Το Παιδείας δεν θα χρηματοδοτήσει εφέτος τις μαθητικές Ολυμπιάδες

Το Παιδείας δεν θα χρηματοδοτήσει εφέτος τις μαθητικές Ολυμπιάδες

Μάιος 28, 2015 - 10:02
0 σχόλια

Τη Δευτέρα 25 Μαΐου με έγγραφο το οποίο απέστειλε στους αρμόδιους φορείς και κοινοποίησε στο Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Παιδείας Δ. Χασάπης ανακοίνωσε ότι το υπουργείο, για το τρέχον έτος, αδυνατεί να καλύψει τις δαπάνες μετάβασης ή συμμετοχής των μαθητών στις Διεθνείς και Βαλκανικές Ολυμπιάδες «λόγω περικοπών συνεπεία της δημοσιονομικής συγκυρίας».

Σημειωτέον ότι το υπουργείο Παιδείας καλύπτει τα έξοδα μετάβασης των μαθητών στους τόπους διεξαγωγής των διαγωνισμών. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα έξοδα αυτά δεν ξεπερνούν τα 50.000 ευρώ ετησίως.

Το έγγραφο απεστάλη στις Ενώσεις Μαθηματικών (ΕΜΕ), Χημικών, Φυσικών, Επιστημόνων Η/Υ και Πληροφορικής, Βιοεπιστημόνων, Αστρονομίας και Διαστήματος και στον Οργανισμό Εκπαιδευτικής Ρομπορικής και Επιστήμης. Ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Παιδείας πρότεινε στις παραπάνω επιστημονικές ενώσεις την αναζήτηση χορηγών.

Η Μαθηματική Εταιρεία αντέδρασε άμεσα, καθώς είχε προγραμματίσει να λάβει μέρος στη Διεθνή Μαθηματική Ολυμπιάδα, που εφέτος διεξάγεται στην Ταϊλάνδη, στο διάστημα 4-16 Ιουλίου με κόστος αποστολής περίπου 9.000 ευρώ. Όπως αναφέρει: «Στη διοργάνωση συμμετέχουν 111 χώρες, εκ των οποίων αρκετές είναι σε χειρότερη οικονομική κατάσταση από την Ελλάδα. Είναι απαράδεκτο να μην συμμετέχει η χώρα με την τεράστια συμβολή στον παγκόσμιο πολιτισμό και την επιστήμη των Μαθηματικών, από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα».

Και το Ποτάμι αντέδρασε άμεσα, με την ακόλουθη ανακοίνωση:

«Με ανακοίνωσή του το υπουργείο Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων ανακοίνωσε ότι αδυνατεί να καλύψει εφέτος τα έξοδα συμμετοχής στις Διεθνείς μαθητικές επιστημονικές Ολυμπιάδες στις οποίες ελάμβαναν μέρος ανελλιπώς τα τελευταία χρόνια οι Έλληνες μαθητές με σημαντικές επιτυχίες. Θεωρούμε ότι η συμμετοχή σε τέτοιες διοργανώσεις είναι πολύ σημαντική για την καλλιέργεια αριστείας και εξωστρέφειας στην ελληνική εκπαίδευση. Το υπουργείο την τελευταία στιγμή δηλώνει αδυναμία να ανταποκριθεί μετατοπίζοντας το βάρος στους συμμετέχοντες για να βρουν χορηγούς, μια δουλειά που θα έπρεπε να κάνει το ίδιο, αφού δεν έχει μεριμνήσει για τους αντίστοιχους κρατικούς πόρους. Έστω και την ύστατη ώρα ευελπιστούμε ότι θα βρεθούν χορηγοί για την εν λόγω προσπάθεια των Ελλήνων μαθητών, προκειμένου να μην αποξενωθεί η Ελλάδα από τον τομέα της μαθητικής επιστημονικής αριστείας».

Ειδήσεις: 

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.