΑ

Α΄ ΚΥΚΛΟΣ:   ΤΟ  ΨΩΜΙ

Αφήγηση ελληνικών παραμυθιών, με ήχους, μουσικές και τραγούδια  από τον κύκλο του ψωμιού.

Θεατρικό παιχνίδι : παντομίμα και αυτοσχεδιασμοί πάνω στον κύκλο των εργασιών μέχρι να φτιαχτεί το ψωμί.(σπορά, θερισμός,  αλώνισμα, άλεσμα, ζύμωμα κλπ).

Μουσικό παιχνίδι: Τα παιδιά φτιάχνουν ηχητικά τοπία με διάφορα όργανα ανάλογα με τις   διαφορετικές δράσεις του κύκλου του ψωμιού.

Εικαστικά : εργαστήριο με πηλό, ψωμιά και πλουμιά.

Β΄ ΚΥΚΛΟΣ: ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ

Ήθη και έθιμα ελληνικά: Χριστουγεννιάτικες ιστορίες, θρύλοι,

κάλαντα δραματοποιημένα και λαϊκά δρώμενα .

Θεατρικό παιχνίδι: Δραματοποίηση «Οι 12 μήνες» (λαϊκό          παραμύθι), παντομίμα καλικάντζαροι, κίνηση των ξωτικών.

Εικαστικά : Αγγελάκια, μάσκες ξωτικών, χριστουγεννιάτικα στολίδια-δωράκια από  ανακυκλώσιμα υλικά.

Γ΄ ΚΥΚΛΟΣ: Ο ΑΡΓΑΛΕΙΟΣ

Ο Αργαλειός: Κόκκινη κλωστή δεμένη : . Αφήγηση παραμυθιών, μουσικές και τραγούδια που εξιστορούν την τέχνη της ύφανσης. Από την πρώτη ύλη στην κλωστή και από την κλωστή στο πανί, τα παιδιά θα παρακολουθήσουν και θα βιώσουν το συναρπαστικό ταξίδι μιας κλωστής.

Θεατρικό παιχνίδι : Παιχνίδι με σκοινιά και κλωστές που μπερδεύονται και ξεμπερδεύονται.

Εικαστικά : Χάρτινοι αργαλειοί με νημάτινα και χάρτινα υφάδια, κουρελούδες.

Δ΄ΚΥΚΛΟΣ: ΗΛΙΟΣ ΚΑΙ ΘΑΛΑΣΣΑ

Ήλιος  και θάλασσα. Από τη ναυτική μας κληρονομιά.  Ένα ταξίδι μέσα από τραγούδια, λαϊκά παραμύθια και μύθους με θέμα τη θάλασσα, τα καράβια και τον ήλιο.

Θεατρικό παιχνίδι: Πανιά μεταμορφώνονται σε θάλασσες- και εμείς  ταξιδεύουμε σαν   ψάρια, γοργόνες, βάρκες και πουλιά.

Εικαστικά : Χάρτινες βαρκούλες χρωματισμένες και θαλασσινά τοπία με κολλάζ.

Σύντομο βιογραφικό
ΤΖΩΡΤΖΙΝΑ  ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ

Γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπουδές:

ΑΚΤΟ:  Διακοσμητική

Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών Αθήνας:  Ζωγραφική, Γλυπτική και Θεωρητικά.

Σεμινάρια Θεατρικής Παιδείας: της Γενικής Γραμματείας Εκπαίδευσης Ενηλίκων, του Λάκη Κουρετζή, του φορέα Θέατρο στην Εκπαίδευση,  τα MARMARI  WORKSHOPS του Κώστα Ν. Φαρμασώνη με θέμα  την τέχνη της αφήγησης, και άλλα  θεματικά σεμινάρια του ιδίου.

Ως ζωγράφος έχει πάρει μέρος σε 18 ατομικές και ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό, ενώ οργανώνει και Εργαστήρια Ζωγραφικής. Έργα της βρίσκονται σε ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Δίδαξε Καλλιτεχνικά για 20 χρόνια σε σχολεία, Θέατρο και Θεατρικό παιχνίδι για παιδιά στο Αίγιο, την Αθήνα, το Άργος και την Κυνουρία και έχει αποσπάσει με τα παιδιά της βραβεία στους Πανελλήνιους Θεατρικούς Αγώνες. Έχει δουλέψει ως ενδυματολόγος και σχεδιάστρια/κατασκευάστρια κούκλας σε 10 επαγγελματικές παραστάσεις.

Έγραψε και παρουσίασε σε σχολεία της Αθήνας τη διαδραστική-μουσική- εικαστική παράσταση «Το μαγικό καζάνι».

Τη χρονιά που μας πέρασε υλοποίησε:

1)Εγαστήρια Ζωγραφικής για ενηλίκους και παιδιά και 2)Εργαστήριο Θεάτρου για παιδιά στον Πολιτιστικό Σύλλογο Παραλίου Άστρους, καθώς και Εργαστήριο Ζωγραφικής παιδιών στον Πολιτιστικό Σύλλογο Αγίου Ανδρέα.

Ίδρυσε  την νέα Ομάδα καλλιτεχνικής δράσης «Παραμυθόδεντρο» όπου παρουσίασε το καλοκαίρι  την παράσταση «Νερό αέρας και φωτιά και το χρυσό παπούτσι»

Από το astrosnews.gr

Ειδήσεις: 

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.